11 Μαρ 2012

Το «αίνιγμα του Κόνι»

Τι είναι παγκοσμιοποίηση; Να μαθαίνεις, να προβληματίζεσαι, να ενεργοποιείσαι, να γίνεσαι κοινωνός των πραγματικών προβλημάτων του πλανήτη μας. Του μοναδικού, του αξεπέραστου κοινού μας χώρου, που πρέπει να μοιράζονται αρμονικά, ειρηνικά, με οικολογική φρόνηση, οι άνθρωποι στη ζωή ετούτη.

Πέρα από τα λεφτά, πέρα από τους ανταγωνισμούς, πέρα από τις γλωσσικές διαφορές και το χρώμα των συνανθρώπων μας, τούτο το ντοκιμαντέρ (της μισής ώρας), ένωσε μέσω του YouTube, 69 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε τέσσερις μέρες!


Τελικά υπάρχουν μόνο αγαθές προθέσεις, σ’ ένα «παγκοσμιοποιημένο» ντοκιμαντέρ, που σαρώνει τις ηλεκτρονικές επισκέψεις, στο διαδίκτυο;


Το βίντεο:
Τα αιχμαλωτισμένα και κακοποιημένα παιδιά της Ουγκάντα, έγιναν το θέμα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στις ΗΠΑ. Στο κατά πόσο μια στρατιωτική αντίδραση, ξεκινάει μ’ ένα καλοφτιαγμένο επικοινωνιακό στόχο, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πως ο πραγματικός ανθρωπισμός, ανακατεύεται με τη διπλωματία και τον πόλεμο. Είναι δηλαδή όλα αυτές οι «ιστορίες με τα κλαμένα παιδιά», τόσο αθώες;




Το θέμα αποκτά ευρύτερες συνέπειες όταν τίθεται το ζήτημα, για τον πραγματικό ρόλο των ΜΚΟ, που υπερασπίζονται τ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Δηλαδή η «υπόθεση Κόνι 2012», που προβάλλει το συγκεκριμένο βίντεο, κρύβει πολλές «ύποπτες» παραμέτρους. Τελικά οι ΜΚΟ, μπορούν να γίνουν (με την αφέλεια των πολιτών), το μακρύ χέρι της αμερικανικής πολιτικής;

Ας σημειωθεί, ότι η ΜΚΟ που προβάλλει το βίντεο, επικρίνεται ότι χρηματοδοτείται χωρίς διαφάνεια, με εκατομμύρια δολάρια, από αδιευκρίνιστα κονδύλια. Συγκεκριμένα, ένα επί τούτου ειδικό για τον χρηματισμό των ΜΚΟ blog (με τον καυστικό τίτλο) τ’ “Ορατά Παιδιά”, υπενθυμίζει, ότι η εν λόγω ανθρωπιστική οργάνωση, μάλλον το έχει παρακάνει με τα λεφ τά που κρύβει. Μάλιστα σημειώνουν τα «Ορατά Παιδιά», ότι έχουν βαθμολογήσει μέτρια2 από τους 5 βαθμούς, ως προς τη διαφάνειά των οικονομικών των «Αόρατων Παιδιών».

Στην ιστοσελίδα της, η εν λόγω κατηγορούμενη ΜΚΟ φυσικά αμύνεται σημειώνοντας: «Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να στηρίξουμε την κυβέρνηση της Ουγκάντα. Τα χρήματα που δόθηκαν στ’ «Αόρατα Παιδιά», έχουν αποκλειστικό σκοπό την προστασία των αδυνάτων, για να σταματήσει επιτέλους να υπάρχει το «φαινόμενο Κόνι». Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, φυσικό είναι να συνεργαζόμαστε με τις νόμιμες αρχές.

Το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί έντονα, γιατί στο βίντεο ζητείται πλέον ανοικτά η παρέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ουγκάντα. Κι αυτό φυσικά φέρνει στο προσκήνιο, τις λεγόμενες ειρηνιστικές επεμβάσεις, που μάλλον το αντίθετο τελικά επιφέρουν.

Μάλιστα, ένα ακόμη διεθνής οργανισμός, η «Oxfam», κάλεσε την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων να παρέμβει όχι μόνο στην Ουγκάντα, αλλά μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα, στα σύνορα του Κονγκό, όπου οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Γιόζεφ Κόνι (LRA), επιτίθενται συστηματικά, εναντίον των αμάχων. Ο εν λόγω μισητός καταζητούμενος, ηγείται του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου. Έχει για πρότυπό του το Χίτλερ και το Μπιν Λάντεν και δεκάδες παιδιά πολεμούν για πάρτι του, ενώ εξαναγκάζει κοριτσάκια να εκπαιδεύονται στο αγοραίο σεξ. Ο «Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου» (LRA) δημιουργήθηκε το 1986 ως «Κίνημα του Αγίου Πνεύματος», στη βόρεια Ουγκάντα. Σημειωτέον, ότι εξ αιτίας της απάνθρωπης δράσης του αντάρτικου του Γιόζεφ Κόνι, 2 εκατομ. τουλάχιστον πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη γενέθλια περιοχή τους. Μέχρι πέρυσι, ο LRA εξοπλίζονταν από το Σουδάν. Όμως τώρα, μετά το διαχωρισμό του συγκεκριμένου κράτους σε βόρειο (μουσουλμανικό) και νότιο (Χριστιανικό), η κυβέρνηση του Χαρτούμ σταμάτησε τον εφοδιασμό. Το LRA έχασε τις βάσεις του στην Ουγκάντα και στο Σουδάν κι έχει μεταφέρει τη δράση του στο Κονγκό. Σημειωτέον ότι από το 2005, καταζητείται ο Κόνι και οι τέσσερις διοικητές του, που όμως είναι για χρόνια άφαντοι στη ζούγκλα. Οι Αμερικανοί κάνουν προσπάθειες να τους εντοπίσουν ηλεκτρονικά, αλλά οι κυνηγημένοι το έχουν καταλάβει και δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητή τηλεφωνία.

Το 2010 ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε τελικά, να μπει στο κυνήγι του Κόνι. Τον περασμένο Οκτώβριο πήγαν οι πρώτοι 100 αμερικανοί σύμβουλοι στην Ουγκάντα, για να εκπαιδεύσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα. Και τώρα τι γίνεται; Θ’ ακολουθήσουν οι επίλεκτοι Πεζοναύτες; Η κοινή γνώμη των ΗΠΑ πιέζει.

Το θέμα μπλέκει ακόμη περισσότερο, γιατί υπάρχουν κι Αμερικανοί υποστηριχτές του Κόνι! Εμφανίζονται λοιπόν στην αμερικανική κοινή γνώμη διάφοροι συντηρητικοί θρησκευόμενοι, που υποστηρίζουν, ότι ο Γιόζεφ Κόνι, τελικά έχει εκτραπεί στην αναγκαστική τρομοκρατία, για να γλυτώσει τους Χριστιανούς από την μουσουλμανοποίηση που επιχειρούν ισλαμιστές αντάρτες! Πάντως δεν πρέπει να μην συνυπολογίζεται (σ’ όλη αυτή εκστρατεία εναντίον του περιζήτητου αντάρτη), ότι η περιοχή δράσης του, βρίσκεται εντός μιας πετρελαϊκής ζώνης, όπως επισημάνθηκε τελευταία, από άρθρο του περιοδικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Άρα μήπως βολεύει τώρα η δαιμονοποίησή του; Οι υποψίες αυτές εντείνονται από το γεγονός, ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια, από τότε που ο Kόνι έχει εξαφανιστεί ουσιαστικά από την επικαιρότητα. Λέγεται ότι έχει περιοριστεί πολύ η δράση του, γιατί είναι απομονωμένος και χωρίς τροφοδοσία. Όμως όλα είναι φλου, μια και οι γνώμες για αληθινά περιστατικά διίστανται. Η υπόθεση Κόνι, θυμίζει την ανάλογη ιστορία στο φιλμ (1979) του Φράνσις Κόπολα: “Αποκάλυψη Τώρα” με το παρανοϊκό συνταγματάρχη των ειδικών δυνάμεων Γουόλτερ Κούρτς (Μάρλο Μπράντο), που είχε αυτομολήσει και που προς τούτο, πήγε ένας αμερικανός κομάντος (Μάρτιν Σιν), για να τον εξοντώσει.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αγριότητες στο Κονγκό, που έχουν στοιχήσει τη ζωή σε 5 εκατ. ανθρώπους. Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι αυτό το θέμα, εξ ίσου θα συγκινούσε την παγκόσμια κοινή γνώμη, εν τούτοις, επειδή ο σημερινός πρόεδρος είναι ιδιόρρυθμος (δήθεν αντί-αποικιοκράτης) κι επειδή τα δυτικά συμφέροντα στο Κονγκό είναι τεράστια (μια και το συγκεκριμένο κράτος είναι μέσα στη φτώχεια, αν και είναι από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη), έχουν επικεντρωθεί όλοι οι στόχοι, στο κυνήγι του Κόνι κι όχι στην πάταξη της διαφθοράς και βίας στο Κονγκό. Για ν’ αποπροσανατολιστούν οι κακοήθειες του καθεστώτος του Γιόζεφ Καμπίλα, σε πολλές περιπτώσεις ενοχοποιείται για απεχθή εγκλήματα ο καταζητούμενος Κόνι, ενώ μάλλον είναι άλλοι οι φταίχτες (έτσι όπως έγινε πριν από 4 χρόνια με τη σφαγή των Χριστουγέννων του 2008, όταν εκατοντάδες χωρικοί ξεκληρίστηκαν στο ανατολικό Κονγκό).

Το θέμα λοιπόν του συγκεκριμένου αινίγματος («υπόθεση Γιόζεφ Κόνι»), αρχίζει να παίρνει δραματική πλοκή, καθ’ ότι η όλη ιστορία του πλέον, έχει περάσει στην εσωτερική κατανάλωση της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ κι εμφανίζεται μέσα από χολιγουντιανούς αστέρες και διάσημες προσωπικότητες, μια συστηματική προπαγανδοποίηση, για να σπρωχθεί το Πεντάγωνο, ν’ αναλάβει δράση περισσότερο, προασπίζοντας την ακεραιότητα των παιδιών που κινδυνεύουν. Πέρα απ’ αυτό, οι ΗΠΑ θεωρούν την παρουσία τους στην Αφρική ως πρώτη επιλογή. Η γεωπολιτική σημασία του εγχειρήματος, θα φανεί άμεσα τα προσεχή χρόνια. Στην Ουάσιγκτον δεν μπορούν να χωνέψουν, ότι έχουν χάσει πολλούς πόντους στην Αφρική, από την επέλαση της Κίνας. Λοιπόν μετά τον Καντάφι, ποιος έχει σειρά;

Μιχάλης Μιχελής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...