22 Νοε 2014

Εν κείμενον , εισήγηση, περί των Βαλκανικών Πληθυσμών Υπό του Ζάχου Παπαζαχαρίου.... Θέμα προς συζήτηση και ΣΚΕΨΗ... Δηλ. οι σύγχρονοι Βαλκάνιοι και το δέσιμο με το παρελθόν τους....

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ

Ε. Ζάχος - Παπαζαχαρίου, Εθνολόγος,
 Διδάκτωρ συγκριτικής Φιλολογίας της Σορβόννης.

Ο κ Ζάχος - Παπαζαχαρίου διετέλεσε: το 1994 - 98 Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το 1978 - 79 Επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Θράκης, το 1965 - 75 Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Γαλλίας (CNRS).

Το κείμενο αυτό εκφωνήθηκε στην γαλλική γλώσσα ως εισήγηση στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα <Αλλαγές στην δεκαετία του 1990 και το δημογραφικό μέλλον των Βαλκανίων>  (Changes in the 1990's and the demographic future of the Balkans), που έλαβε χώρα στο Σεράγιεβο στις 10 - 13 Μαίου 2000 και οργανώθηκε από τις: Eurostat (Statistical Office of the European Community), EFTA (European Free Trade Association), CESD Communautaire, INED ( Institut National d' 'Etudes Demographiques). Στην  Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου συμμετείχαν οι κύριοι: Π. Νανόπουλος, πρόεδρος, R. Delmont, M. Frant. L. Halus, Β. Κοτζαμάνης. A. Parant, S. Popovic, R. Suarez de Miguel.

Η επιστήμη της Ιστορίας υπέκυψε τόσο συχνά στις απαιτήσεις της πολιτικής και της οικονομίας, που ακόμα σήμερα παραμένει ένα πεδίο αμφίσημο. Κάθε γενιά, σε κάθε χώρα, ξαναγράφει την Ιστορία και φροντίζει ιδιαίτερα τη διατύπωση των σημείων που την αφορούν πιο πολύ, δηλαδή την ιστορία της ανθρώπινης ομάδας με την ιδιότυπη πολιτισμική ταυτότητα στην οποία θεωρεί πως έχει συμφέρον να ανήκει.  Φυσικά το εγχείρημα αυτό δεν αποτελεί επακριβώς επιστήμη, αλλά ένα είδος πλαστικής τέχνης, όπως δήλωσε έλληνας ιστορικός που έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι.

21 Νοε 2014

Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Η ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗ ΕΛΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Γιάννης  Μηλιός  στις  θέσεις.
Λίγος Μηλιός ακόμα στο δρόμο για το σοσιαλισμό 
Πολλοί θα αντιτείνουν ότι έτσι δημιουργούνται παράλληλες αγορές, στην καλύτερη περίπτωση «ethicalmarkets», άλλη μια πορεία προς το άγνωστο με αμφίβολο αποτέλεσμα. Μπορούν να γίνουν όμως ανοιχτοί μηχανισμοί, διαπερατοί από την ταξική πάλη και πρόπλασμα αντίπαλου δέους για δημιουργία δυαρχίας, μιας μόνιμης αντιπολίτευσης της εργασίας προς το κράτος και το κεφάλαιο.
Εναλλακτικά, μπορεί κανείς βέβαια να εμπιστευθεί τους όρκους τιμής ορισμένων επίδοξων αριστερών διαχειριστών που διατείνονται ότι μόνοι αυτοί διαθέτουν το μαγικό φίλτρο «αλλαγής του συστήματος από τα μέσα».
Όμως, όπως έλεγε και ο Λένιν, η εμπιστοσύνη είναι καλή, ο έλεγχος όμως καλύτερος!


“They sentenced me to twenty years of boredom
For trying to change the system from within”
Leonard Cohen – First We Take Manhattan
1. Δύσκολα ερωτήματα

Όσο περνάει ο χρόνος και διαφαίνεται η ισχυρή πιθανότητα αν όχι βεβαιότητα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις κομβικές επιλογές που θα καθορίσουν την πολιτική και κυρίως την κρατική διαχείριση. Ιδίως επειδή η Αριστερά έχει επανειλημμένα καταγγείλει την άρχουσα τάξη που χρησιμοποιεί το κράτος ως εργαλείο ταξικής επιβολής και ταυτόχρονα ιδεολογικού προσεταιρισμού και αφομοίωσης των κυριαρχούμενων κοινωνικών στρωμάτων. Τίθενται λοιπόν σήμερα ερωτήματα και απορίες που έως πριν μερικά χρόνια ανήκαν στην πολιτική «Δευτέρα Παρουσία», σε συνθήκες ανατροπής των καπιταλιστικών σχέσεων και εργατικής εξουσίας.

Ο Ακροδεξιός Σαμαράς τελειώνει Επίθεση του διευθυντή του «Βήματος»

ΤΟ ΒΗΜΑ 20.11.2014
akrodexios-samaras21noe14
Επίθεση του διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση, με τίτλο «Η μεγάλη κρίση της Δεξιάς παράταξης». Όπως γράφει, στην «πολυκατοικία» της Δεξιάς επί Σαμαρά «έφθασαν να συγκατοικούν μαχαιροβγάλτες, θρασύδειλοι ροπαλοφόροι, θεομπαίχτες μιζαδόροι, εθνικό – λαϊκιστές της συμφοράς, κάτι ξεπεσμένοι Καραμανλικοί, οι «Μοραΐτες» του αρχηγού και ένας απίθανος κύκλος επιχειρηματιών της Κολομβιανής σχολής που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, χωρίς κανένα μέτρο και ουδένα σεβασμό απέναντι στους νόμους.»

17 Νοε 2014

ΓΙΑΤΙ ΧΤΥΠΑΣ ΡΕ ΜΑΛ...:Πολυτεχνείο 1973: Οι ΛΟΚατζήδες που έσωσαν τους εξεγερμένους από τη μανία των δυνάμεων καταστολής και η εκτέλεση από το Δερτιλή!


Δημοσιεύουμε κείμενο ενός εξίσου σεμνού, αλλά κυριολεκτικά σημαντικού αγωνιστή και διανοούμενου, του απόστρατου του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά όχι του κινήματος, Αντώνη Κακαρά.
Γράφει ο Αντώνης Κακαράς*
Με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 15-17 Νοέμβρη του 73 έχει κηρυχθεί γενική επιφυλακή στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Ο υπαρχηγός του Ναυτικού υποναύαρχος Π. Κονιάλης εκδίδει οδηγίες προς όλους τους διευθυντές του αρχηγείου για τη λειτουργία, τα μέτρα ασφαλείας, τις βάρδιες, την έξοδο του προσωπικού κ.λ.π. 


Οι οδηγίες ισχύουν και για όλες τις εξαρτημένες υπηρεσίες περιοχής Αθηνών, ενώ η λέξη ΄΄Πολυτεχνείο΄΄ ή η αιτιολογία της γενικής επιφυλακής δεν υπάρχουν στο κείμενο. 


Η περιγραφή των γεγονότων, όπως τα έζησε ο γράφων ως απότακτος αξιωματικός τότε, παρέχει ορισμένα στοιχεία για την εμπλοκή των ΕΔ και ΣΑ.

Οι κάλπες στην Αμερική έβγαλαν... μεταλλαγμένα


Μέρα με τη μέρα, τα μεταλλαγμένα κερδίζουν έδαφος στις ΗΠΑ. Οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων κερδίζουν τη μια μάχη μετά την άλλη, ρίχνοντας στο τραπέζι εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο, δύο πολιτείες – το Κολοράντο και το Όρεγκον – ψήφισαν ταυτόχρονα για την υποχρέωση ή μη των εταιρειών να αναγράφουν στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφών εάν περιέχουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Και η απάντηση της κάλπης ήταν... «όχι». Δεν θέλουν να ξέρουν, ρε παιδί μου...