18 Απρ 2012

Ισπανία: ποινικοποιούνται τα ηλεκτρονικά μηνύματα!

Στην Ελλάδα, επί Καραμανλή του νεότερου, είχε ποινικοποιηθεί η κουκούλα.
Στην Ισπανία τώρα, η δεξιά κυβέρνηση ποινικοποιεί τα ηλεκτρονικά μηνύματα, που παροτρύνουν σε καταλήψεις χώρων και σε βίαιες συγκρούσεις. Από 4 ως 10 χρόνια φυλακή ο ένοχος, 2 χρόνια ο προπαγανδιστής.
Κι εκεί (στην  Ισπανία), κατηγορείται η αστυνομία ότι υποκινεί προβοκατόρικα ταραχές και σπασίματα στις διαδηλώσεις. Μάλιστα έχουν καταγραφεί περιστατικά στο  Youtube.
Επειδή λοιπόν πλησιάζει η 15η Μαΐου ( η πρώτη επέτειος των «Αγανακτισμένων»), παίρνονται αυστηρά αστυνομικά μέτρα, για να μην υπάρχει έξαρση των ταραχών, δεδομένο ότι έχουν παρθεί αντιλαϊκές  αποφάσεις επί το εισοδημάτων, που ανεβάζουν την φτώχεια και την ανεργία ( συνημμένη φωτογραφία).
Όποιος λοιπόν καλεί εγρήγορση από το Facebook και το Twitter, μπαίνει πλέον στο στόχαστρο του νόμου.

15 Απρ 2012

Η κοιλάδα με τα νερά

Με λένε Αχμέτ Λιόσα. Κάποτε ήμουν Αλβανός και ήμουν περήφανος γι’ αυτό. Κάποτε ήμουν Μουσουλμάνος και ευτυχής που πίστευα στο Θεό. Κάποτε ήμουν καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και απολάμβανα το παιγνίδι με τη γνώση, καθώς και τη συμμετοχή  μου σ’ ένα κύκλο εκλεκτών.  Κάποτε ταξίδευα με τη γυναίκα και τα παιδιά μου στην Ευρώπη και επέστρεφα, καμιά φορά μετά από μήνες, χαρούμενος στην ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος που γνώριζα. Τώρα δεν υπάρχει Αλβανία κι αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο κακό. Τώρα δεν υπάρχει Θεός, κι αν υπάρχει δε θέλω να τον ξέρω. Δεν υπάρχει πια Φυσική, δεν υπάρχει γνώση, δεν υπάρχουν Τίρανα, δεν υπάρχει Ευρώπη. Δεν υπάρχουν πια η γυναίκα και τα παιδιά μου κι εγώ δεν έχω κανένα μέρος για να λαχταράω τη  επιστροφή μου. Το μόνο που έμεινε είναι αυτή η στενή Κοιλάδα με τα Νερά. Μια φυλακή στην πραγματικότητα, από την οποία δε μπορούμε να φύγουμε, γιατί έξω από αυτήν η ζωή είναι δραματική. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κιόλας μέρα και νύχτα, με νύχια και με δόντια, από αυτούς που φτάνουν ως τα σύνορα της Κοιλάδας μας αναζητώντας το πολυτιμότερο στοιχείο για την επιβίωση, το νερό. Αυτό που απόμεινε σ’ εμάς τους τυχερούς, αν έχει νόημα η λέξη, της Καταστροφής.