19 Απρ 2014

Η επανάσταση του οπίου στο Αφγανιστάν

Μπορεί οι εκλογές στο Αφγανιστάν να μην έχουν τα «φαντασμαγορικά» αποτελέσματα που η Δύση υποστηρίζει ότι θα έχουν, και μπορεί, όπως σχολιάζουν αναλυτές, η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν πέσει σε έναν ακόμη σκοτεινό Μεσαίωνα. Όμως υπάρχει και ένα στοιχείο που δεν καταγράφει αρνητική πορεία: Η παραγωγή οπίου.
Την ώρα που οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους τον Δεκέμβριο μετά από 13 χρόνια πολέμου, οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να επιχειρήσουν να φέρουν πίσω την Σαρία και τον φονταμενταλισμό τους. «Οι μόνοι που είναι πραγματικά χαρούμενοι είναι οι παραγωγοί οπίου που βλέπουν τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται», γράφει ο δημοσιογράφος της ιταλικής La Stampa, Κλαούντιο Γκάλο.
Σύμφωνα με νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 50% τον τελευταίο χρόνο. «Εάν δεν ληφθεί δράση, το Αφγανιστάν μπορεί να γίνει ένα εγκληματικό κράτος που θα ελέγχεται από μια παράνομη οικονομία», είχε πει τον Ιανουάριο ο Ζαν Λυκ Λεμαχιού, απερχόμενος επικεφαλής του τμήματος για τα ναρκωτικά του ΟΗΕ.

16 Απρ 2014

Του Μπαλτάκου ο γιός και η Δικαιοσύνη

Με αφορμή την ταινία ‘Μάικλ Κόλχαας’
kohlhaas του Αναγνώστη Λασκαράτου
Προβάλλεται αυτές της ημέρες η ταινία «Ο θρύλος του Μάικλ Κόλχαας», που αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του εμπόρου Χανς Κολχάζε (16ος αι.) όπως την κατέγραψε τo 1808 o Γερμανός συγγραφέας Heinrich von Kleist. Η κεντρική ιδέα του έργου είναι ο ασίγαστος πόθος του ευκατάστατου έμπορου αλόγων ήρωα για το δίκιο του, που τον φέρνει αντιμέτωπο με την αριστοκρατία, την κρατική εξουσία και τη διεφθαρμένη Δικαιοσύνη που διαπλέκεται με την αριστοκρατία. Η όχι ιδιαίτερα μεγάλη αδικία, για τα τότε δεδομένα, ενός τοπικού βαρόνου σε βάρος του, που επισφραγίστηκε από τη δικαστική διαπλοκή, εξαναγκάζει τον υπερευαίσθητο και πεισματάρη άντρα στην υπερβολή. Προκαλεί μια εξέγερση χωρικών, γεγονός όχι ασυνήθιστο για τις κολασμένες εκείνες εποχές. Κατάληξη της υπόθεσης είναι αρχικά η αμνήστευσή του με παρέμβαση του Λούθηρου, αλλά μετά από ατυχίες,  ο παραδειγματικός δημόσιος διαμελισμός του στον τροχό, που στο φιλμ «εξευγενίζεται» σε χωρίς βασανιστήρια αποκεφαλισμό. Η υπόθεση αυτού του γενναίου και καλόκαρδου άντρα, διανθίζεται στο φιλμ με την αγάπη του για τα άλογα, με την εκτίμηση που απολάμβανε από τους υπηρέτες του, με την ερωτική σχέση που είχε με τη σύζυγό του, η οποία δολοφονήθηκε, λόγω της εμμονής του, από την πριγκιπική αυλή και με τον πατρικό δεσμό του με την κόρη του, που τελικά έμεινε πεντάρφανη.