Μιλάμε συχνά για το Νιου Ντιλ, αλλά ξεχνάμε μια ακόμα σημαντικότερη μεταρρύθμιση του Ρούσβελτ στην διάρκεια της Μεγάλης Κρίσης, όταν πρώτος στον κόσμο εισήγαγε το πενθήμερο, μειώνοντας τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 48 σε 40. Η λογική ήταν απλή. Αν ο καθένας δουλέψει λιγότερο, τότε θα υπάρχει περισσότερη εργασία για όλους και η ανεργία θα μειωθεί. Οι εργοδότες δεχθήκαν το νέο εργασιακό νόμο, όταν ο Ρούσβελτ τους απείλησε με χειρότερα μέτρα σε περίπτωση που αρνούνταν. Οι μελέτες των Neumann, Taylor κ.α., δημοσιευμένες στο Economic Journal και το πλέον έγκυρο American Economic Review, υπολογίζουν ότι από την πολιτική του Ρούσβελτ δημιουργήθηκαν μακροπρόθεσμα 1.1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας (αρχικά φτάσαν τα 2.7 εκατομμύρια), ενώ οι μηνιαίοι μισθοί δεν μειώθηκαν, δηλαδή η ωριαία αμοιβή των εργαζομένων αυξήθηκε. Μετά τον πόλεμο μία-μία όλες οι προηγμένες οικονομίες ακολούθησαν το παράδειγμα των ΗΠΑ κάνοντας το Σάββατο αργία. Από τους τελευταίους κι εμείς στην Ελλάδα, σε μία από τις πρώτες «αλλαγές» της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμάμαι την χαρά όταν μου είπαν οι γονείς μου, μαθητή του δημοτικού τότε, ότι δεν θα έχει σχολείο το Σάββατο.
Η εταιρεία ICAP έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα την ετήσια έρευνα «BUSINESSLEADERSINGREECE» η οποία αποτυπώνει την πορεία των 500 εταιρειών και των 200 ομίλων που καταγράφουν τη μεγαλύτερη κερδοφορία στη χώρα. Στην έρευνα που ακολουθεί θα βρείτε πολλά γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν. Στον κατάλογο βρίσκεται η ΔΕΗ από τον χώρο των υπηρεσιών, τα Ελληνικά Πετρέλαια στον χώρο της Βιομηχανίας, η εταιρεία Olympic στον χώρο του τουρισμού και άλλες. Όσο για το εμπόριο, «νικητής» για το 2012, ανακηρύσσεται η εταιρεία Jumbo. Πρόκειται για τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων η οποία αξιοποιεί την κερδοφορία της για να προγραμματίσει εξαγορές όπως αυτή της εταιρείας Praktiker, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς εμφανίζεται να αμείβει τους εργαζόμενους με αποδοχές της τάξεως των 200 ευρώ. Για να θυμηθείτε τις σχετικές καταγγελίες, κάντε κλικ εδώ
Παραθέτουμε ολόκληρη την έρευνα της ICAP καθώς θα σας δώσει την ευκαιρία να σχηματίσετε μια πολύ καλή εικόνα για την πορεία του επιχειρείν της χώρας μεσούσης της κρίσης. Θα διαπιστώσετε ότι οι ισχυροί δεν έχουν πληγοί από την κρίση την ίδια στιγμή που ο μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων, εμφανίζει ζημιές. Με λίγα λόγια, και τα κέρδη συγκεντρώνονται.