12 Μαΐ 2012

Ποιός θα είναι ο 13ος ο τυχερός;

  
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-syriza-kai-oi-dodeka-synistoses-toy-tis-marilis-margomenoy
Σ’ αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, μπήκε ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και το ΔΗΚΚΙ, που ίδρυσε ο Δ. Τσοβόλας το 1995, αφού πρώτα ο πρώην υπουργός Οικονομικών το εγκατέλειψε και τα εναπομείναντα στελέχη το μετονόμασαν σε «ΔΗΚΚΙ – Σοσιαλιστική Αριστερά». Σήμερα, πλέον, τα στελέχη του ανεβάζουν στο δίκτυο άρθρα με θέμα «Ο δωδεκάλογος της Αντίστασης», «Το νέο ΕΑΜ» και «Δεν είναι κρίση, είναι γερμανική εισβολή». Μάλιστα, την Κυριακή που μας πέρασε, είχαν τη χαρά να δουν μία δική τους, την Ευγενία Βαμβακά, να βγαίνει βουλευτής στον Πειραιά! Πράγμα για το οποίο δικαιούνται να ζηλεύουν άλλες συνιστώσες, όπως η ιδρυτική συνιστώσα ΑΚΟΑ.

7 Μαΐ 2012

Δύστροπη Πραγματικότητα


Θα αποτολμήσω μία εκτίμηση σε σχέση με κάποιες από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις.
Θα ξεκινήσω από τα τρία κόμματα της φιλελεύθερης δεξιάς. Το γεγονός πως μείνανε εκτός βουλής θα εντείνει τις πιέσεις που θα προκύψουν στο εσωτερικό τους, τόσο από την βάση αλλά και από τμήματα των ηγετικών κύκλων τους, οι οποίες θα συγκλίνουν υπέρ της ενοποίησης τους. Εαν όλοι αυτοί ήταν ενωμένοι, με το 2,55% της ΔΗΣΥ, το 1,70 της Δράσης, και το 2% της ΔΞ, θα πιάνανε γύρω στο 6%, ενδεχομένως και παραπάνω.
Εικάζω ότι ηγεμονική παρουσία θα έχει σε αυτή την διαδικασία ενοποίησης το κόμμα Δημιουργία Ξανά, το οποίο κατάφερε και απέσπασε ποσοστό γύρω στο 2% παρότι είναι ένα κόμμα με ζωή μόλις δύο τριών μηνών και αποτελούμενο από άγνωστα στο ευρύ κοινό στελέχη.

Αναμένω πως αρκετά σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο ΚΚΕ. Εξελίξεις που πιθανότατα θα εκφραστούν με αλλαγή ηγεσίας. Αυτές οι εξελίξεις θα είναι απόρροια των εντονότατων πιέσεων που θα ασκήσει η βάση, αλλά και τμήμα των ηγετικών κύκλων του κόμματος υπέρ μίας αλλαγής της στρατηγικής του ΚΚΕ και γενικότερα της πολιτικής του γραμμής. Αυτή η αλλαγή θα σηματοδοτήσει την αποδυνάμωση του σταλινικού ρεύματος. Η μεταρρυθμιστική πτέρυγα που ενδεχομένως θα αποκτήσει την ηγεσία θα θελήσει να έρθει σε κάποιας μορφής συνεννόηση και συνεργασία με τον Συριζα.