23 Μαρ 2012

Θα μας πιάσουν με τις πιτζάμες;

«Φόβοι πραξικοπήματος καθώς η Ελλάδα αγγίζει την οικονομική κατάρρευση».

Κάποιες φορές οι παλιές καραβάνες της αστικής πολιτικής αφουγκράζονται τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων ταχύτερα από τους ηγέτες της μείζονος Αριστεράς, που νανουρίζονται από τη μελωδία των δημοσκοπήσεων και ονειρεύονται αριστερές κυβερνήσεις (με τον Κουβέλη και την Κατσέλη) ή λαϊκές εξουσίες του ευρύτατου μετώπου ΚΚΕ-ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΕΕΔΥΕ-ΠΑΣΕΒΕΣ κ.ά.

του Πέτρου Παπακωνσταντίνου
Με συνέντευξή του στη γαλλική Λιμπερασιόν, το Σάββατο 3 Μαρτίου, ο 81χρονος Μισέλ Ροκάρ, πρωθυπουργός επί Φρανσουά Μιτεράν, δήλωσε: «Η υπόθεση που κάνω είναι ότι ο εξαναγκασμός σε αποανάπτυξη θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Τίθεται το μείζον ερώτημα για την Ελλάδα, καθώς η χώρα οδηγείται σε εξαναγκασμένη αποανάπτυξη: Πώς είναι δυνατόν να γίνουν εκλογές σε τέτοιο πλαίσιο; Πώς είναι δυνατό να κυβερνήσεις ένα λαό όταν του λες ότι πρέπει να θυσιάζει το 25% του εισοδήματός του επί 10 χρόνια για να πληρωθεί το χρέος; Κανείς δεν μιλά γι’ αυτό, όμως δεν υπάρχει διέξοδος στο ελληνικό πρόβλημα παρά μόνο με στρατιωτική εξουσία».

Ο καθένας πετά ό,τι μπορεί

1993: Οι Ιταλοί πετάνε κέρματα στον Πρωθυπουργό Κράξι
2000: Οι εικονιζόμενοι πετάνε μια καλή κουβέντα για το χρηματιστήριο (πηγή)
2010: Το παπούτσι που πετάει ο Πραπαβέσης δεν βρίσκει τον Παπανδρέου
2012: Ο Κοντογιώργης πετάει το γάντι στον ακόμα ελεύθερο Παπακωνσταντίνου

Ο Σαμαράς πληρώνει τη στροφή

Μια ακόμα παράμετρος που δεν θίγεται στο άρθρο είναι ότι ο αγανακτισμένος νεοδημοκράτης που θα ψηφίσει Καμένο, έχει τη βεβαιότητα ότι σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα είναι πρώτη, άρα θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών, χωρίς αυτοδυναμία.  Ετσι χωρίς τύψεις κάνει την …απιστία με το σκεπτικό ότι, ας κόψει το λαιμό του ο Σαμαράς να συνεργαστεί με το κόμμα του Καμένου.  Η όλη συνταγή βέβαια μπορεί να χαλάσει αν γίνει αντιληπτό ότι οι συγκροτούντες  το καμενοκόμμα είναι και αυτοί λεβεντιές ξεκάρφωτες.  Τι τραβάει και ο έρμος ο δεξιός ψηφοφόρος με όλα αυτά τα φρούτα του δάσους.
Του Γιώργου Δελαστικ   
Ούτε στους χειρότερους πολιτικούς εφιάλτες του δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ότι η κωλοτούμπα του υπέρ του νέου Μνημονίου θα είχε τόσο βαρύ πολιτικό αντίτιμο όσο έδειξε δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα», τα ευρήματα της οποίας συνιστούν πραγματικό σοκ: το αντιμνημονιακό κόμμα του Πάνου Καμμένου που κινείται στον χώρο της ΝΔ όχι μόνο μπαίνει στη Βουλή και μάλιστα με τα τσαρούχια, αλλά επιπλέον παίρνει… 11%!!!
Οσο για τη ΝΔ που βρίσκεται σε διαρκή πτωτική τάση από τότε που μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και ακόμη περισσότερο από τότε που ο Αντ. Σαμαράς διέγραψε τον περασμένο μήνα τους αντιμνημονιακούς βουλευτές της και ένθερμους μέχρι τότε υποστηρικτές του, στη δημοσκόπηση της VPRC εμφάνισε το αναιμικό και επικίνδυνα ανεπαρκές ποσοστό του 22,5%.
Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν ποτέ τίποτα περισσότερο από τις διαθέσεις της κοινής γνώμης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αν υποθέσουμε όμως ότι βρισκόμαστε μόλις έναν – ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές και το νεοϊδρυθέν κόμμα Καμμένου εμφανίζει εκρηκτική άνοδο ενώ η ΝΔ συνεχίζει να διολισθαίνει προς τα κάτω, αυτές οι τάσεις δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για τον Αντώνη Σαμαρά και το κόμμα του που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Με τέτοια ποσοστά δεν πάει πουθενά. Υπενθυμίζουμε ότι για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη ΝΔ απαιτείται ποσοστό που κυμαίνεται από το 36,4% των ψήφων το ελάχιστο έως 38,4% το μέγιστο, αν εκτιμήσουμε ότι το άθροισμα των ψήφων όσων κομμάτων μείνουν εκτός Βουλής θα ανέλθει στο πρωτοφανές ποσοστό του 10% ή στο σύνηθες 5% αντιστοίχως. Επομένως, με ποσοστά της τάξης του 25% η ΝΔ ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν μπορεί να ελπίζει σε αυτοδυναμία. Ο Αντ. Σαμαράς εμφανώς υποτίμησε τραγικά το πολιτικό κόστος της μετατροπής του από «σημαιοφόρο του αντιμνημονιακού αγώνα» σε «Ηρακληδέα» του Μνημονίου. Δεν κατάλαβε ότι τα μέλη, οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι της ΝΔ είχαν πιστέψει πολύ βαθύτερα στην αντιμνημονιακή του γραμμή από όσο είχε πιστέψει, όπως αποδείχθηκε, ο ίδιος!

ΔΗΜΑΡ; Ποιός είστε, κύριε;

Έτοιμες και οι πρώτες ιστοσελίδες με τα βιογραφικά των υποψηφίων της ΔΗΜ.ΑΡ.
Γιώργος Παπαμανώλης: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/d3b4b050-d437-4357-bf28-da64bd142508
Γιάννης Αμοιρίδης: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/3faafefb-9957-4b7f-ae7a-71dc2998fcbe
Γιάννης Μιχελογιαννάκης: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/c3fb7ddd-16e4-4177-83a0-25f88734cde9
Νίκος Μπίστης: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/4ea3f5b7-a57a-4d27-922a-5d3491f88bdd
Χάρης Πασβαντίδης: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/14635eeb-6278-4eec-839b-03dec19b767a
Οδυσσέας Βουδούρης: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/deff8dbd-8c89-4689-b780-4df99d22f731
Θοδωρής Παραστατίδης: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/9b1fe8d5-dc01-48a8-a295-d67e9db933be
Βασίλης Τόγιας: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/5ea4a083-ee87-44c0-aad1-5aade2138cb6
και βέβαια ο μέγιστος
Μάκης Γιομπαζολιάς: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/5d899b6f-fc2e-4043-9923-2fdbeb9af

Κοινωνικός κανιβαλισμός στη Χαλκιδική

Παρακολουθώ από κοντά την αντιπαράθεση των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Δυστυχώς, προχθές η κόντρα πήρε μορφή εμφυλίου, με συγκρούσεις «σώμα με σώμα» και πολλούς τραυματίες, ανάμεσα σε όσους αντιδρούν και σε εργαζομένους της εταιρείας, οι οποίοι στάλθηκαν (με την ανοχή της αστυνομίας, η οποία έχει τεράστιες ευθύνες, αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) να «καθαρίσουν» το χώρο,  εκεί στις Σκουριές, ώστε να αρχίσουν τα «έργα».
Η τοπική κοινωνία είναι διχασμένη όσο ποτέ. Και ο κοινωνικός κανιβαλισμός, όπου χωριανοί, γείτονες και φίλοι, θα σκοτώνονται μεταξύ τους για τα συμφέροντα κάποιας «εταιρείας», η οποία ποντάρει στην ανεργία και τη φτώχεια, είναι πραγματικότητα. Με την πλήρη, ουσιαστικά, σύμπραξη της εξουσίας, του κράτους και των μηχανισμών του, εγκαθιδρύεται ένα (απολύτως παράνομο) καθεστώς αυταρχισμού, αυτοδικίας και βίας στην περιοχή.
Δείτε περιγραφές, φωτογραφίες, βίντεο κλπ, σε σειρά ποστ, εδώ:
http://antigoldgreece.wordpress.com/

21 Μαρ 2012

Μπαγκλαντές: Εκδιδόμενες έφηβες εξαναγκάζονται στη λήψη στεροειδών για αγελάδες

Μόνο αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν στοιχεία που φέρνει στο φως η οργάνωση ActionAidBangladesh σύμφωνα με τα οποία δεκάδες έφηβες στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, εκτός από την αναγκαστική πώλησή τους από τους φτωχούς γονείς τους σε οίκου ανοχής, αναγκάζονται να λαμβάνουν στεροειδή με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους.                             «Σε αυτό το πορνείο, οι πελάτες ψάχνουν για υγιή κορίτσια, για αυτό χρησιμοποιώ το Oradexon. Χρειάζομαι τους πελάτες έτσι ώστε να μπορώ να πληρώσω τους λογαριασμούς μου και τα δάνεια. Αλλιώς, δεν μπορώ να φάω», δηλώνει στο πρακτορείο Reuters η 17χρονη Hashi,η οποία εκδίδεται σε οίκο ανοχής έξω από την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα.

Σε ηλικία μόλις 10 ετών πωλήθηκε σε οίκο ανοχής στο Kandapara, παραγκούπολη στα βορειοανατολικά της Ντάκα. Είναι μία από τις περίπου 900 κοπέλες που εκδίδονται στη φτωχή αυτή περιοχή έναντι εξευτελιστικής αμοιβής που κατεβαίνει μέχρι τα 50 Τάκα (40 σεντς του ευρώ) ανά πελάτη.


Ιατρικός σύλλογος Μαγνησίας Γενόσημα φάρμακα Μύθοι και πραγματικότητα.

Σε αυτή την φοβερή εποχή, που ζούμε,  εν μέσω πτωχεύσεως του ελληνικού λαού, περικοπής των μισθών και συντάξεων, διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των εργατικών δικαιωμάτων, εξαθλίωση του δημοσίου και ταμειακού συστήματος υγείας, μιλάμε όλοι για το φάρμακο.

 Πολιτικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, εντεταλμένοι δημοσιογράφοι, μπήκαν στο παιγνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού σε ένα κυνήγι μαγισσών με σημαία την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με την φάλτσα ενορχήστρωση του υπουργείου υγείας, που προσφάτως και πρωτοφανώς κάνει και τον ντίλερ μιας ολόκληρης εμπορικής κατηγορίας προϊόντων
Σαν γιατροί οφείλουμε πρωτίστως στους ασθενείς μας, άρα και σε όλη την κοινωνία να δώσουμε ορισμένες επεξηγήσεις, γιατί το εξαιρετικό κομφούζιο που έχει δημιουργηθεί για το φάρμακο, είναι τεχνηέντως θολό, για να χάσουμε άλλη μια φορά τον στόχο που είναι η διάλυση της ίδιας μας της ζωής, που επιχειρείται τελευταία .
Χρήσιμοι είναι μερικοί ορισμοί και η χρησιμότητα τους κατά το δοκούν κάθε φορά. Ο δεκάλογος του  φαρμάκου στην Ελλάδα.

20 Μαρ 2012

Εκδρομή με το Πασοκ. Του Μπάμπη Παπασοκράτους-Μακριδάκη

Χτες ήτανε μια πολύ ωραία Κυριακή. Ανοιξιάτικη. Πήρα την οικογένεια και κάναμε μια πολύ ωραία εκδρομή. Αλωνίσαμε το νησί από πάνω ως κάτω. Είχαμε πολύ καιρό να βγούμε να ξεσκάσουμε, όλο το χειμώνα μέσα στο σπίτι τον φάγαμε, ούτε να πάμε σε μια ταβέρνα μια Κυριακή μεσημέρι δεν βγήκαμε ποτέ, κι έτσι, ευκαιρίας δοθείσης με το κόμμα εχτές, το προγραμματίσαμε, καιρού επιτρέποντος είχαμε πει βέβαια, αλλιώς θα πηγαίναμε μονάχα στο εκλογικό κέντρο της πόλης, αλλά μόλις είδαμε την πρωινή λιακάδα, το κάναμε πράξη το σχέδιο και περάσαμε ζάχαρη παρόλο το έξοδο.
Βέβαια σε ταβέρνα πάλι δεν πήγαμε, ένεκα το έξοδο ήτανε πολύ μεγάλο, βενζίνες και τόσα δίευρα, ένα εγώ και ένα η κυρά, σύνολο τέσσερα ευρώπουλα σε κάθε εκλογικό τμήμα, επί οχτώ φορές που ψηφίσαμε, γενικόν σύνολον δεκάξι ευρώ έκαστος, τριάντα δύο οικογενειακώς, μόνο για το κόμμα, και δίχως απόδειξη, βάλε και τις βενζίνες κι από ένα καφέ και δυο γαριδάκια με κοκακόλες που πήρανε τα τέκνα στην πλατεία του Πυργιού σαν κάτσαμε να ξαποστάσουμε και να ξεπιαστούνε τα οπίσθιά μας, πάει το πενηντάρικο.
Δεν πειράζει, επένδυση κάναμε. Όποιος σταθεί Μπάμπη μου κοντά στο κόμμα και στον νέο του αρχηγό δεν θα χάσει, έτσι μου είχε πει τηλεφωνικώς αλλά και προσωπικώς ο Μιχάλης. Δίπλα στο βουλευτή τόσα χρόνια βολοδέρνει, κάτι ξέρει παραπάνω από μένα στα σίγουρα, δέκα δέκα μου το ‘πε και εμπιστευτικά, Μπάμπη, μου ‘πε, μην ακούς αυτά που λένε για μειώσεις στο μισθό και κουραφέξαλα, εσύ την πατρίδα να χεις στο νου σου, την πατρίδα και το κόμμα, ποιος σε έβαλε στη δουλειά πριν δέκα χρόνια, αυτό μονάχα να θυμάσαι και να πας να ψηφίσεις όσο πιο πολλές φορές μπορείς τον αρχηγό την Κυριακή, να καταγραφτεί το όνομά σου στους καταλόγους διότι έρχονται απολύσεις μετά τις εκλογές και ξέρεις ποιοι θα απολυθούνε από το Δήμο μας εδώ ε, μη μου πεις ύστερα πως δε ε προειδοποίησα, έτσι;
Έτσι μου πε ο Μιχαλάκης, ο Θεός να το χει γερό κι ασκόνταφτο το παλικάρι, μου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, μου άνοιξε τα μάτια, διότι ομολογώ πως είχα στραβώσει τελευταία με τα καμώματά τους που μου κόψανε τόσα φράγκα από το μηνιάτικο. Τέλος πάντων, αφού μου πε έτι, έτσι έκαμα κι εγώ. Διότι πιο καλά με τον μισθό κουτσουρεμένο παρά απολυμένος, σκέφτηκα.
Οχτώ εκλογικά κέντρα είχε το νησί, σε όλα ψηφίσαμε, σε όλα καταγράφτηκε το όνομά μας, και το δικό μου και της κυράς, παρόλο που εκείνη δεν είναι δημόσια υπάλληλος, τίποτα δεν είναι, οικιακά, την έβαλα όμως να ψηφίσει κι εκείνη, μη γίνει καμιά στραβή και δεν καταγραφτούμε ως οικογένεια στο κόμμα, έχουμε και δυο παιδάκια που πρέπει αύριο μεθαύριο να βγούνε στη ζωή με ένα εφόδιο διάβολε, να ‘χουμε μια μούρη στον Μιχαλάκη, μπας και μεσολαβήσει να μπούνε κάπου τα παιδιά να βγάζουνε τα προς το ζειν.

18 Μαρ 2012

Η χρεοκοπία της Ελλάδας γλίτωσε από πτώχευση τους Παπανδρέου.




Οι απένταροι και άθλιοι αδελφοί Παπανδρέου είναι εδω και λίγες ημέρες κατά πολύ πλουσιότεροι. Η σύνθλιψη της Ελλάδας σε καθεστώς χρεοκοπίας, με την πιστοποίηση του πιστωτικού γεγονότος, έχει ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου CDS χαρίζοντας δισεκατομμύρια στους αδελφούς Παπανδρέου που πολύ νωρίς είχαν επενδύσει στα ασφάλιστρα.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι κάτοχοι CDS- ασφάλιστρα κινδύνου θα μοιραστούν περί τα 2,6 δις ευρώ, ανάμεσά τους και εταιρείες που συμμετέχουν πρωταγωνιστικά οι Παπανδρέου όπως η Unigestion.
Παλαιότερα η ελευθεροτυπία είχε δημοσιεύσει αδιάψευστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός και ένας αδελφός του ο αντρίκος, άνηκε στο κεντρικό εταιρικό σχήμα εταιρείας που είχε επενδύσει στην χρεοκοπία της Ελλάδας.
Να σημειώσουμε ότι ο αντρίκος ήδη έχει "διαφύγει" στο Λονδίνο όπου μάλλον εγκαθίσταται μόνιμα τρώγοντας τα... “κερασμένα”!!!

Εισαγγελική έρευνα για CDS και Unigestion

Ο Νίκος Ζαχαριάδης και τα γράμματα της εξορίας


Το βιβλίο και το συγγραφέα τα έχει ήδη παρουσιάσει άψογα ο ακάματος Νίκος Σαραντάκος:
http://sarantakos.wordpress.com/2011/12/11/parnis/
Αυτό με διευκολύνει να μην ασχοληθώ με όσα περιλαμβάνονται και θα διαβάσετε εκεί, αλλά με διαφορετικά θέματα.
Το βιβλίο δίνει μια ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει κάποιες όψεις της σοβιετικής ζωής, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Άλλοτε αστείες, συνήθως όμως τραγικές – όπως εκείνη η ιστορία του σοβιετικού ποιητή που έκλαιγε, μετά από άφθονη βότκα, τους ήρωες γονείς του, που σκοτώθηκαν στον αντιχιτλερικό πόλεμο. Για να αποκαλυφθεί μετά την αποκαθήλωση του Στάλιν ότι είχαν πεθάνει ως αντισοβιετικοί κρατούμενοι και μάλιστα είχαν καταδώσει ο ένας τον άλλον, μετά από πιέσεις και βασανιστήρια. Και ο ποιητής επινοούσε τον ηρωικό τους θάνατο για να μπορεί να τους θρηνεί ελεύθερα, εκεί στη λέσχη των λογοτεχνών. 

Ο Νίκος Ζαχαριάδης και τα γράμματα της εξορίας



ΚΚΕ (μ-λ) και Μ-Λ ΚΚΕ ξανά μαζί ύστερα από 36 χρόνια!

Για τη «μικρή» Αριστερά, η είδηση για την πολιτική συνεργασία του ΚΚΕ (μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ ακούστηκε σαν …βόμβα. Τριανταέξι χρόνια μετά τη διάσπαση που τους έκανε κομματικούς «αντίπαλους», τα δυο πολιτικά σχήματα του μ-λ χώρου συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συγκροτήσουν από κοινού Πρωτοβουλία για μια Αριστερή Αντιμπεριαλιστική Συνεργασία.
Δεν έγιναν ξανά «σαρξ μία» , αλλά έκαναν ένα βήμα σύγκλισης που εδώ και τρεις δεκαετίες δεν είχαν ποτέ επιχειρήσει.
Το 1976 ήταν χρονιά-σταθμός για το μαοϊκό κίνημα. Ο θάνατος του Μάο, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς και η πολιτική των… επιγόνων του προκάλεσε ιδεολογικοπολιτικές αναταράξεις στο μαοϊκό χώρο διεθνώς. Και στην Ελλάδα. Τότε κλείνει ο κύκλος της Οργάνωσης Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας (ΟΜΛΕ), που είχαν δημιουργήσει το 1964 στελέχη του ΚΚΕ, εντός και εκτός Ελλάδας, αντιδρώντας στην αποσταλινοποίηση της Σοβιετικής Ενωσης.
Η ΟΜΛΕ – έχοντας προπομπό την «Αναγέννηση» και ιστορικά στελέχη της μεταξύ άλλων τον Γιάννη Χοτζέα και τον Ισαάκ Ιορδανίδη – διασπάται και στη συνέχεια συγκροτούνται δυο κομμουνιστικές οργανώσεις μαοϊκής προέλευσης: το ΚΚΕ (μ-λ), και Μ-Λ ΚΚΕ.
Αν και προκάλεσε εντύπωση, όπως κάθε συνάντηση πολιτικών δυνάμεων που τις σημάδεψαν ιστορικές διασπάσεις, η σημερινή συνεργασία τους δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Σίγουρα, γέννημα των συνθηκών της μεταμνημονιακής Ελλάδας και των αντιλαϊκών μέτρων, όπως λένε στελέχη του χώρου.
Όμως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρχαν άτυπες επαφές και συνεννόηση μεταξύ τους, σε κινηματικές δράσεις – έδιναν ραντεβού στα ίδια σημεία σε πορείες και διαδηλώσεις, είχαν κοινά συνθήματα. Ηρθε η κρίση, και η εκτίμηση για την ανάγκη δημιουργίας «μετώπου» αντίστασης τους έφερε κοντά. Στελέχη τους τονίζουν ότι οι εκφωνήσεις και η πλατφόρμα μετωπικών σχημάτων από ΣΥΡΙΖΑ και «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» δεν τους κάλυπτε ιδεολογικά. Ωστόσο, η κίνηση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα λειτουργήσει σαν «σφήνα» στο ΚΚΕ…
περισσότερα  εδω