19 Νοε 2013

μετανάστευση, μετανάστες και ο επαναστατικός προλεταριακός αγώνας

Αφορμή για να ξαναπιάσω το ακανθώδες θέμα της μετανάστευσης στάθηκαν οι δολοφονίες των μεταναστών τόσο στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όσο και στην δική μας Λευκάδα. Δολοφονίες που ηθικός αυτουργός είναι  η «Ευρώπη- φρούριο», με την πολιτική των «κλειστών συνόρων» για τους ανθρώπους, μα και  με την πολιτική των  «ανοικτών συνόρων» για τους ανθρώπους-εμπορεύματα, όπως και τα αγαθά- εμπορεύματα και την συσσωρευμένη νεκρή εργασία ως κεφάλαιο. Στο παρελθόν με πολεμικό ύφος έχω ενασχοληθεί με το θέμα(http://argiros.net/?p=2337) και δεν έχω αλλάξει ριζικά θέση, απεναντίας έχω πειστεί ακόμη περισσότερο για την ορθότητα της άποψης μου. Μια ενδιαφέρουσα αντίστοιχη συζήτηση έγινε και στο https://www.facebook.com/dargiros/posts/10152008894164106?comment_id=28363904&offset=0&total_comments=34&notif_t=feed_comment
Δεν θα ασχοληθώ με την στάση και την θέση της παρακμάζουσας καπιταλιστικής ολοκληρωτικής αυτοκρατορίας που τόσο με την μορφή των εταιριών- κρατών, των  ανολοκλήρωτων ολοκληρώσεων ή των εθνικών κρατών κτίζουν παντού τείχη ανάμεσα στο τεράστιο πλούτο και την απερίγραπτη φτώχεια, διαμορφώνοντας πολλαπλούς κόσμους διευρυμένης φτώχειας ακόμη και μέσα στις καπιταλιστικές μητροπόλεις. Την ίδια στιγμή εξαπολύουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ακόμη και με την μορφή αστυνομικών επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο, για να ελέγξουν τις ροές ενεργείας και φυσικών πόρων. Με αποτέλεσμα να αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τις μητροπόλεις του καπιταλισμού.
Θα μιλήσω για την στάση της αριστεράς απέναντι στο ζήτημα και για την στάση που κρατάει για την έννοια της μετανάστευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία της αριστεράς καταδικάζει την μετανάστευση, υπερασπίζοντας τα  δικαιώματα των μεταναστών. Πρόκειται για μια χαμηλότατου επιπέδου, χριστιανική φιλανθρωπική αντιμετώπιση, με βάση τον οίκτο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων κινείται και δρα με την αίσθηση ενός αστικού φιλανθρωπισμού.
Κάποιοι άλλοι με ένα «ταξικίστικο» κριτήριο την καταδικάζουν  με το επιχείρημα να έμειναν στην πατρίδα τους, να αγωνίζονταν για την καλυτέρευση της ζωής τους.  Λες και αν μαίνεται ο πόλεμος, η φτώχεια, η δίψα  και η πείνα είναι εύκολο να μείνεις να πολεμήσεις.
Κάποιοι άλλοι δε, είτε από μια φιλανθρωπική οπτική, είτε από ένα αστικό κοσμοπολιτισμό την αποδέχονται, μένοντας όμως προσκολλημένοι  στο ορίζοντα της καθολικής καπιταλιστικής ολοκληρωτικής εμπορευματοποίησης.
Αλλά πολύ μακριά- και η μια και η άλλη στάση- από μια οντολογικοποιημένη κομμουνιστική αντίληψη που στηρίζεται στο παγκόσμιο πολιτισμό/κοινότητα των ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών.

18 Νοε 2013

Κερδίζει το Δημόσιο από τον χρυσό της Ολυμπιάδας;

8349152384_0eac9a2e67_hΦωτογραφία: η χρυσοφόρα «χαβούζα» της Ολυμπιάδας
«Η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής έδωσε το γ’ τρίμηνο 0,2 τόνους χρυσού», μας λέει ο Δ. Δεβελέγκος στο Capital.gr. «Περισσότεροι από 14.500 τόνοι συμπυκνώματος μολύβδου και ψευδάργυρου και 8.700 ουγγιές ή 0,2 τόνοι χρυσού παρήχθησαν, κατά το τρίτο τρίμηνο, από το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eldorado Gold».
Να ενημερώσουμε τον κ. Δεβελέγκο ότι η Eldorado Gold δεν παράγει χρυσό. Όχι στην Ελλάδα τουλάχιστον. Οι payable gold ounces που αναφέρονται στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Eldorado Gold είναι χρυσός της Ολυμπιάδας που παράγεται σε κάποιο εργοστάσιο μεταλλουργίας στην Κίνα. Aυτό που παράγεται στην Ολυμπιάδα είναι ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΑ χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη, από την επεξεργασία των μεταλλευτικών αποβλήτων που έχουν απομείνει στον κάμπο της Ολυμπιάδας από την εποχή της Α.Ε.Χ.Π.&Λ.
Κερδίζει το Δημόσιο από αυτόν τον χρυσό; Το συμπύκνωμα  εξάγεται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης χωρίς να δηλώνονται ο χρυσός και ο άργυρος που περιέχει, ως προϊόν ευτελούς αξίας που υποτίθεται ότι προορίζεται για την παραγωγή διοξειδίου του θείου και θειϊκού οξέος. Στην πραγματικότητα το συμπύκνωμα αποστέλλεται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού και εκεί ανακτώνται τα πολύτιμα μέταλλα, μακριά από την Ελλάδα και τις Ελληνικές φορολογικές αρχές. Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς, από τους 339.810 συνολικά τόνους χρυσοφόρου συμπυκνώματος πυριτών που θα εξαχθούν στην Κίνα, η Ηellas Gold θα εισπράξει 157 εκατ. δολάρια ή 121,4 εκατ. ευρώ. Aς απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών στον Έλληνα πολίτη που του κλέβei τη σύνταξη αν πληρώθηκαν τα νόμιμα για τους «0,2 τόνους» χρυσού (8.742 ουγγιές) που εξήγαγε ως συμπύκνωμα η Hellas Gold κατά το γ” τρίμηνο.
Όλα τα ανωτέρω, που προκύπτουν από δημόσια έγγραφα, έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ως τμήμα της από 12/9 ΑΝΑΦΟΡΑΣ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ για τα τοξικά και επικίνδυνα της HELLAS GOLD. Έτσι λοιπόν με πρόσχημα την «αποκατάσταση» του παλιού τέλματος της Ολυμπιάδας,  η ELDORADO GOLD φυγαδεύει στο εξωτερικό πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ, με την έγκριση της κυβέρνησης. Το είχαμε καταγγείλει από τις 5 Ιανουαρίου 2013, με ανάρτησή μας την οποία αναδημοσιεύουμε πιο κάτω. (Σημείωση: η διαφορά στους υπολογισμούς μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου οφειλεται στη μεταβολή της τιμής του χρυσού).
Η Ελλάδα ΘΑ είχε έσοδα από φόρους ΑΝ υπήρχε μονάδα μεταλλουργίας, δηλαδή παραγωγή καθαρών μετάλλων μέσα στη χώρα. Τέτοια μονάδα δεν υπάρχει, ούτε προβλέπεται να κατασκευαστεί πριν από το 2018. Μέχρι τότε, όχι μόνο τα χρυσοφόρα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας αλλά και τα συμπυκνώματα χαλκού-χρυσού των Σκουριών θα εξάγονται σε μεταλλουργίες του εξωτερικού, με μηδαμινό ή εντελώς ανύπαρκτο όφελος για το Δημόσιο. Η Ελλάδα ΘΑ έχει έσοδα ΑΝ γίνει ποτέ τέτοια μονάδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο γιατί η μέθοδος μεταλλουργίας flash smelting που έχει εγκριθεί για την «επένδυση χρυσού» της Χαλκιδικής ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ. Για τα επόμενα αρκετά χρόνια και πιθανότατα για όλη τη διάρκεια της «επένδυσης» η Eldorado Gold θα εξορύσσει τα σπλάχνα της Ολυμπιάδας και του Κακάβου και θα τα εξάγει σαν φτηνή πρώτη ύλη, εισπράττοντας τα κέρδη της στο εξωτερικό. Aκριβώς ότι συμβαίνει στις περισσότερες Αφρικανικές χώρες.