27 Μαρ 2012

Κραγιόν

Κραγιόν


Κοιτάχτηκε στο καθρεφτάκι της, έστρωσε τα μαλλιά, διόρθωσε το κραγιόν στις κόγχες των χειλιών. Έλεγξε το χαμόγελο – πλατύ και απαστράπτον. Μετά έκλεισε το πλαστικό καπάκι και το τακτοποίησε στο τσαντάκι της. Περίμενε στη θέση του συνοδηγού κοιτώντας τη νύχτα απέξω. Εκείνος αργούσε.
«Μια στιγμή, να κανονίσω κάτι κι επανέρχομαι», της είχε πει και είχε ήδη περάσει μια ώρα.
Απέναντι το καζίνο λαμποκοπούσε. Στα σκαλιά έβλεπε κυρίες με ταγιέρ και βραχιόλια, μπατίρηδες με πειναλέο χαμόγελο που κάπνιζαν αλλάζοντας στάση κάθε τρεις και λίγο, συνταξιούχους με κοστούμια που συζητούσαν ή μπαινόβγαιναν, παρκαδόρους που έκαναν τη δουλειά τους. Λιοντάρια και κουνελάκια στο ίδιο χωράφι. Εκείνος πουθενά.
Τρεις το πρωί, μετά από ουίσκια και χορούς στο σκυλάδικο έξω από την πόλη. Η νύχτα μέρα. Είχαν γνωριστεί στο γραφείο, λίγους μήνες πριν. Εκείνος στο λογιστήριο και αυτή γραμματέας του διευθυντή. Σεμνό παιδί, καλοβαλμένο. Της είχε φανεί ντροπαλός και τον είχε συμπαθήσει. Ένα χρόνο μετά, τον περίμενε στα καζίνα κλειδωμένη στο αμάξι.
«Μήπως έπρεπε να πάω μαζί; Μπας και συνέβη κάτι;», αναρωτήθηκε μάταια.
Τα σφάλματά της επαναλαμβάνονταν ολόιδια, το ένα μετά το άλλο.
«Η φάτσα ξεγελά, κράτα μια πισινή ίσα για να υπάρχει», θυμήθηκε τα λόγια της καλύτερής της φίλης. Όταν ήταν σε αρχικό στάδιο ακόμα. Η Ρόζα ήξερε πολλά, αλλά αυτή δεν είχε αυτιά ν’ ακούσει, μόνο μάτια να τον κοιτάζει. Του είχε εμπιστοσύνη – χωρίς εμπιστοσύνη τι έρωτας θα ήταν αυτός;
Άγγιξε το χερούλι της πόρτας. Η αίσθηση της φάνηκε απροσδιόριστη. Ένα βήμα από την ανατριχίλα του παγωμένου μετάλλου και την δια παντός διαφυγή. Δεν ήξερε ποιο από τα δύο να διαλέξει.
«Συναισθηματική ομηρία», είχε πετάξει τη σοφία της η Ρόζα ένα απόγευμα που έπιναν τσάι στη σάλα και έτρωγαν γλυκό του κουταλιού χωρίς να καπνίζουν. «Οι γυναίκες δένονται συναισθηματικά με όποιον τις πηδάει».
Σκέφτηκε πως για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Και για το μένω και για το φεύγω. Όπως και για τα πάντα στη ζωή. Δεν ήταν σίγουρη ακόμα.
Έπιασε τον καθρέφτη του αυτοκινήτου, τον έστρεψε προς το μέρος της και ξανακοιτάχτηκε. Στα μάτια αυτή τη φορά. Επαναληπτική κίνηση που ροκάνιζε κάπως το χρόνο και τον εκνευρισμό της. Έξω βούιζε η άνοιξη μέσα από ταμπέλες ενεχυροδανειστηρίων και απόηχους ρουλέτας. Μέσα ανυπομονησία και αγωνία. Τίποτε άλλο.
Έστρωσε στα γόνατα το καινούριο της φόρεμα και τέντωσε τις γάμπες. Είχε πιαστεί. Κράμπα και παγίδα, ένα και το αυτό. Έπρεπε να ξαναβρεί την ισορροπία της. Να αγοράσει μια ομπρέλα, για μια πιθανή ανοιξιάτικη βροχή. Να αλλάξει γυαλιά ηλίου για τα μεσημέρια. Να ελαττώσει το κάπνισμα και να πίνει πιο πολύ νερό. Να περνάει περισσότερη ώρα νιώθοντας ευτυχία.
Τον αναζήτησε με το βλέμμα στη φωταγωγημένη είσοδο του κτιρίου και ανάμεσα στα δέντρα, πιο κει. Τέσσερις η ώρα κι εκείνος πουθενά. Σε λίγο θα χάραζε ο Θεός τη μέρα, θα άρχιζαν να τιτιβίζουν τα πουλιά. Να περνάνε τα πρώτα πρωινά λεωφορεία. Να σβήνουν τα φώτα της ΔΕΗ και να αλλάζει ο χρόνος.
Άνοιξε την πόρτα νιώθοντας μια έντονη αμηχανία. Το χερούλι παγωμένο, όπως και πριν. Να του άφηνε ένα σημείωμα, κάτι για να καταλάβει; Η σκηνή είχε επαναληφθεί άπειρες φορές. Δεν χρειαζόταν. Βγήκε από το αυτοκίνητο και άρχισε να περπατά άκρη άκρη στο σκαμμένο πεζοδρόμιο, σύριζα στα δέντρα. Άβολα τα τακουνάκια μέσα στο χαλίκι μα δεν γινόταν αλλιώς. Έπρεπε να προχωρήσει.
Κοίταξε στο βάθος τον ουρανό που αργοχάραζε και σκέφτηκε πως η καθυστέρηση είναι σφάλμα. Η βιαστική αναχώρηση το ίδιο. Στα δέντρα κελαηδούσαν ήδη τα πουλιά. Σαν αποσυντονισμένα. Τότε ένιωσε για πρώτη φορά κάτι που την τάραξε, ήξερε όμως πως ήταν η αλήθεια. Μια σύμπτωση ήταν η συνάντησή τους τελικά. Μια αοριστία.



ΦΑΚΙΡΗΔΕΣ : Εξαφάνισαν τα χρήματα των νοσοκομείων, των ΑΕΙ και των ΤΕΙ

Εξαφάνισαν τα χρήματα των νοσοκομείων. Για ληστεία κάνουν λόγο οι γιατροί EXCLUSIVE: GREEK GOVERNMENT ROBBED PUBLIC INSTITUTIONS TO COMPLETE BOND SWAP


Εξαφάνισαν τα χρήματα των νοσοκομείων. Για ληστεία κάνουν λόγο οι γιατροί

Άφωνοι έμειναν πολλοί διοικητές νοσοκομείων, πρυτάνεις ΑΕΙ και υπεύθυνοι άλλων οργανισμών του Δημοσίου όταν ανακάλυψαν πως έχει  εξαφανιστεί το 70% των χρημάτων έντοκων λογαριασμών που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι λογαριασμοί αυτοί δεν είχαν καμία σχέση με ομόλογα– ήταν έντοκοι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους «έμπαιναν» επιχορηγήσεις και «έβγαιναν» αναλήψεις για τα έξοδα των οργανισμών.

Όπως έγινε γνωστό από τους νοσοκομειακούς γιατρούς «την μέρα που «έκλεινε» το PSI και μάλλον λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κυβέρνηση και διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος αγόρασαν ομόλογα από κατόχους με αυτά τα χρήματα, χωρίς να ρωτήσουν τους καταθέτες των έντοκων λογαριασμών! 

Οι «ομολογιούχοι» αυτοί έτσι γλίτωσαν το κούρεμα, ενώ ταυτόχρονα ληστεύθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς τελείως απαραίτητα για την στοιχειώδη διατήρηση της λειτουργίας τους.»

Η κατάσχεση ανέρχεται στο 70% των καταθέσεων των Νοσοκομείων, τα οποία οδηγούνται πλέον σε ολοσχερή οικονομική ασφυξία. Ταυτόχρονα οι επιταγές που εκδόθηκαν από τα Νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα σφραγίζονται ως ακάλυπτες, πράγμα που πρόκειται να γενικευτεί το επόμενο διάστημα.
«Εντέλει η κυβέρνηση Παπαδήμου ακολουθεί την ίδια πρακτική με τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τα οποία το 1941, εκτός από την επίταξη της περιουσίας των ελλήνων, κατέσχεσαν και μετέφεραν στη Γερμανία και τον χρυσό που φυλάσσονταν στο Θησαυροφυλάκιο του Ελληνικού Κράτους.
Καλούμε όσες Διοικήσεις Νοσοκομείων διατηρούν ψήγματα αξιοπρέπειας να στραφούν άμεσα κατά της κυβέρνησης, διεκδικώντας την περιουσία που τους κατασχέθηκε με βάναυσο τρόπο και στερεί τα Νοσοκομεία από πολύτιμους πόρους για την περίθαλψη των πολιτών,» τονίζει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Βάσω Καλυβιώτη 

Θλιβερή ιστορία τα στρατοπεδα συγκέντρωσης για τους μετανάστες

Μιλάνε για 14 στρατόπεδα των 1000 ατόμων, τα οποία (δήθεν) θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ενός εκατομμυρίου μεταναστών. Εξαγγέλλουν το πρόγραμμα με τη γνωστή τακτική “άρπα κόλα”,  χρησιμοποιώντας τη συνήθη δικαιολογία “να μη χαθούν τα λεφτά της ΕΕ”. Προσπαθούν να δελεάσουν τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αντιδρούν σθεναρά, προβάλλοντας τα οφέλη για την τοπική οικονομία. Το μόνο που λείπει από όλο αυτό το χάλι είναι ένα πραγματικό ευρωπαϊκό και ελληνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ως συνήθως…
Λ

Αγώνας δρόμου για να μη χαθούν τα 250 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μπαλάκι η «βόμβα» του 1 εκατ. μεταναστών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Στέλιος Βραδέλης

Καβγάς ξέσπασε με την ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.Την ώρα που η λαθρομετανάστευση αποτελεί βόμβα για τον κοινωνικό ιστό τόσο τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι περιφερειάρχες άρχισαν το παιχνίδι της κολοκυθιάς: «γιατί να έρθουν εδώ και να μην πάνε αλλού;».


Μπροστά στην αρνητική αντίδραση των περισσότερων περιφερειαρχών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε διορία μιας εβδομάδας προκειμένου να κάνουν τις προτάσεις τους, διαφορετικά όπως δήλωσε το ζήτημα της χωροθέτησης τριών χώρων κράτησης ανά περιφέρεια θα διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα, ακόμη κι αν ξεπεραστούν οι αντιδράσεις, αποτελούν τόσο το κόστος κατασκευής όσο και το κόστος λειτουργίας αυτών των κέντρων. Οπως εκτιμάται, απαιτούνται πάνω από 250 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα εξασφαλισθούν από ευρωπαϊκούς πόρους.
«Αφού η Αθήνα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση, τότε για ποιο λόγο δεν ξεκινάτε τη λειτουργία των κέντρων κράτησης από το Λεκανοπέδιο. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα εξοικονομήσει και πολλά χρήματα που θα ξοδευτούν στις μεταγωγές των κρατουμένων στην επαρχία» ήταν η απάντηση πολλών περιφερειαρχών, από τους οποίους ζητήθηκε συναίνεση για τη δημιουργία των χώρων. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός πρότεινε να δημιουργηθεί στην Αττική ο πρώτος πιλοτικός χώρος, ώστε να πεισθούν και οι τοπικές κοινωνίες στην περιφέρεια για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Ζήτησε ωστόσο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην επόμενη σύσκεψη να συμμετάσχουν και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί διότι, όπως επεσήμανε, «είναι σίγουρο πως θα προκύψουν πολλά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να λυθούν εξ αρχής».
Εντονα αρνητική στάση κράτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ευθύμης Φωτόπουλος επισήμανε ότι η περιφέρεια δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Επιφυλακτικός ήταν και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας, ο οποίος είχε αντιδράσει πέρυσι στο σχέδιο που είχε εξαγγείλει ο Χρήστος Παπουτσής και προέβλεπε ίδρυση χώρου κράτησης στο Στανό Αιτωλοακαρνανίας.

Η ΑΠΕΙΛΗ. «Τα κέντρα θα λειτουργήσουν παρά τις όποιες αντιδράσεις», υποστήριξε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, προειδοποίησε πως το σχέδιο θα προχωρήσει με αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο εάν δεν υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι από τους περιφερειάρχες.
Ο υπουργός επισήμανε ότι θα υπάρξουν ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από τη λειτουργία των κέντρων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οποίων θα δημιουργηθεί από ένα επιπλέον αστυνομικό τμήμα με δύναμη 150 ανδρών που θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα. Σε κάθε κεντρο υπολογίζεται πως θα χρειαστεί να απασχοληθούν επιπλέον 250 άτομα για διαφορετικές εργασίες, ενώ 70 από αυτούς θα αποτελούν τη δύναμη εσωτερικής φύλαξης του χώρου που θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.
Σύμφωνα μάλιστα με το υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, η τοπική οικονομία όπου θα δημιουργηθεί το κεντρο κράτησης θα τονωθεί κατά 600.000 ευρώ κάθε μήνα δεδομένου ότι το κόστος συντήρησης ανά κρατούμενο είναι περίπου 20 ευρώ ημερησίως.
Με τα δεδομένα αυτά, το κόστος λειτουργίας του κάθε κέντρου θα ανέρχεται ετησίως στα 7,5 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το κόστος κατασκευής τους που θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα στάνταρ ποιότητας ύστερα από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επικριτικός όμως στις εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη ήταν ο προκάτοχός του Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος υποστήριξε ότι «στο πρόγραμμα που συμφωνήσαμε με την επίτροπο κ. Malmstrom δεν προέβλεπε στρατόπεδα της αστυνομίας για τη συγκέντρωση των μεταναστών».



Σκουριές: Ηχηρό μήνυμα με πολλούς παραλήπτες






Στην μεγάλη μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Ιερισσό, πρωτεύουσα του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, οι μαθητές παρέλασαν με σφιγμένες γροθιές και φορώντας μαύρα περιβραχιόνια. Το κάναν μόνα τους τα παιδιά, χωρίς να ρωτήσουν ούτε γονείς ούτε δασκάλους. Όχι για το Μνημόνιο, την οικονομική κατάσταση, την ανεργία, αλλά για το πρόβλημα της δικής τους περιοχής, το καρκίνωμα που απειλεί να τους στερήσει το μέλλον και λέγεται “μεταλλεία χρυσού”. Καμμιά εξέδρα “επισήμων” δε στήθηκε και κανένας πολιτικός δεν τόλμησε να φανεί γιατί γνωρίζουν ότι είναι ανεπιθύμητοι. Το πολιτικό κατεστημένο της Χαλκιδικής είναι υπέρ των μεταλλείων άρα ενάντια στη θέληση της κοινωνίας, ενώ ο Δήμαρχος Αριστοτέλη  Χρήστος Πάχτας λόγω του ρόλου του στην υπόθεση των μεταλλείων δεν τολμάει ούτε να ζυγώσει την Ιερισσό – την έδρα του Δήμου!
Μετά την παρέλαση, οι κάτοικοι δεν κατέβηκαν ως συνήθως για χαλαρή βόλτα στην παραλία και ουζάκι με μπακαλιάρο στη λιακάδα. Έμειναν όλοι στην πλατεία, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα σχεδια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και στις αλήτικες τακτικές της εταιρείας που πριν από λιγες μέρες είχε στείλει 500 μισθοφόρους, εργαζόμενους που τους μετέτρεψε σε τραμπούκους, να χτυπήσουν 30 άνδρες και γυναίκες που είχαν πάει πάνω στις Σκουριές για να εμποδίσουν την καταστροφή του δάσους.

26 Μαρ 2012

25η Μάρτη 2012: Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού… Παλλαϊκός ξεσηκωμός!

«Άγιο μίσος, δώσ' μου το χέρι σου»
Τάσος Λειβαδίτης - Μάχη στην άκρη της νύχτας (1952)
Οι διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές στην περιοχή
μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του
συνδικάτου «Εργατική Αλληλεγγύη» προπηλακίζονται,
απωθούνται από τις δυνάμεις καταστολής γιατί
ο πρόεδρος του Συνδικάτου κρατούσε ντουντούκα
η οποία κατασχέθηκε...!
25η Μάρτη 2012, εορτασμός της επανάστασης του 1821: Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, κάγκελα παντού, τα ΜΑΤ απέκλεισαν περιοχές, ξυλοκόπησαν, προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές, έκαναν χρήση χημικών, τρομοκράτησαν με κάθε μέσο τη νεολαία, τους γέροντες, άνεργους και εργαζόμενους, γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Δυνάμεις καταστολής παντού, τρομοκρατία παντού για αδιάφορους και ανυπότακτους, χωρίς διάκριση. Το σιδερόφρακτο «κράτος του νόμου» δεν ανέχεται διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ντουντούκες και συνθήματα ενάντια στο δωσίλογο μαύρο αστικό μπλοκ εξουσίας και το υπηρετικό τους προσωπικό στη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συμμάχων τους. 
Οι διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές στην περιοχή μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συνδικάτου «Εργατική Αλληλεγγύη» προπηλακίζονται, απωθούνται από τις δυνάμεις καταστολής γιατί ο πρόεδρος του Συνδικάτου κρατούσε ντουντούκα η οποία κατασχέθηκε...!
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, κάγκελα παντού, τα ΜΑΤ
απέκλεισαν περιοχές, ξυλοκόπησαν, προχώρησαν σε
συλλήψεις και προσαγωγές, έκαναν χρήση χημικών,
τρομοκράτησαν με κάθε μέσο τη νεολαία, τους γέροντες,
άνεργους και εργαζόμενους, γυναίκες, άνδρες και παιδιά.
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού… Παλλαϊκός ξεσηκωμός! Η κατεστημένη κοινοβουλευτική αριστερά, ακίνδυνο κατοικίδιο του συστήματος, εθισμένοι στον ιδιότυπο «κομματικό εθνικισμό» υπεράσπισης των κεκτημένων της «ιδιοκτησίας του κόμματος» στάθηκαν εμπόδιο στην περιοχή μας να εκφραστεί πιο μαζικά και οργανωμένα η οργή, ο θυμός και η αντίθεσή των συμπολιτών μας στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν το δρόμο της αποχής και της καταγγελίας, υποτάχθηκαν στο κλίμα τρομοκρατίας που ήθελαν οι κυρίαρχοι να επιβληθεί και απουσίασαν από μια μεγάλη μάχη του ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος.