4 Ιουν 2015

Ο παραλογισμός των διοδίων Αθήνας – Θεσσαλονίκης

Σίνης ο Πιτυοκάμπτης, Περιφήτης, Σκίρων, Κερκύων, Προκρούστης και τα… άλλα διόδια


Νίκος Τσάδαρης
Ο παραλογισμός των διοδίων Αθήνας - Θεσσαλονίκης
Τελικά η ιστορία είναι προφητική ή κάπως έτσι. Ταξιδεύοντας στην Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, δεν μπορείς να μην νοσταλγήσεις στους άθλους του Θησέα, ο οποίος κατά τη μυθολογία εξουδετέρωσε όλους τους εν θέματι «εισπράκτορες διοδίων» της αρχαιότητας.
Βέβαια η πραγματικότητα πάντα ξεπερνά και την πιο τρελή φαντασία, πόσο μάλλον και τους μύθους της αρχαιότητας. Στην περίπτωσή μας, ένα διήμερο ταξίδι από πρωτεύουσα στη συμπρωτεύουσα και πίσω, μας θύμισε τους μυθικούς «εισπράκτορες», μέσω των δώδεκα (12), ναι δώδεκα -σωστά διαβάσατε- μετωπικών σταθμών διοδίων μέσα σε περίπου 510 χιλιόμετρα διαδρομής.

2 Ιουν 2015

Τριάντα χρόνια από το Χέιζελ


unnamed
Μιχάλης Μιχελής
29 Μαΐου 1985-29 Μαΐου 2015. Τριάντα χρόνια πέρασαν από την τραγωδία του σταδίου Χέιζελ των Βρυξελών, στον τελικό του κυπέλου πρωταθλητριών Γιουβέντους-Λίβερπουλ. 39 νεκροί, 600 τραυματίες.
Τα γεγονότα είναι γνωστά. Οι χούλιγκανς των Άγγλων επιτέθηκαν εναντίον των Ιταλών φιλάθλων, προκλήθηκε πανικός,, συνωστισμός και κατάρρευση των κιγκλιδωμάτων.

Κρούγκμαν: Η κρίση στην Ελλάδα θυμίζει το… καλοκαίρι του 1914

Αρθρο – φωτιά στο οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν στην Ελλάδα ομοιότητες με το καλοκαίρι του 1914 που ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος δημοσιεύουν οι New York Times.
Το άρθρο υπογράφει  ο Πολ Κρούγκμαν ο οποίος αναφέρει ότι κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες της κρίσης, τόσο από την πλευρά του πιστωτή όσο και από αυτή του οφειλέτη, επιθυμούν απεγνωσμένα την αποτροπή του Grexit, ενώ άλλοι φαίνεται να καλωσορίζουν την προοπτική κατάρρευσης της Ελλάδας, όπως τότε, πριν από έναν αιώνα κάποιοι Ευρωπαίοι, ακυρώνοντας την διπλωματική οδό καλωσόριζαν τον πόλεμο.
«Εξακολουθεί να υπάρχει μια διέξοδος; Θα πρέπει να υπάρχει», σημειώνει ο Κρούγκμαν στο άρθρο του.

Ατελείωτο σφαγείο τα ΕΛ.ΠΕ των Λάτση. Ελεύθεροι παραμένουν να γλεντοκοπάν πλουσιοπάροχα οι Λάτσιδες.


| Νεκρός και τ έ τ α ρ τ ο ς εργαζόμενος από το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛ.ΠΕ., το κάτεργο του Λάτση. (Eδώ θα δούμε και το παρελθόν της δυναστείας Λάτση για όσους δεν το ξέρουν)... Και όμως, η αστική τους δικαιοσύνη, το αστικό τους Σύστημα, κανέναν υπεύθυνο δεν έχει συλλάβει, καμμιά ευθύνη δεν έχει αποδώσει! Οι εφημερίδες την ίδια ώρα γράφουν: "Την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2014, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση ρεκόρ σε π α ρ α γ ω γ ή και εξαγωγές"! Θυσία για τα υπερκέρδη των εφοπλιστών οι εργαζόμενοι κι όμως το κράτος (υπόδουλο κι αυτό των εφοπλιστών, υποταγμένες σε κείνους οι κυβερνήσεις) ούτε στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας τους υποχρεώνει! Άλλωστε στα ΕΛΠΕ και το ίδιο το "κράτος" συνέταιρος είναι...
"Στα 55 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη α' τριμήνου 2015 των ΕΛΠΕ, έναντι ζημιών 18 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 205 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των επιδόσεων του κλάδου διύλισης". Νεώτερη και τούτη η είδηση για να μην έχει κανείς αμφιβολία πως εξελίσσεται το 2015.