15 Ιουν 2012

Κατάπτωση στοάς μεταλλείου στο Στρατώνι – Τα όξινα νερά τρέχουν στους δρόμους και τη θάλασσα ανεξέλεγκτα

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13 Ιουνίου, όξινα νερά των μεταλλείων “Μαντέμ Λάκκος” και “Μαύρες Πέτρες” των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου ξεχύθηκαν ανεξέλεγκτα από την είσοδο της στοάς “53″ που βρίσκεται στο ΒΔ όριο του οικισμού Στρατωνίου. Τα “νερά”-βιομηχανικά απόβλητα τρέχουν στους δρόμους του χωριού και καταλήγουν στη θάλασσα. Στην παραλία Στρατωνίου – δίπλα στη Γαλάζια Σημαία -  η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ άνοιξε εσπευσμένα ένα μεγάλο λάκκο για να αντλεί από εκεί τα όξινα νερά στις παρακείμενες εγκαταστάσεις διαχείρισης τους.
Στη στοά “53″ συγκεντρώνονται τα νερά που ατλούνται ή υπερχειλίζουν από όλα τα υπόγεια έργα των μεταλλείων και από το κεντρικό αντλιοστάσιο που βρίσκεται στη στοά οδηγούνται στις εγκαταστάσεις “διαχείρισης”. Εκεί με προσθήκη υδρασβέστου ανεβάζουν το όξινο pH από περίπου 4,0 στο 7,0 πριν την τελική διάθεση των “εξουδετερωμένων” νερών στη θαλάσσα, μπροστά από το Στρατώνι. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, η ποσότητα των όξινων νερών είναι περίπου 300 κ.μ./ώρα και ανεβαίνει στα 1.000 κ.μ./ώρα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.
Το αντλίοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας από μεγάλες καταπτώσεις οροφής της στοάς “53″. Ο χώρος γύρω από την είσοδο της στοάς έχει αποκλεισθεί από την ιδιωτική ασφάλεια της εταιρείας και έχουν τοποθετηθεί μπάρες για να αποτραπεί η προσέγγιση κατοίκων και “περίεργων”.
Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το Στρατώνι και η θάλασσα βάφονται κόκκινα από τα όξινα νερά. Υπενθυμίζουμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος Χρήστος Πάχτας παρέδωσε μέσα σε μια μέρα – 12 Δεκεμβρίου 2003 – τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στους Μπόμπολα-Κούτρα, χωρίς καμία διαδικασία και με μηδενικό τίμημα, επικαλούμενος “την ανάγκη κατεπείγουσας αντιμετώπισης από το Ελληνικό Δημόσιο των κρίσιμων περιβαλλοντικών κινδύνων για την περιοχή της Χαλκιδικής που συνδέονται με τη ΜΗ λειτουργία και συντήρηση των μεταλλείων”. Η παρουσία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ υποτίθεται ότι ήταν εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων…
Στο χάρτη από τη ΜΠΕ  της εταιρείας που παραθέτουμε, σημειώνεται  η είσοδος της “53″ στο όριο του οικισμού, ανάμεσα από τους σωρούς αποβλήτων σιδηροπυρίτη. Σε απόσταση 400 μ. είναι η θέση του σχεδιαζόμενου συγκροτήματος εμπλουτισμού- μεταλλουργίας- εργοστασίου θειϊκού οξέος- εργοστασίου σκοροδίτη . Και στην παραλία της Γαλάζιας Σημαίας, το νέο λιμάνι για καράβια των 65.000 τόνων που θα ξεφορτώνουν κυανιούχο νάτριο και άλλα χημικά και θα φορτώνουν θειϊκό οξύ και συμπυκνώματα μετάλλων.
stratoni

14 Ιουν 2012

ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΤΟΥΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;;

Οι φωτογραφίες και τα βιντεάκια που ακολουθούν είναι από την περιοχή Αστούριας στην Ισπανία και από την μαχητική απεργία των ανθρακωρύχων  που όπως γράφει και ένα κείμενο στο ιντερνέτ εμπεριέχουν ένα πολύ συνεκτικό habitus.

Eνα πολύ ολοκληρωμένο σύστημα δομών, μια οργανική εργατική κοινότητα που τους επιτρέπει να υπερασπίζονται το παρόν και το μέλλον τους με ένα πολύ μαχητικό και άγριο τρόπο….
Δεν είναι καθόλου αυτονόητο πως ανάλογες εικόνες μπορούν να μεταφερθούν και σε περιοχές σαν την Ελλάδα ανεξάρτητα του βάθους της κρίσης. Όπως λόγου χάρη θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της ΔΩΔΩΝΗΣ για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της.  Κάτι τέτοιο βέβαια στην παρούσα φάση φαντάζει ουτοπία…, εδώ τις τελευταίες μέρες καθημερινά παρελάσουν υποψήφιοι αγοραστές και οι εργαζόμενοι και το σωματείο μόνο που δεν τους καλοδεχτήκαν..
Βέβαια τα πράγματα δεν κυλάνε τόσο ομαλά: Λόγου χάρη η     μητροπολιτική προλεταριακή αντιβία και στο ΔΕΚΕΜΒΡΗ του  2008 απέδειξε πρωτότυπες μορφές προλεταριακής αντιβίας… Το μέλλον θα δείξει τι χαρακτήρα θα πάρει μια όξυνση της ταξικής πάλης και στην Ελλάδα
Όχι δεν είμαστε ενάντια στην βία από πού και αν προέρχεται…  είμαστε ενάντια στην εργοδοτική, φασιστική και  κρατική βία που θέλει τον εργαζόμενο με σκυμμένο το κεφάλι. Είμαστε υπέρ της προλεταριακής αντιβίας, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο επιλέξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δια των εργατικών τους συνελεύσεων….

Τα  βιντεακια    εδω