Αλμερία: Παράδεισος θερμοκηπίων, κόλαση μεταναστών - Η ομάδα των «έξι» που ελέγχει την αγορά
Οι καταναλωτικές μας συνήθειες
έχουν επιπτώσεις. Ετσι, εάν αγοράσουμε ένα κιλό ντομάτες, μέσα στο
χειμώνα, θα βρούμε: την άνοστη γεύση, τη στυγνή εκμετάλλευση των
μεταναστών στην Ισπανία, την αντίστοιχη εκμετάλλευση των
ανατολικοευρωπαίων φορτηγατζήδων που τις μεταφέρουν, τη μόλυνση από τα
φορτηγά τους, τα κέρδη των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και, εν
κατακλείδι, έναν προβληματισμό για την... παγκοσμιοποίηση των εμπορικών
συναλλαγών.
Κάθε χρόνο γίνεται το ίδιο. Από τον Οκτώβριο, οι χωριάτικες
ντομάτες, δηλαδή όσες έχουν παραχθεί τοπικά, εξαφανίζονται σιγά σιγά από
τους πάγκους των λαϊκών αγορών και από τα ράφια των σουπερμάρκετ της
Δυτικής Ευρώπης, για να δώσουν τη θέση τους σε ένα και μοναδικό προϊόν:
την ισπανική ντομάτα (1) -σκληρή, τραγανή ή μαλακιά, χωρίς ιδιαίτερη
γεύση, η οποία, αντί να ωριμάσει μέσα στο πανέρι με τα φρούτα σας,
παραμένει άτονη χρωματικά και σαπίζει πολύ γρήγορα. «Οι Γάλλοι θέλουν να
τρώνε ντομάτα όλον τον χρόνο, ακόμη και μέσα στον χειμώνα» διαπιστώνει ο
Ρομπέρ (2), υπεύθυνος του τμήματος μαναβικής σε πολυκατάστημα Carrefour
της Νότιας Γαλλίας. «Και έτσι, φέρνουμε!»