24 Αυγ 2013

Ξεχάστε το ποδόσφαιρο που ξέρατε

Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Το μεθεπόμενο θα είναι ακριβώς όπως το εικονογράφησε εδώ και πολλά χρόνια ο Enki Bilal: Χωρίς θεατές, με παίχτες – μονομάχους, σχεδόν ρομπότ με σωματικές τιμωρίες για τα λάθη στο παιχνίδι  και funs μόνο για τα στοιχήματα και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Το ποδόσφαιρο θα προσαρμοστεί στο μέλλον του κόσμου που έρχεται.
2719979-3848557
Του Stefan Szymanski*
Τι αλλάζει στο δημοφιλέστερο άθλημα στην Ευρώπη, καθώς ετοιμάζεται να υιοθετήσει από την επόμενη σεζόν το αμερικάνικο «κλειστό» αθλητικό μοντέλο. Οι νέοι οικονομικοί κανόνες που θέτει σε ισχύ η Uefa με το Financial Fair Play.
Αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με τη μορφή που το ξέραμε. Το «ανοιχτό» μοντέλο, με το οποίο λειτουργούσε το άθλημα εδώ και χρόνια, φτάνει στο τέλος του και θα μετατραπεί γρήγορα σε ένα «κλειστό» αμερικάνικου τύπου μοντέλο.
Αυτό συνοψίζεται στο Financial Fair Play (FFP), το νέο κανονιστικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε από την Uefa -την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου- και το οποίο θα «δαγκώνει» από τον επόμενο χρόνο. Εκτός από το να μετράνε πόσα γκολ σκόραραν ή δέχτηκαν οι ομάδες τους, οι οπαδοί θα πρέπει να μάθουν πολύπλοκους κανόνες σχετικά με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την αδειοδότηση των ομάδων, για να καταλάβουν ποιοι θα είναι οι αντίπαλοί τους. Η αθλητική αξία δεν θα είναι πια το μόνο κριτήριο για την επιτυχία.
Αυτή θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθοριστική πτυχή του οποίου ήταν για πολύ καιρό η αντίληψη ότι οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα και μέσω του πυραμιδικού συστήματος ανόδου και υποβιβασμών μπορεί να παίξει στο Champions League. Όχι ότι αυτό είναι πολύ πιθανό, αλλά υπάρχει και θα μπορούσε να συμβεί. Από τις 104 ομάδες που έπαιξαν στα τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα την περίοδο 2001-2010, μόνο 26 έμειναν στην ίδια κατηγορία για όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Ο ίδιος αριθμός κατάφερε να αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες και δυο ομάδες πέτυχαν να παίξουν και στις τέσσερις.
Όμως αυτό το «ανοιχτό» σύστημα δημιούργησε οικονομικό χάος. Η τελευταία φορά που κάποιος ισχυρίστηκε ότι τα οικονομικά του αγγλικού ποδοσφαίρου ήταν υγιή ήταν το 1950, όταν οι παίκτες αμείβονταν με 20 λίρες την εβδομάδα και λιγότερος από τον μισό πληθυσμό είχε τηλεόραση. Το ίδιο ισχύει και σε όλη την Ευρώπη, όπου πολλοί σύλλογοι μπήκαν σε έναν κύκλο όπου δαπανούσαν τεράστια ποσά, απολάμβαναν προσωρινή επιτυχία που ακολουθούνταν από οικονομική καταστροφή, μείωση των εξόδων, συχνές αλλαγές ιδιοκτησιακού καθεστώτος και εισροή νέων χρημάτων.

Την περιουσία του πατέρα σας ξεπουλάτε;

 Στην αρχή, όταν άκουσα την είδηση της πώλησης του τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του Κόμματος, παρόλο που ανέμενα μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη, τα συναισθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως θλίψη και απογοήτευση για το γεγονός. Αναλογίσθηκα την αξιοποίησή της από τα υπόλοιπα κόμματα, τις δυσάρεστες παρενέργειες που θα έχει στην προπαγάνδα του ΚΚΕ, τη δυσάρεστη θέση στην οποία ήδη έχουν  βρεθεί τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ.
Δεν μπόρεσα όμως καν να απαντήσω, με τρόπο που να δικαιολογώ το ΚΚΕ,  σε κρίσιμα ερωτήματα που εκ των πραγμάτων τίθενται στη δημόσια συζήτηση, όπως
  1. «τι ακριβώς πούλησε το ΚΚΕ;»,
  2. «είναι δυνατόν να πουλάς την εκμετάλλευση δημόσιας συχνότητας, την οποία δεν έχεις καν πληρώσει για να την κατέχεις;»,
  3. «είναι δυνατόν το ΚΚΕ να λειτουργεί στο θέμα των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, όπως και οι άλλοι επιχειρηματίες;»
  4. «καλά, το ΚΚΕ που ασκούσε κριτική για την κατάσταση στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και την ασυδοσία των μεγαλοκαναλαρχών, είναι δυνατόν να κάνει τα ίδια;»
  5. «σε ποιον επιχειρηματία πούλησε το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό»
  6. «για ποιο λόγο δεν αναφέρει τον επιχειρηματία αγοραστή;»
  7. «γιατί δεν αναφέρει το ποσό της πώλησης;»
  8. «πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να μπαίνει σε επιχειρηματικές λογικές και να παραδίδει το σταθμό “καθαρό” από εργαζόμενους, μόνο και μόνο επειδή το ζήτησε ο αγοραστής;»
  9. «δεν είναι ντροπή να ισχυρίζεται η ηγεσία του ΚΚΕ ότι προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη στιγμή που τους αφαιρεί το βασικό τους δικαίωμα στην εργασία;»
10. τέλος, το κύριο ερώτημα: «τι έφταιξε και έφτασε η οικονομική κατάσταση του ΚΚΕ σε τέτοιο χάλι;»

23 Αυγ 2013

Καταγγελίες παιδεραστίας Χρυσαυγιτών

Από τη δράση Νεοελλήνων χιτλερικών στο χώρο των ανήλικων
Χρυσαυγίτες παρά θιν’αλός. Το αμερικανικό «Vice» σχολίασε: «Χοντροί φασίστες παριστάνουν τους Σπαρτιάτες στην παραλία».
Χρυσαυγίτες παρά θιν’αλός. Το αμερικανικό «Vice» σχολίασε: «Χοντροί φασίστες παριστάνουν τους Σπαρτιάτες στην παραλία».
Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Η Χ.Α. διοργανώνει Κατηχητικά ελληνικής «Ιστορίας» και Μυθολογίας για μαθητές, όμως τα Άπαντα της εγκληματικής δραστηριότητας των μελών και των φίλων της Χ.Α. εμπλουτίζονται με κρούσματα σεξουαλικών εγκλημάτων, που αφορούν στο χώρο των παιδιών, εκτός από τις θρασύδειλες επιθέσεις ξυλοδαρμού ανήλικων, όπως ο 14χρονος Αφγανός πρόσφυγας ή ο 16χρονος στην Πάτρα, από τιποτένιους Νεοναζί. Πέρα από τις εκατοντάδες άνανδρες και άνισες δολοφονικές ενέργειες και τις βιαιοπραγίες σε βάρος αδύνατων (μεταναστών κυρίως, αλλά σποραδικά και ομοφυλόφιλων-πλην κληρικών ή Ναζιστών- Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά, Ρομά και γυναικών), απέναντι στις οποίες Αστυνομία και Δικαιοσύνη ολιγωρούν, όπως έχουν καταγγείλει και αρμόδια όργανα της Ε.Ε (έκθεση Νιλς Μούιζνιεκς),  έχουμε και τέσσερεις τουλάχιστον καταγγελίες για παιδεραστίες. Από ότι ξέρω τέτοιες υποθέσεις δεν έχουν έλθει στο φως για στελέχη άλλων κομμάτων, πλην μιας σύλληψης  στελέχους του ευσεβούς ‘Λάος’: (16.7. 2004) «Κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας που δρούσε μέσω Ιντερνετ και στο οποίο συμμετείχαν … ένας πολιτευτής του ΛΑΟΣ, …. εξαρθρώθηκε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ….».
——Μερικοί τουλάχιστον από τους ιθαγενείς πολιτικούς κληρονόμους των  Μένγκελε, Ρεμ, Στράιχερ και Χάιντερ, φαίνεται πως έχουν κάποιες περίεργες συνήθειες. Ξεκινώ από την πιο πρόσφατη και ειδεχθέστερη καταγγελία: «Δεν έχει τέλος η φρίκη στην υπόθεση κακοποίησης του 13χρονου αγοριού από τον 37χρονο Ι. Χατζόπουλο….συνελήφθη στις 4 Αυγούστου από την αστυνομία ενώ ασελγούσε στο ανήλικο αγοράκι. Όπως αποκαλύπτουν οι αρχές, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού όλη την προηγούμενη εβδομάδα πριν την σύλληψη του προχωρούσε σε παρόμοιες πράξεις. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πώς το αγοράκι πάσχει από νοητική υστέρηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκφράσει την φρίκη που βίωνε όλο αυτό το διάστημα…..Ο εν λόγω βιαστής, σεκιουριτάς στο επάγγελμα είναι και… «φίλος» της ‘Χρυσής Αυγής’ (η γειτονιά είναι σαφώς καλύτερος εγγυητής της πολιτικής ταυτότητας του βιαστή από το γραφείο τύπου των φασιστών… που θα σπεύσει να διαψεύσει… για μια ακόμη φορά)..».
——Είχα σχηματίσει την εντύπωση πως η υπόθεση αυτή της ασέλγειας πάνω σε άτομα με νοητικά και ψυχολογικά προβλήματα ήταν συνήθης μόνο στους κόλπους της Εκκλησίας. Έτσι πρόχειρα έρχονται στο μυαλό μου η προφυλάκιση του πανοσιολογιότατου Θεόκλητου Ρένεση της Μητροπόλεως Ιλίου, που φέρεται ότι ασελγούσε σε ανήλικα αγόρια και σε ενήλικο με σοβαρά διανοητικά προβλήματα, η περιπέτεια του αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, που κατηγορήθηκε  πως έδρασε στη Στυλίδα με θύμα νεαρό με διανοητική υστέρηση (26.7.2009. Η Εκκλησία-Άνθιμος, πατριαρχείο, μητροπολίτης Φθιώτιδος-κάνει το κορόιδο, έχει όμως επιληφθεί η Δικαιοσύνη, με τις γνωστές της ταχύτητες), η υπόθεση του πανιερότατου Αρχιεπισκόπου Οττάβας Σεραφείμ σε βάρος δυο ανήλικων, ο ένας από τους οποίους είναι σχιζοφρενής,  (ήδη εκδικάζεται από την καναδική Δικαιοσύνη η οποία δεν αστειεύεται) και οι καταγγελίες του αγιογράφου και τ.μοναχού Νικόδημου σε βάρος Αγιορειτών για σεξουαλικά βασανιστήρια σε βάρος ψυχικά διαταραγμένων νέων, στρατολογούμενων από εντεταλμένους επιτήδειους για τις ανάγκες του Άθωνα.