27 Μαΐ 2014

Η ευθύνη Δρίτσα για τη νίκη Μαρινάκη

Η μεγάλη διαπλοκή δεν χτυπιέται με μικροδιαφθορά
 Νομιμότης-Πατριωτισμός-Ελεημοσύνη-Επιχειρηματικότης-Πολιτισμός-Ποδόσφαιρο
Νομιμότης-Πατριωτισμός-Ελεημοσύνη-Επιχειρηματικότης-Πολιτισμός-Ποδόσφαιρο
Του Αναγνώστη Λασκαράτου
Είναι αλήθεια πως ένα μεγάλο ποσοστό του λαού επιλέγει στις εκλογές το χειρότερο, αναγνωρίζοντας σε αυτό τον κακό εαυτό του. Αυτό γίνεται συνήθως κάτω από μια προϋπόθεση. Το Κακό να μην έχει καθαρό και αξιόλογο αντίπαλο. Ο πατριώτης Μαρινάκης, που δεν έχει ούτε ένα πλοίο με ελληνική σημαία στον Πειραιά, έκανε εκλογικό περίπατο.  Οι κακές γλώσσες έχουν κατηγορήσει τον εφοπλιστή της ξένης σημαίας και για χρηματοδότη της ‘Χρυσής Αυγής’.
Άλλες κακές γλώσσες παρατήρησαν πως η Χ.Α. στο δήμο πήρε πολύ μικρό ποσοστό (5,67) λόγω διαρροών προς το Μαρινάκη, αλλά προσωπικώς το αποδίδω σε σύμπτωση κι ας μίλησε η κα Γιάννα Αγγελοπούλου με υπονοούμενα για την εμπλοκή επιχειρηματιών στην άνοδο των χιτλερικών, εμπλέκοντας και τον ευτραφή εφοπλιστή. Είχε όμως απέναντί του ο Μαρινάκης δυο πολιτικούς  νάνους, το Β. Μιχαλολιάκο και το Θ. Δρίτσα και διευκρινίζω πως σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζω τον δεύτερο με τον πολύ χειρότερό του πρώτο. Τον κρίνω όμως με αυστηρό μέτρο, από τη στιγμή που δηλώνει ριζοσπάστης Αριστερός.

Τα τελευταία λόγια του Subcomandante Μάρκος..

«Mεταξύ του φωτός και της σκιάς»

Το κείμενο που ακολουθεί διαβάστηκε από τον Μάρκος το Σάββατο 25 Μαϊου ημέρα μνήμης για τον Γκαλεάνο, μέρα που είχαν ανακοινώσει οι Ζαπατίστας και είχαν προσκαλέσει εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και ανθρώπους να παραβρεθούν ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με την επίθεση και τα σχέδια του Ζαπατιστικού Στρατού.

«Mεταξύ του φωτός και της σκιάς»
Τα τελευταία λόγια του Subcomandante Marcos

Σήμερα το πρωί, στο τέλος του αφιερώματος για τον σύντροφο Γκαλεάνο, πάνω από τρεις χιλιάδες Ζαπατίστας των βάσεων στήριξης και των αγωνιστών, μαζί με περίπου χίλια μέλη της Έκτης, άκουσαν τα «τελευταία δημόσια λόγια» του Εξεγερμένου Marcos του EZLN. Έξι ηγέτες της Μυστικής Επαναστατικής Επιτροπής Ιθαγενών, μαζί με τον Moisés και τον Μάρκος, ανέβηκαν στη σκηνή. Παρακάτω περιλαμβάνονται μερικά κομμάτια από τα πέντε μέρη της επιστολής του Μάρκος».

Β. Όλγας: Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης

Εκτύπωση PDF
kokinos pirgos palia
Κτίσματα που δείχνουν την αίγλη της περιοχής που κτίσθηκε μετά το 1900 από Τούρκους, Εβραίους και Έλληνες.
Αρχιτεκτονική κληρονομιά που ευτυχώς, σώθηκαν μόνο 22 αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σήμερα σε χρήση, ενώ ένας μικρός αριθμός τελεί υπό εγκατάλειψη.

26 Μαΐ 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΚ ΕΝ ΡΟΛ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1956-1967

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΡΟΚ ΕΝ ΡΟΛ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1956-1967

Κώστας Κατσάπης,
Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας (iaen.gr),
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς,
Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών Ε.Ι.Ε.


Έγραψε στις 26.05.2014 ο/η: Λάζαρης Γιάννης



Tέσσερις μόλις ημέρες πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα τής 21ης Απριλίου, ένα σημαντικό γεγονός λάμβανε χώρα στην Αθήνα, το οποίο
-δίκην υστερόγραφου- (θα) υποδείκνυε με έξοχο τρόπο τις διεθνείς διαστάσεις τού «φαινομένου τού Rock and Roll»:

Οι Rolling Stones είχαν επιλέξει την πόλη ως σταθμό μιάς μεγάλης ευρωπαϊκής τους περιοδείας.

Την παραμονή τής συναυλίας, ένα ενθουσιώδες πλήθος αγοριών και κοριτσιών τους περίμενε στο αεροδρόμιο γιά να τους αποθεώσει, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. 
 
«Οι γιεγιέδες τής Αθήνας», περιέγραφε την επόμενη ημέρα η εφημερίδα Απογευματινή, «(βρίσκονταν) σε συναγερμό. 
Τα περισσότερα από τα ζωηρά αυτά δεκαεννιάχρονα παιδιά ήσαν ντυμένα ποικιλόχρωμα, φανταχτερά, με πλούσια μαλλιά και φαβορίτες. [...] Οι μαθήτριες των γυμνασίων -πολλές σε αριθμό- έφεραν στο στήθος τους ταινίες με την επιγραφή Rolling Stones, οι φερέλπιδες νεαροί κονκάρδες με την φωτογραφία των... επίγειων θεών τού σέικ».

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, που έπεφτε, ένα πλήθος, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που δημοσιεύτηκαν την επόμενη μέρα στον Τύπο, ανερχόταν σε επτά με δέκα χιλιάδες κόσμο, συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο τού Παναθηναϊκού, γιά να απολαύσουν ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα τής εποχής.

Το πάθος υπήρξε μεγάλο και οι αθηναίοι teenagers έκαναν ο,τιδήποτε γιά να εκδηλώσουν την αγάπη, που έτρεφαν γιά τους Rolling Stones. «Ομαδική υστερία», «πανδαιμόνιο» και «παραλήρημα» ήσαν μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς, που χρησιμοποίησε ο αθηναϊκός Τύπος, γιά να περιγράψει τα συναισθήματα, που προκάλεσαν οι Stones στους αθηναίους οπαδούς τους, αλλά και τις εκδηλώσεις αγάπης των τελευταίων γιά τα ινδάλματά τους.

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη με κύριο συντελεστή τον ζωηρό ρυθμό των Stones. Τη στιγμή ακριβώς τής απόλυτης «έκστασης», ένα απρόβλεπτο γεγονός έλαβε χώρα: ένας εκ των managers τού συγκροτήματος θέλησε να μοιράσει μία ανθοδέσμη με κόκκινα γαρύφαλλα  στους αθηναίους teenagers και οι αστυνομικοί θεωρώντας προφανώς, ότι η πράξη του αυτή ενέχει κάποιον πολιτικό συμβολισμό, επιχείρησαν να τον σταματήσουν. 

Όταν έγινε αντιληπτό, ότι ο manager των Stones προπηλακίζεται από τα όργανα της τάξης, τα μέλη τού συγκροτήματος έτρεξαν να τον υπερασπιστούν με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση και οι Rolling Stones, εξοργισμένοι από τη συμπεριφορά των αστυνομικών, να διακόψουν τη συναυλία τους ύστερα μόλις από είκοσι λεπτά.

Έξαλλοι οι χιλιάδες νέοι στις εξέδρες αποδοκίμαζαν γιά αρκετά λεπτά τη στάση των αστυνομικών, μέχρις ότου ο διευθυντής τής Αστυνομίας Αθηνών, ο οποίος ήταν παρών στο γήπεδο τού Παναθηναϊκού επικεφαλής τής αστυνομικής δύναμης, έδωσε εντολή να βυθιστεί το γήπεδο στο σκοτάδι, ώστε να υποχρεωθούν οι «γιεγιέδες» να αποχωρήσουν.