4 Νοε 2014

188 έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε ψηφιακή μορφή

188 έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε ψηφιακή μορφή

Στην ιστοσελίδα papadiamantis.org μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε δωρεάν 188 έργα του Αλ. Παπαδιαμάντη

Μυθιστορήματα (4)
Διηγήματα (171)
Επίλοιπα (10)
Αλληλογραφία (3)

Πηγή


To «Χρυσάφι» από τις Σκουριές Φτάνει στα Μπαρμπέιντος;


Ένα πλέγμα εταιρειών, που ξεκινά από τη Βορειοανατολική Χαλκιδική και φθάνει μέχρι τα Νησιά Μπαρμπέιντος στην Καραϊβική, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα κέρδη της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα να φεύγουν από τη χώρα και να φορολογούνται σε τροπικούς παραδείσους.
Η Ολλανδία είναι ένας φορολογικός παράδεισος, καθώς ολοένα και περισσότερες πολυεθνικές εταιρίες ανοίγουν γραφεία-θυρίδες στη χώρα, τα οποία σήμερα ξεπερνούν στον αριθμό τις 12.000.
Αυτό φαίνεται να προκύπτει από έρευνα της ολλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ​SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen), η οποία εξετάζει τα τελευταία χρόνια τη ροή κεφαλαίων της πολυεθνικής Eldorado Gold, της εταιρείας που εκμεταλλεύεται μεταξύ άλλων ​τα μεταλλεία στη Χαλκιδική και τη Θράκη. Σύμφωνα με τη SOMO, κεφάλαια της θυγατρικής της Eldorado στην Ελλάδα φέρεται να διαρρέουν προς μια εταιρεία-«ταχυδρομική θυρίδα» στο Άμστερνταμ χωρίς γραφεία και υπαλλήλους, η οποία με τη σειρά της χρηματοδοτείται από μία συνδεδεμένη εταιρεία στα Νησιά Μπαρμπέιντος. Το πλέγμα των θυγατρικών της Eldorado και η σύνδεσή τους με τις ολλανδικές εταιρείες-θυρίδες αποτυπώνεται σε γράφημα ​στην τελευταία έκθεση της ίδιας της εταιρείας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Μάρτιος 2014, σελ. 7). Στον καιρό της μεγάλης ύφεσης, η εξορυκτική βιομηχανία είναι συνδεδεμένη με έναν επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό στα όρια της νομιμότητας. Το κυριότερο, αυτό καλύπτεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ρογιάβα: Φαντασιώσεις και Πραγματικότητα



Η αντίσταση στο Κομπάνι, που σήμερα ήδη έχει φτάσει στην 45η μέρα της, έχει τραβήξει την προσοχή των εξεγερμένων όλου του κόσμου στη Ρογιάβα. Ως αποτέλεσμα των δράσεων του Revolutionary Anarchist Action (DAF/Devrimci Anarşist Faaliyet), αναρχικοί από πολλά μέρη του κόσμου έχουν στείλει μηνύματα αλληλεγγύης στους αντιστεκόμενους/ες στο Κομπάνι (1). Αυτή η διεθνιστική στάση είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα σημαντική για όσους/ες αντιστέκονται στο Κομπάνι. Ωστόσο, αν δεν αναλύσουμε αυτά που συμβαίνουν με κάθε ειλικρίνεια, και αν αντίθετα τα εξιδανικεύσουμε, γρήγορα τα όνειρά μας θα καταλήξουν στην απογοήτευση.
Επιπλέον, για να διαμορφώσουμε μια παγκόσμια, επαναστατική εναλλακτική πρόταση, κάτι που είναι εξαιρετικά επείγον, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, ρεαλιστές, και να κρίνουμε σωστά τις καταστάσεις.