31 Οκτ 2013

Ο Μπουτάρης προδίδει on camera το μυστικό για την ΕΥΑΘ


Σε αδημοσίευτο απόσπασμα από συνέντευξή του στην ολλανδική TV, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει την αλήθεια: Η ΕΥΑΘ στην ουσία έχει ήδη ιδιωτικοποιηθεί, καθώς μεγάλα κομμάτια της έχουν παραχωρηθεί στους μνηστήρες της, ΑΚΤΩΡΑ και SUEZ.
Του Νικόλα Λεοντόπουλου«Αυτή τη στιγμή [στην ΕΥΑΘ] δουλεύουν 80 άτομα από τον ΑΚΤΩΡΑ – είναι μια εταιρεία κατασκευαστική, η οποία έχει κάνει συμφωνία με τη Suez και καθαρίζει τα βαπόρια, τη λίμνη κ.λπ.».
 Αυτό, μεταξύ άλλων, λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο αδημοσίευτο απόσπασμα από συνέντευξή του στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση, το οποίο εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα το ThePressProject. Στην ουσία προδίδει το μεγάλο (αλλά κοινό) μυστικό ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και η παραχώρησή της σε συγκεκριμένα συμφέροντα έχουν ήδη εν κρυπτώ συντελεστεί: Πως η εταιρεία στην ουσία είναι ήδη ιδιωτικοποιημένη. Και πως οι ιδιώτες στους οποίους έχουν παραχωρηθεί οι δύο κυριότερες δραστηριότητές της είναι οι ίδιοι που εμφανίζονται ως οι κύριοι διεκδικητές της εξαγοράς της: ο ΑΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα, και η γαλλική πολυεθνική Suez, η κοινοπραξία δηλαδή που μαζί με την αντίπαλη κοινοπραξία Mekorot (Ισραήλ) – ΑποστολόπουλοςTΕΡΝΑ έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού. (Αξίζει να σημειωθεί πως η Suez κατέχει ήδη ποσοστό 5,4% της ΕΥΑΘ.)
Ας παρακολουθήσουμε αναλυτικά τι είπε ο κ. Μπουτάρης.
Ερώτηση: Ας μιλήσουμε για το δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Μπουτάρης: «Εγώ πιστεύω ότι πρακτικά δεν μπορούμε να κάνουμε δημοψήφισμα γιατί θέλει προεδρικό διάταγμα, θέλει, θέλει… Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι, πέρα από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, θα μπορούσαμε να βγάλουμε μερικά γκάλοπ. Το οποίο ουσιαστικά το γκάλοπ θα ήταν ερωτήσεις και απαντήσεις του δημοψηφίσματος. Γι’ αυτό λέω πως το πιο πιθανό είναι να κάνουμε ένα γκάλοπ».
Ερώτηση: Αν η μεγάλη πλειοψηφία είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης τότε τι θα συμβεί;
Απάντηση: «Κανονικά δεν πρέπει να γίνει. Αλλά γι’ αυτό λέω, είναι δύσκολο. Δεν έγινε η ιδιωτικοποίηση, πώς θα προχωρήσει αυτή η εταιρεία; Εμένα δεν μου έχει απαντήσει κανείς μέχρι τώρα, εντάξει, έγινε η κρατικοποίηση, πώς θα προχωρήσει; Αυτή τη στιγμή δουλεύουν 80 άτομα από τον ΑΚΤΩΡΑ, μια εταιρεία κατασκευαστική η οποία έχει κάνει συμφωνία με τη Suez και καθαρίζει τα βαπόρια, τη λίμνη κ.λπ. Πώς θα γίνει αυτό αν [η ΕΥΑΘ] είναι καθαρά δημόσια; Δεν το βλέπω να γίνεται».
Η συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ «Agora: Η απάντηση στην κρίση έρχεται από την Ελλάδα», για λογαριασμό της εκπομπής Tegenlicht (Backlight στα αγγλικά) της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης VPRO. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη και την Πιερία αρχές Ιουνίου του 2013 και προβλήθηκε από την ολλανδική τηλεόραση στις 2 Σεπτεμβρίου. (Λινκ με ολλανδική αφήγηση, αλλά οι περισσότεροι διάλογοι είναι στα ελληνικά). Το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν περιλήφθηκε στο τελικό μοντάζ του ντοκιμαντέρ. Δημοσιεύεται από το ThePressProject κατόπιν αδείας του VPRO. (Σημείωση: O συντάκτης του ρεπορτάζ του TPP είχε κάνει τη δημοσιογραφική έρευνα για το ντοκιμαντέρ του VPRO.)
Ο κ. Μπουτάρης έχει επί της ουσίας δίκιο, αν και φαίνεται να έχει μπερδέψει τα έργα. Τα έργα στα οποία αναφέρεται είναι το διυλιστήριο νερού της Σίνδου και ο βιολογικός καθαρισμός. Αμφότερα, παρότι κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με σκοπό να τα λειτουργήσει η ίδια η ΕΥΑΘ, δεν πέρασαν ποτέ σε δημόσιο έλεγχο παρά παραχωρήθηκαν σε κατασκευαστικές εταιρείες. Και τα δύο έργα σήμερα τα διαχειρίζεται ο ΑΚΤΩΡ.
Η ιστορία του διυλιστηρίου νερού της ΕΥΑΘ είναι ενδεικτική. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2000 μετά από συγχρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε.. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, στις συμβατικές υποχρεώσεις του κατασκευαστή (Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ) ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΥΑΘ για 7 μήνες και στη συνέχεια η δοκιμαστική λειτουργία του έργου με προσωπικό της ΕΥΑΘ για 14 μήνες. Σύνολο 21. Τίποτα απ’ αυτά δεν πραγματοποιήθηκε. Αντ’αυτού, από τότε ξεκίνησαν να προκηρύσσονται μικρής διάρκειας διαγωνισμοί για την παραχώρηση του έργου σε ιδιώτες ωσότου το αναλάβει η ΕΥΑΘ. Δεκατρία χρόνια και δεκάδες (!) διαγωνισμούς αργότερα, το έργο ουδέποτε πέρασε στα χέρια της ΕΥΑΘ, όπως εμμέσως παραδέχεται και η ίδια η ΕΥΑΘ στο σάιτ της: «Η λειτουργία του διυλιστηρίου ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003. Η ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι κύριος των εγκαταστάσεων κι έχει αναθέσει τη λειτουργία τους σε τρίτο».
Όλ’ αυτά τα χρόνια, ως ανάδοχοι εναλλάσσονταν οι ίδιες τρεις κατασκευαστικές, συχνά σε συνθήκες πολεμικές μεταξύ τους: Χ. Κωνσταντινίδης, ΑΚΤΩΡ, Παπαηλιόπουλος. Κατά καιρούς ανάδοχος (σε συνεργασία με τις ελληνικές κατασκευαστικές) ήταν και η Degremont, θυγατρική της γαλλικής Suez. Σήμερα, το έργο έχει παραχωρηθεί, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και ο κ. Μπουτάρης, στον ΑΚΤΩΡΑ και τη Suez. Το τέχνασμα είναι δοκιμασμένο: Προκηρύσσονται μικρής (π.χ. τριμηνιαίας) διάρκειας διαγωνισμοί ώστε το ποσό της ανάθεσης να είναι κάτω του 1.000.000 ευρώ και έτσι να μην υπόκειται στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το φόβητρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι υποθετικό. Το 2009 το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ σχετικά με τη λειτουργία του Διυλιστηρίου Νερού, εντοπίζοντας «ουσιώδεις νομικές πλημμέλειες». [Εδώ η απόφαση, σε μορφή word].
Ο Κώστας Μαριόγλου, εκπρόσωπος των εργαζομένων, λέει πως «πλέον δεν υπάρχει εργασία της ΕΥΑΘ που να μην εκτελείται από ιδιώτες, από τον καθαρισμό των κτηρίων μέχρι τις ίδιες τις υπηρεσίες ύδρευσης». Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: Στα 510.000 υδρόμετρα, 2.500 χιλιόμετερα δικτύων ύδρευσης και άλλα τόσα αποχέτευσης αντιστοιχούν 230 συνολικά εργαζόμενοι, και ειδικότερα 11 υδραυλικοί. Στο διυλιστήριο του νερού συγκεκριμένα, απέναντι στους 80 εργαζόμενους του Άκτωρα, οι υπάλληλοι της ΕΥΑΘ στο διυλιστήριο της Σίνδου μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού…
Στο σύντομο απόσπασμα ο δήμαρχος Μπουτάρης λέει και κάτι ακόμα με σημασία. Παρότι η πρόταση για δημοψήφισμα αποτελούσε εκφρασμένη θέση των συμβουλίων των Δήμων της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης την απορρίπτει και στη θέση της προκρίνει την θολή ιδέα των… γκάλοπ. Αυτά τον Ιούνιο, όταν έλαβε χώρα η συνέντευξη. Πέντε μήνες αργότερα, ούτε δημοψήφισμα ούτε γκάλοπ φαίνονται στον ορίζοντα. Το περίεργο όμως δεν είναι η απροθυμία του Δήμου να οργανώσει γκάλοπ. Ενώ με την παραμικρή αφορμή παραγγέλλονται και δημοσιεύονται σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, η ιδιωτικοποίηση του νερού φαίνεται να είναι ταμπού για τους δημοσκόπους. Αν εξαιρέσει κανείς έρευνα της VPRC σύμφωνα με την οποία το 64% των ερωτηθέντων διαφωνεί, δεν βρήκαμε δημοσιευμένη καμία άλλη δημοσκόπηση επί του θέματος. Σύμφωνα πάντως με παλαιότερα δημοσιεύματα (πχ Ημερησία), δημοσκοπήσεις γίνονται, και μάλιστα δείχνουν πως οι πολίτες διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση του νερού. Γίνονται, αλλά δεν δημοσιοποιούνται…
 Πηγή

30 Οκτ 2013

Xρυσή Αυγή: Ο «συνιδρυτής» καίει τον Αρχηγό


του Δημήτρη Ψαρρά
Ο «θεωρητικός» της Χρυσής Αυγής επιβεβαιώνει όσα δεν ομολογούν οι συναγωνιστές του
Αν για τους «προστατευόμενους» μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ο Μιχαλολιάκος και η ομάδα του εκφράζουν αμφισβητήσεις και αφήνουν υπονοούμενα για την αξιοπιστία τους, εκείνον που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν είναι ένας πολύ δικός τους άνθρωπος, συνοδοιπόρος του Αρχηγού από το 1974 μέχρι σήμερα, ο μηχανικός Γιάννης Περδικάρης. Πρόκειται για τον «θεωρητικό» της οργάνωσης, τον άνθρωπο που συνέταξε τα βασικά ιδεολογικά της κείμενα, από τη Διακήρυξη Ιδεολογικών Αρχών του 1986-1987 μέχρι το πρόγραμμα για τις εκλογές του 2012. 
Ο Περδικάρης γεννήθηκε το 1954 και αρθρογραφεί από το 1982 στο περιοδικό «Χρυσή Αυγή», στην αρχή με το όνομά του και στη συνέχεια με το ψευδώνυμο Ιων Φιλίππου. Είναι, σύμφωνα με τη δική του αφήγηση, ένας από τους επτά «συνιδρυτές» της οργάνωσης στις 9.2.1986 και πολύ στενός συνεργάτης του Αρχηγού μέχρι σήμερα, παρά τις διαφωνίες και τις αποκλίσεις του. Είναι, κατά δήλωσή του, ο «παλαιός και καθαρόαιμος εθνικοσοσιαλιστής», ο Ελληνας «θεωρητικός του ναζισμού». Ξεκίνησε κι αυτός την καριέρα του από την «Τετάρτη Αυγούστου» του Πλεύρη επί χούντας και παραδέχεται τον ρόλο που έπαιξε η οργάνωση αυτή κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Την εξιστόρησή του για τη Χρυσή Αυγή ο Περδικάρης-Φιλίππου τη δημοσίευσε σε βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα («Χρυσή Αυγή, Πολιτικός Οδοδείκτης») στις εκδόσεις «Ηλεκτρον» του Κώστα Πλεύρη. Γραμμένο κάτω από την ευφορία της εκλογικής επιτυχίας της οργάνωσης, το βιβλίο περιλαμβάνει μια εκτενή εισαγωγή και ορισμένα κείμενα του Περδικάρη που δημοσιεύτηκαν την τελευταία περίοδο στον ιστότοπο της οργάνωσης.


Μέχρι στιγμής η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί ο Αρχηγός και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βασίζεται σε τρεις ισχυρισμούς:
1. Οτι η δομή της οργάνωσης είναι παρόμοια με οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα και ότι το καταστατικό της που αποκαλύφτηκε στην «Εφ.Συν.» (29.9.2013) δεν είναι γνήσιο, ενώ δεν ισχύει και η «Αρχή του Αρχηγού» (το περιβόητο Führerprinzip), σύμφωνα με την οποία ο Αρχηγός ελέγχει και αποφασίζει τα πάντα.
2. Οτι η Χρυσή Αυγή δεν έχει σχέση με παράνομες ενέργειες και ότι η όποια εγκληματική δράση μελών της διαπιστώνεται, δεν αφορά την ηγεσία της.
3. Οτι η οργάνωσή τους δεν έχει καμιά σχέση με τον ναζισμό, τον οποίο μάλιστα αποδοκιμάζουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν έχουν καμιά σχέση μ’ αυτόν, εφόσον είναι προϊόν του γερμανικού εθνικισμού, ενώ υποστηρίζουν ότι στη γερμανική επίθεση του 1941 η θέση τους θα ήταν στο πλευρό του ελληνικού στρατού.
Και τα τρία αυτά επιχειρήματα καταρρίπτονται στο βιβλίο του Περδικάρη. Σημασία έχει το γεγονός ότι όσα λέει ο «συνιδρυτής» δεν μπορούν να διαψευστούν από τους έγκλειστους συναγωνιστές του ούτε τα κίνητρά του να αμφισβητηθούν.


Εχουμε και λέμε:
1. Η δομή της οργάνωσης 
Ο Περδικάρης-Φιλίππου αποκαλύπτει ότι για τον Μιχαλολιάκο «η Χρυσή Αυγή είναι ένας στρατώνας, όπου χιλιάδες στρατιώτες στρατωνίζονται» (σ. 39). Ο Μιχαλολιάκος ήταν όλα αυτά τα χρόνια «ο σταθερός, αμετακίνητος και αδιαφιλονίκητος ηγέτης» (σ. 40). Μάλιστα η απόλυτη εξουσία του Αρχηγού όσο πάει και ενισχύεται, σε σημείο που αυτός είναι «ο ιδιοκτήτης και ο κλειδοκράτορας της Χρυσής Αυγής» (σ. 301), ενώ «στη μετά Περίανδρο εποχή η εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία περνά σε δεύτερη μοίρα. Η παλιά πίστη στον εθνικοσοσιαλισμό έχει αντικατασταθεί από την καινούρια, περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ χάριν της πολιτικής επιβίωσης πίστη στον Αρχηγό» (σ. 43-4).
Πιο αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι σε περισσότερα από ένα σημεία ο «συνιδρυτής» ομολογεί ότι είναι πραγματική η «Αρχή του Αρχηγού» (το περιβόητο χιτλερικό Führerprinzip), επιβεβαιώνοντας έτσι το καταστατικό το οποίο έχει ειδικό κεφάλαιο με αυτό τον τίτλο. «Προ του Αρχηγού ίσταται η Αρχή του Αρχηγού» γράφει το βιβλίο (σ. 361), ενώ και «ο Μιχαλολιάκος ως Αρχηγός που τιμά την Αρχή του Αρχηγού, όφειλε να αποσύρει την Ελένη Ζαρούλια» (σ. 295).
Ο Φιλίππου διεκδικεί την πατρότητα της συγγραφής της «Διακήρυξης Ιδεολογικών Αρχών της Χρυσής Αυγής» κατά την περίοδο 1986-1987. Το καθαρά ναζιστικό αυτό κείμενο έχει βέβαια εξαφανιστεί από τη σημερινή ηγεσία της, αλλά βρίσκεται στη διάθεσή μας. Σημασία έχει ότι σ’ αυτή τη «Διακήρυξη» παραπέμπει και το πραγματικό «Καταστατικό» της οργάνωσης, το οποίο αποκήρυξαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες.
Οσο για τη στρατηγική της οργάνωσης, και εδώ ο συγγραφέας δεν μασάει τα λόγια του: «Ο τελικός πατριωτικός στόχος (της Χρυσής Αυγής) είναι η κατάργηση της δημοκρατίας και η κατίσχυσή της» (σ. 54).
2. Για τη δράση της οργάνωσης 
Η δολοφονική βία έκανε την εμφάνισή της από την περίοδο της δικτατορίας στην παρέα των τεταρταυγουστιανών. «Ο παρορμητικός και οπλολάγνος Ηλίας Τσιαπούρης ανέλαβε δράση [το βράδυ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου] πυροβολώντας εναντίον των επιτιθέμενων διαδηλωτών από την ταράτσα του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως μαζί με άλλους παρακρατικούς» (σ. 24).
Ο συγγραφέας, εμφανίζει τη Χρυσή Αυγή ως οργάνωση που ισορροπεί στα όρια της νομιμότητας (σ. 43), αλλά του ξεφεύγουν ορισμένες κρίσιμες αποκαλύψεις. Μάλιστα δεν παραλείπει να «καρφώσει» τους συναγωνιστές του ακόμα και για επιθέσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εξιχνιαστεί. Η πιο χαρακτηριστική απ’ αυτές είναι η επίθεση που είχε δεχτεί τα ξημερώματα 29.1.1977 ο δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης, τον οποίο είχαν χτυπήσει στο κεφάλι και είχαν ρίξει σε ένα λάκκο με ασβέστη, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή του. Τώρα μαθαίνουμε ότι πίσω από την επίθεση βρισκόταν ο Μιχαλολιάκος: «Ο Αριστοτέλης (Καλέντζης) με τον Νίκο (Μιχαλολιάκο) έριξαν τον μακαρίτη Νίκο Κακαουνάκη σε ένα λάκκο με ασβέστη» (σ. 27).
Με δυο λόγια, «η Χρυσή Αυγή προσέφερε τον ακτινοβολούντα εθνικοσοσιαλισμό της δράσης» (σ. 38) και διέθετε «πολιτικούς μαχητές του πεζοδρομίου» (σ. 40). Για τον τρόπο διαφυγής του Αρχηγού από τις ευθύνες των εγκληματικών πράξεων, το βιβλίο αποκαλύπτει ότι ο Μιχαλολιάκος «αποφασίζει να απαλλαγεί από τους αντιζήλους, ενόσω διάφορες κατηγορίες για ποινικά και άλλα αδικήματα ήδη τους βαρύνουν» (σ. 42). Και σε άλλο σημείο: «Οι δικαστικές περιπέτειες των μελών της Χρυσής Αυγής είναι ένα βαρύ φορτίο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος ‘δεν εγκαταλείπει τους στρατιώτες του’, εκτός κι αν η δράση τους θέτει εν κινδύνω την υπόσταση της οργάνωσης, οπότε και αναλαμβάνει την εκκαθάριση του σκηνικού» (σ. 42). Είναι ακριβώς αυτό που επιχειρείται και σήμερα, με την αποκήρυξη του Γιώργου Ρουπακιά.
Ενδιαφέρον έχει και η περιγραφή της δολοφονικής επίθεσης του 1998 που διενεργήθηκε από τη δεκαμελή ομάδα κρούσης (φάλαγγα) της οργάνωσης. Ο Φιλίππου υποστηρίζει ότι ο Περίανδρος δεν ήταν ο φυσικός αυτουργός, αλλά ο ηθικός. Παραδέχεται βέβαια ότι η επίθεση έγινε από τη Χρυσή Αυγή, παρόντος του Περίανδρου: «Ο Περίανδρος θεωρεί τη σκέψη αποτέλεσμα της δράσης […] Είναι βέβαιο ότι δεν υπήρξε ο φυσικός αυτουργός της δολοφονικής επίθεσης κατά του Κουσουρή στην Ευελπίδων αλλά είναι άλλο τόσο βέβαιο ότι δεν απέτρεψε την απονενοημένη [sic] πράξη των συναγωνιστών του, η οποία τόσο υψηλό κόστος είχε για τη Χρυσή Αυγή» (σ. 45).
Σε άλλο σημείο ο συγγραφέας σχετικοποιεί την «αθωότητα» του Περίανδρου: «Ο Περίανδρος με την απερίσκεπτη πολιτική πράξη [sic] που τον οδήγησε στην περιπέτειά του, όχι μόνο δεν ωφέλησε, αλλά έβλαψε καίρια και βλάπτει ακόμη και σήμερα, εξακολουθητικά τη Χρυσή Αυγή. Διότι η ενέργεια κατά του Κουσουρή είναι το μόνο αληθινό έγκλημα από όλα, όσα προσάπτουν στη Χρυσή Αυγή οι αδυσώπητοι εχθροί της» (σ. 53).
Σημαντική είναι και η αποκάλυψη ότι ο Αρχηγός γνώριζε πού και πώς κρυβόταν ο Περίανδρος: «Σε όλη τη διάρκεια της φυγοδικίας του ο Περίανδρος είναι σε επαφή με τον Αρχηγό, ο οποίος τον περιβάλλει με την αμέριστη συνδρομή του» (σ. 45).
Ισως μάλιστα η εξήγηση για την επτάχρονη φυγοδικία του Περίανδρου βρίσκεται σε μια άλλη ενδιαφέρουσα παραδοχή του Φιλίππου-Περδικάρη, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή «θεωρεί σύμμαχο και φίλο τα Σώματα Ασφαλείας» (σ. 194)
Ο συγγραφέας παραδέχεται ότι η οργάνωση λειτουργεί με ομάδες κρούσης, αυτά που δικαίως έχουν ονομαστεί Τάγματα Εφόδου. Μετά τον Περίανδρο, «οι μαχητικές ομάδες κρούσης περνούν υπό την ηγεσία των αδελφών Κουσουμβρή, δυναμικών όσο και έμπειρων στελεχών στις οδομαχίες και όχι μόνον» (σ. 42). Και στη συνέχεια τον ίδιο ρόλο αναλαμβάνει το «ασυναγώνιστο δίδυμο πολιτικού και κοινωνικού ακτιβισμού Κασιδιάρη – Παναγιώταρου» (σ. 293), οι οποίοι «είναι σκληροτράχηλοι αγωνιστές που κέρδισαν οριστικά μετά από σκληρό δεκαετή αγώνα τη μάχη του πεζοδρομίου με τους κομμουνιστές» (σ. 294). Είδαμε πρόσφατα στο Πέραμα τι ακριβώς σημαίνει αυτή η «μάχη του πεζοδρομίου με τους κομμουνιστές».
3. Για τη σχέση της οργάνωσης με τον ναζισμό 
Αντίθετα από όσα ισχυρίζονται οι υπόδικοι χρυσαυγίτες, σύμφωνα με τον Φιλίππου η ονομασία της οργάνωσης προέρχεται από το «μυητικό-ερμητικό τάγμα της λευκής αδελφότητας της Χρυσής Αυγής», το οποίο ίδρυσε η Ελενα Μπλαβάτσκι. «Η Χρυσή Αυγή είναι ο προπάτορας της Θούλης και εκείθεν όλων των ταγμάτων που εκβάλουν μεταγενέστερα στον ναζισμό» (σ. 33-4). Και βέβαια «το περιοδικό Χρυσή Αυγή ήταν ακραιφνώς ναζιστικό», ενώ «ο εθνικισμός είναι η παιδική ασθένεια του εθνικοσοσιαλισμού» (σ. 30).
«Θυμάμαι με νοσταλγία τα υπέροχα γραφεία» γράφει συγκινημένος ο παλαίμαχος ναζιστής. «Πάνω από την αριστερή μπαλκονόπορτα με μαύρα γράμματα ‘Αίμα-Τιμή’ και πάνω από τη δεξιά ‘Χρυσή Αυγή’. Στη μέση το βήμα, καλυμμένο με την κόκκινη σημαία και τη σβάστικα. Οι τοίχοι στολισμένοι με εθνικοσοσιαλιστικές αφίσες, σημαίες και σύμβολα και τα εμβατήρια να δονούν την ατμόσφαιρα. Ηταν ένας ανεπανάληπτος χώρος» (σ. 35). «Θυμούμαι την περίφημη αφίσα ‘Εθνικοσοσιαλισμός Τώρα!’ που επικολλήθηκε στο κέντρο των Αθηνών, την αφίσα για τον Ρούντολφ Ες που πλημμύρισε την Αθήνα, μετά τη δολοφονία του στο Σπαντάου στις 17.8.1987» (σ. 36).
Και για όσους πίστεψαν τους όρκους των χρυσαυγιτών, ότι τάχα θα πολεμούσαν τα γερμανικά στρατεύματα αν ζούσαν το 1941, υπάρχει μια αναπάντεχη όσο και ανατριχιαστική αποκάλυψη. Η παρέα Μιχαλολιάκου έκανε αγρυπνίες πάνω στους τάφους των Γερμανών στρατιωτών, θρηνώντας τον Χίτλερ: «Θυμούμαι τις ολονυκτίες στο γερμανικό νεκροταφείο της Ραπεντόσα, τιμής ένεκεν, κατά τις επετείους της γέννησης του Φύρερ στις 20 Απριλίου» (σ. 36).
Αντίθετα από τις όψιμες αποκηρύξεις του ναζισμού από τους συναγωνιστές του, ο Φιλίππου περηφανεύεται ότι «η Χρυσή Αυγή με την παρουσία της στον πολιτικό στίβο και κυρίως με την είσοδό της στο κοινοβούλιο αποενοχοποίησε τελεσίδικα στη συνείδηση του Ελληνα πολίτη και ψηφοφόρου τον φασισμό και τον ναζισμό εβδομήντα χρόνια μετά» (σ. 14).
Σε κάποιο σημείο του βιβλίου ο συγγραφέας επιχειρεί να σχετικοποιήσει τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης, κυρίως επειδή ο ίδιος είχε προσωρινά αποστασιοποιηθεί: «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστική οργάνωση εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία» (σ. 277). Αλλά μην ανησυχείτε: «Βεβαίως, ένας πυρήνας εθνικοσοσιαλιστών συναγωνιστών βρισκόταν πάντοτε στη βάση της οργάνωσης» (σ. 47).
Και το σημαντικότερο: «Στα είκοσι πρώτα χρόνια της ύπαρξής της, μόνη αυτή από όλα τα συγγενή ριζοσπαστικά κινήματα της Ευρώπης, γαλούχησε, επιμόρφωσε και κατάρτισε 1.000 πιστούς εθνικοσοσιαλιστές. Την τελευταία δεκαετία, ο καθένας από αυτούς με τη σειρά του, γαλούχησε, επιμόρφωσε και κατάρτισε 5 πιστούς εθνικοσοσιαλιστές της επόμενης γενιάς. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 5.000 εθνικοσοσιαλιστές, ναζιστές αν επιμένετε, πιστοί, ακλόνητοι κι ατσάλινοι στην πεποίθηση στρατιώτες του Φύρερ. Είναι έτοιμοι […] ‘να επιστρέψουν και η γη να τρέμει’. Δικαστικοί και διπλωμάτες, κρατικοί λειτουργοί και πανεπιστημιακοί, δικηγόροι, ιατροί, μηχανικοί, επώνυμοι κι ανώνυμοι επιστήμονες και τεχνικοί, κοινοί θνητοί, γλιστρούν σιωπηλοί και αθόρυβοι μεταξύ σας και περιμένουν την Ωρα» (σ. 281).
Ο στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου καταλήγει με την πρότασή του: «Αν η κόλαση είναι ο ναζισμός, άνοιξε με τόλμη την πύλη της κόλασης. Ζήσε τον μύθο του αιώνιου Αίματος. Αντίκρυσε τον χρυσό ήλιο κατάματα και χαιρέτισέ τον περήφανα με υψωμένο χέρι τη στιγμή που ανατέλλει, δηλαδή τη στιγμή της χρυσής αυγής. Η σβάστικα απαντά σε όλα. Ο ναζισμός είναι κοσμικό πεπρωμένο, όπως η άνοιξη και ο σεισμός» (σ. 185-6).
Και όλα αυτά γράφονται το 2013 και όχι το 1980, για το οποίο επικαλούνται το ελαφρυντικό της «νεότητάς» τους ο Μιχαλολιάκος, ο Παππάς και οι λοιποί προφυλακισμένοι ναζιστές.


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 30/10/2013
- See more at: http://left.gr/news/hrysi-aygi-o-synidrytis-kaiei-ton-arhigo#sthash.LTLBYdwl.dpuf

ΟΙ ΦΟΥΡΝΑΡΑΙΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΩΝΩΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ....



Θα μου πεις βρε AKRAT γιατί μας τα πρίζεις με το παρελθόν ; Έ όσο με ανέχεστε θα τα γράφω.... Μετά είναι και κάτι άλλο... Νομίζετε ότι δεν θα τα ξαναζήσουμε πολλά εξ' αυτών ; Γι αυτό παρατηρώ όσο μπορεί ένας εργάτης τον ΜΙΚΡΟ ΡΩΜΙΟ, την εφημερίδα ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ και ότι άλλο αυθεντικό κείμενο μου δίνεται σαν ευκαιρία... Επίσης και προσωπικές εξιστορήσεις που σύντομα ελπίζω να σας δόσω από παλαιούς ανθρώπους...

Το ψωμί είναι κάτι ΤΟ ΙΕΡΟ. Δεν φαντάζομαι κανείς μας να πετάει το ψωμάκι. Οι αρχές των πατεράδων μας το απαγορεύουν. Κάντο φρυγανιά, κάντο με τον κυμά κάτι.... Αλλά ούτε ένα ψίχουλο δεν πρέπει να πετάγεται...

Και πάνω στο ψωμί οι φουρναραίοι της κατοχής και οι συναμαρτούντες κρατικοί υπάλληλοι δηλαδή όλο το ρουφιανομάνι, οι άνθρωποι της τάξεως κάναν τις λίρες και τις περιουσίες... Και τώρα οι επίγονοι είναι ευηπόληπτοι.... Κοσμοκράτορες και αφ' υψηλού....

Και πάτησαν πάνω στην νοθεία και την κλεψιά... Τες πάντων θα τα διαβάσετε.... Αυτό που μου έκανε εντύπωση στο άρθρο που θα διαβάσετε είναι ότι κάνει αντιπαραβολή ανάμεσα στους προπολεμικούς φουρναρέους και τους κατοχικούς. Δεν το πολυκατάλαβα... Μεταλλάχθηκαν ή ήλθαν νέοι ; Μετά αυτό που κατάλαβα είναι ότι το κράτος πήγε να τους βάλει μια φορολογία και οι νταβέλληδες το παίζαν ότι δεν βγάζουν τίποτα... Και τόλμησαν να δώσουν και τα κλειδιά - συμβολικά - φαντάζομαι στο κράτος... Κάτι μου θυμίζει...


Ας απολαύσουμε εργατική γραφίδα του 1945....

29 Οκτ 2013

Ο «πιστός σκύλος» του Μεταξά, του Ιου


Μια σκοτεινή πολιτική προσωπικότητα βρίσκεται πίσω από τις σύγχρονες αναβιώσεις του ναζισμού στη χώρα μας. Είναι ο διαβόητος υπουργός Ασφάλειας του καθεστώτος Μεταξά Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, ο οποίος μεταλαμπάδευσε τις «αξίες» της 4ης Αυγούστου στους σημερινούς της επιγόνους.
Δεν χάνουν ευκαιρία οι ποικίλες σύγχρονες πολιτικές επιβιώσεις του εθνικοσοσιαλισμού στη χώρα μας να εκδηλώσουν τον θαυμασμό και την πίστη τους στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου και στο πρόσωπο του Ιωάννη Μεταξά. Παρά το γεγονός ότι η δικτατορία του 1936 δεν διέθετε –όσο κι αν το επιχείρησε– όλα τα χαρακτηριστικά του χιτλερικού της προτύπου, οι σημερινοί απολογητές του ναζισμού δεν δυσκολεύονται να «συγχωρήσουν» το καθεστώς Μεταξά γι’ αυτές του τις ελλείψεις, επιχειρούν μάλιστα να το εξωραΐσουν, όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα.

Πίσω από αυτή τη λατρεία που τρέφουν οι σύγχρονοι εθνικοσοσιαλιστές για τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου δεν κρύβεται μόνο η εναγώνια προσπάθειά τους να αποκτήσουν ρίζες στην ιστορική περίοδο που γέννησε τον μεσοπολεμικό φασισμό, αλλά και η προσωπική σχέση των ηγετών τους με έναν στενό συνεργάτη του Μεταξά, εκείνον που τους δίδαξε την απέχθεια στη δημοκρατία, την τέχνη της ίντριγκας και της συνωμοσίας και, κυρίως, το μίσος εναντίον της Αριστεράς.

Αναφερόμαστε στον Κωνσταντίνο Μανιαδάκη (1893-1972), αυτόν που ο Σεφέρης αποκαλεί «πιστό σκύλο του Μεταξά» («Πολιτικό Ημερολόγιο», Α΄, σ. 95), τον άνθρωπο που έμεινε γνωστός για τα βασανιστήρια εις βάρος των πολιτικών αντιπάλων της δικτατορίας, για τη χρήση του ρετσινόλαδου και του πάγου, προκειμένου να αποσπάσει τις επιθυμητές «ομολογίες» και «μαρτυρίες», για την εφεύρεση της μεθόδου των «δηλώσεων μετανοίας» προκειμένου να υπονομεύσει τη συνοχή και την ηθική ηγεμονία της Αριστεράς και, τέλος, για τη δημιουργία ολόκληρου προβοκατόρικου μηχανισμού για την εξάρθρωση του ΚΚΕ.

28 Οκτ 2013

Το αμαρτωλό στήθος

raphael-fornarina
«Εν αρχή ην ο μαστός». Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, εκτός από μια πρόσφατη περίοδο, δεν υπήρξε υποκατάστατο για το μητρικό γάλα.
Η απεικόνιση της Ίσιδος να θηλάζει τον Φαραώ κατοχύρωνε τη θεία του υπόσταση. Το ιερό στήθος, του πρόσφερε αθανασία. Ο πιο περίεργος σχηματισμός μαστών όμως, ανήκει στην αρσενική θεότητα του Νείλου, τον Άπι. Τα γυναικεία στήθη στο στέρνο του ποτάμιου Θεού τοποθετούνταν ως ένδειξη γονιμότητας, μιας και ήταν υπεύθυνος για την υπερχείλιση του Νείλου από την οποία η άνυδρη γη ποτίζονταν και τα σπαρτά αρδεύονταν. Σε αγγεία, σαρκοφάγους και τοιχογραφίες του ανακτόρου της Κνωσού, οι Μινωίτισσες, με κωδωνόσχημες φούστες και περίκορμα που σήκωναν τα γυμνά στήθη, φέρουν τις προσφορές για την τέλεση των θυσιών.
Θεές, Ιέρειες, Αγίες και Μαντόνες… Ακόμα κι ο Δίας, όταν θέλησε ο γιος του, ο Ηρακλής, να γίνει αθάνατος, τον τοποθέτησε στα στήθη της Ήρας όσο αυτή κοιμόταν. Ο Ηρακλής όμως, βύζαξε τόσο δυνατά που η Ήρα ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι το παιδί δεν ήταν δικό της. Τότε τράβηξε το στήθος της με τέτοια δύναμη που το γάλα της ανάβλυσε ορμητικά στον ουρανό και έτσι δημιουργήθηκε ο Γαλαξίας.