31 Ιαν 2015

30 του Γενάρη 1933: η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία

Έχω την αίσθηση ότι θα πυκνώσουν τα δημοσιεύματα  από κινηματικούς  συντρόφους μέσα  στο   Σύριζα που θα επιδιώξουν είτε με αναφορές στο ιστορικό παρελθόν  είτε στο σήμερα να  εκβιάσουν το σύρσιμο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της αναρχίας σε μια πολιτική σύμπλευσης  με το σύριζα  στο όνομα   της   ανόδου  του φασισμού . 


Τα διδάγματα από τη μεγάλη «σκοτεινή στιγμή» του κομμουνιστικού κινήματος και της Αριστεράς και οι «προειδοποιήσεις» της για το σήμερα. 

Σε συνθήκες μιας μεγάλης πολιτικής νίκης και ευφορίας του λαϊκού παράγοντα, είναι κάπως άχαρο να μιλάς για τις σκοτεινές στιγμές του κινήματος και της παγκόσμιας ιστορίας. Ίσως, όμως, παρά την ανάγκη για γενναιόδωρη απόλαυση της νίκης, να είναι σε κάποιο βαθμό και αναγκαίο. Μια από τις σκοτεινότερες στιγμές σε βάρος του εργατικού κινήματος υπήρξε η 30ή Ιανουαρίου 1933, η μέρα όπου σε συνθήκες βαθιάς πολιτικής κρίσης και μεγάλης ανασφάλειας της γερμανικής αστικής τάξης λόγω της κοινωνικής κατάρρευσης της Γερμανίας μέσα από την οικονομική κρίση του 1929 και του κινδύνου επιστροφής των «ερυθρών», το κεφάλαιο και οι πολιτικοί/οικονομικοί του εκπρόσωποι παρέδωσαν την κυβερνητική εξουσία και τον έλεγχο πάνω στον κρατικό μηχανισμό στο ναζιστικό κόμμα και προσωπικά στον Αδόλφο Χίτλερ.

29 Ιαν 2015

Η εξέγερση κατά των φόρων και η επιβολή λαϊκής εξουσίας στο Ηράκλειο, στις 29 Ιανουαρίου 1928

Η εξέγερση κατά της βαριάς φορολογίας, λόγω των δανείων που πήρε η τότε πολυκομματική κυβέρνηση Ζαΐμη και η αποκήρυξη βουλευτών και νομάρχη. Χιλιάδες κάτοικοι από τα χωριά του Μαλεβιζίου και άλλες περιοχές μπήκαν στην πόλη κρατώντας κορμούς δένδρων αντί για όπλα

 Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη andrikakisalekos@gmail.com
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, πριν 87 χρόνια, όταν στο Ηράκλειο επιβλήθηκε η λαϊκή εξουσία! Με πραγματικούς όρους και όχι μεταφορικά! Κυριακή 29 Ιανουαρίου 1928 οι αγρότες των γύρω περιοχών κατέλαβαν την πόλη, στην πραγματικότητα κατέλυσαν την εξουσία της κυβέρνησης και του νομάρχη, αποκήρυξαν τους βουλευτές και απαίτησαν να σταματήσει η επιβολή της άγριας φορολογίας σε βάρος του λαού. Η πραγματικότητα στην πόλη άλλαξε για μερικές ημέρες και οι δρόμοι θύμιζαν μια πραγματική επαναστατική κατάσταση.