Όλοι πρέπει να διαβάσουν την κατάθεση Κάντα, ακόμα και τα μικρά παιδιά-ειδικά αυτά. Είναι ένα συναρπαστικό μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το αληθινό χρονικό της μεταπολίτευσης.
Αν οι ανακριτικές αρχές δεν έχουν λάβει εγκαίρως τα μέτρα τους, στη Λατινική Αμερική θα δημιουργηθεί μία ελληνική παροικία που θα νοσταλγεί την πατρίδα, χαϊδεύοντας φουσκωμένους λογαριασμούς. Διότι η υπόθεση Κάντα δεν τρέχει στις ράγες που έβαλαν το σκάνδαλο της Siemens. Εδώ έχουμε έναν κατηγορούμενο που δίνει στοιχεία και ονόματα. Τις διευθύνσεις ας τις βρουν οι αρχές-αν προλάβουν.
Αντιγράφω από το ρεπορτάζ που δημοσιεύει «Το Βήμα» για την κατάθεση του πρώην αναπληρωρή διευθυντή εξοπλισμών, Α. Κάντα.
«Μου έδωσαν χρήματα για να μην έχω καμμία παρατήρηση, αντίρρηση και καθυστέρηση οι επιχειρηματίες-όπλων: Παναγιώτης Ευσταθίου, Κωνσταντίνος Δαφέρμος, Παύλος Νικολαϊδης, Λάμπρος Μπαρτζώκας, Δημήτρης Παπαχρήστος, Χρήστος Τούμπας, Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας, Ι. Κομνόπουλος, Θωμάς Λιακουνάκος και ο διευθυντής του Γ. Αποστόλου…». Είναι το σημείο που βλέπεις το κοσμικό ρεπορτάζ να μετατρέπεται σε αστυνομικό. Συνεχίζω την αντιγραφή.
«Μου έδωσαν χρήματα για να μην έχω καμμία παρατήρηση, αντίρρηση και καθυστέρηση οι επιχειρηματίες-όπλων: Παναγιώτης Ευσταθίου, Κωνσταντίνος Δαφέρμος, Παύλος Νικολαϊδης, Λάμπρος Μπαρτζώκας, Δημήτρης Παπαχρήστος, Χρήστος Τούμπας, Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας, Ι. Κομνόπουλος, Θωμάς Λιακουνάκος και ο διευθυντής του Γ. Αποστόλου…». Είναι το σημείο που βλέπεις το κοσμικό ρεπορτάζ να μετατρέπεται σε αστυνομικό. Συνεχίζω την αντιγραφή.
«Θέλω να συμπληρώσω ότι είναι ενδεικτικό της διακομματικής διαπλοκής το γεγονός ότι κατά την προμήθεια αεροπλάνων στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής που ήμουν παρών, ο Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με πολύ λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Έβερτ υπέρ των F-15. Αυτό με εξέπληξε διότι ήταν στο ίδιο κόμμα. Μαζί με τον Έβερτ ήταν και ο Τσοχατζόπουλος.» Ο Μητσοτάκης είναι 95 ετων, ο Άκης είναι στη φυλακή και ο Έβερτ στον ουρανό. Το κάδρο είναι μικρό, αλλά χωράει την εικόνα, σου εξηγεί τα πάντα. Ευτυχώς ο Γιάννος είναι μια χαρά στη υγεία του και διαθέσιμος για να δώσει πληροφορίες. Μπορούν να του τηλεφωνήσουν ή να στείλουν ένα περιπολικό, να τον εξυπηρετήσει.
«Έτσι ανοίχτηκε άλλος λογαριασμός, νομίζω ότι ήταν σε off-shore στην οποία μπήκαν δόσεις μετά το 2005, και είχε το όνομα kourkoumpini.» Υποθέτω ότι κάπου στον κόσμο υπάρχει και η toulouba, η karioka και η baklava που βάζει το σιρόπι στη μίζα. Η ύπαρξη χιούμορ πρέπει να αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό.
Ισχυρίζεται ότι ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. Κρατούσε σακ βουαγιάζ «Το άφησε στον καναπέ του γραφείου μου. Μόλις το αντιλήφθηκα βγήκα από το γραφείο στην πόρτα και του είπα “ξέχασες την τσάντα”, εκείνος γύρισε και μου είπε “είναι για σένα δεν την έχω ξεχάσει”. Μόλις έφυγε την άνοιξα, είχε 600.000 ευρώ… πράγματι έπαψα να έχω αντιρρήσεις για την προμήθεια».
Μπορείτε να διαβάσετε την κατάθεση Κάντα (πρώτο μέρος και δεύτερο μέρος). Όλοι πρέπει να διαβάσουν την κατάθεση Κάντα, ακόμα και τα μικρά παιδιά-ειδικά αυτά. Είναι ένα συναρπάστικο μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το αληθινό χρονικό της μεταπολίτευσης.
Για οσους διαβαζαν το περιοδικο ΑΝΤΙ του αειμνηστου Χρηστου Παπουτσακη, ηταν σε γενικες γραμμες γνωστα. Μια επικινδυνη , οπως θα φανει, δυσοσμια απο βοθρο χρηματων αλλα και …πτωματα στην διαδρομη των μιζων….
“Οι έμποροι όπλων, οι TOR, το ΠΑΣΟΚ και ο Άκηςοσιεύουμε σήμερα αποσπάσματα από όσα έγραψε το περιοδικό «Αντί» το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2004 για την υπόθεση των TOR με αφορμή τις έρευνες της τότε Εξεταστικής Επιτροπής – ατυχήσασα κι αυτή.
Απλώς για να μην νομίζουν ορισμένοι ότι εμείς ξεχνάμε….
Πόλεμος Εμπόρων Όπλων
του Ρεπόρτερ
Όσα διαδραματίστηκαν με αφορμή την πώληση των ΤΟΡ στην Ελλάδα ξεπερνούν τελικά ακόμα και τη φαντασία του Τζων Λε Καρρέ, ο οποίος έχει περιγράψει εκπληκτικά τις διαμάχες που ξέσπασαν στην πρώην σοβιετική αυτοκρατορία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.
Ο άνθρωπος που έβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκαθαρίσει την «Αλμάζ – Αντέϊ», την εταιρεία δηλαδή που μας πούλησε τους ΤΟΡ, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, όταν άρχισε να ερευνά ορισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δολοφονήθηκαν επίσης ο Ι. Κλίμωφ και ο βοηθός του, μια ημέρα (!!!) μετά την επιστροφή τους από την Ελλάδα, όπου είχαν έρθει για να ερευνήσουν την υπόθεση των αντισταθμιστικών. Ο Ιγκόρ Κλίμωφ, που δολοφονήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι εν ψυχρώ έξω από το σπίτι ήταν άνθρωπος του Πούτιν και γενικός διευθυντής της «Αλμάζ – Αντέϊ» ήταν . Όπως λέγεται στη Μόσχα τον έφαγαν επειδή πήγε να ελέγξει κάποιες οικονομικές δοσοληψίες που αφορούσαν μεσάζοντες. Λίγο πριν τη δολοφονία του είχε πει: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που εξελίσσονται σήμερα οι εξαγωγές». Εννοούσε φυσικά τις εξαγωγές προς Ελλάδα και Κύπρο.
Αργότερα δικάστηκε και καταδικάστηκε στη Μόσχα και ο Μιχαήλ Βορομπιόφ, ο άνθρωπος δηλαδή που υπέγραψε τη συμφωνία αγοράς των TOR-M1 με τον Γιάννη Σμπώκο (διευθυντή εξοπλισμών τότε του υπουργείου Εθνικής Άμυνας) κατόπιν εντολής του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ο πόλεμος των μεσαζόντων για τον έλεγχο της εταιρείας που κατασκευάζει τους ΤΟR-M1, της «ΑΛΜΑΖ – ΑΝΤΕΥ» άρχισε από τη δεκαετία του 90 ακόμα. Στην αρχή ήταν δύο ξεχωριστές εταιρείες και τις διεκδικούσαν, μεταξύ άλλων ο «ολιγάρχης» Ποτάνιν της «Ιντερός» και ο Ηλία Κλεμπανόφ, πρώην αντιπρόεδρος της ρώσικης κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Ο Κλεμπανόφ ήθελα να πάρει την «Αλμάζ» και στη συνέχεια την «Αντέϊ» και να τις θέσεις υπό τον έλεγχο της «Αμπαρανίτελνε Συστέμι» (OC) , στην οποία ήταν μέτοχοι ο ίδιος και ο Ποτάνιν. Ο πραγματικός στόχος ήταν βέβαια να θέσουν όλη την Πολεμική Βιομηχανία της Ρωσίας υπό τον έλεγχό τους.
Αντέδρασε όμως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος προχώρησε στην συνένωση των δύο εταιρειών υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησής του. Το 1994 η Αντέϊ είχε ήδη υπογράψει το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο για την πώληση των S-300 στην Κίνα και την Κύπρο (780 εκ $). Την ίδια χρονιά κατοχυρώνεται στο Ληξιαρχείο Κύπρου και η γνωστή μας Drumilan Offset Program Ltd.
Ο άνθρωπος που έβαλε ο Πούτιν να διοικήσει το ενιαίο συγκρότημα ήταν ο επίσης γνωστός μας Βίκτωρ Ιβανώφ. Το 2000, ο Ιβανώφ προχώρησε επίσης στην συνένωση της «Ροσβαρουζένιε» με την Προμεξπόρτ, σε μια νέα εταιρεία , την «Ροσαμπαρόν – Εξπορτ» (ROSOBORONEXPORT) την εταιρεία δηλαδή που μας πούλησε τους ΤΟR-M1.
Στην Ελλάδα η σύγκρουση συμφερόντων για τους ΤΟΡ άρχισε πριν ακόμα την υπογραφή της σύμβασης. Στην τελευταία φάση του διαγωνισμού για την προμήθεια των SHORADS («Συστήματα Βραχέως Βεληνεκούς») κύριος αντίπαλός των ρωσικών συστημάτων ήταν τότε οι καναδικοί ADATS της OERLICON AEROSPACE. Οι ADATS ήταν κατά 12,6 δισεκατομμύρια δραχμές φθηνότεροι και για να αποφύγει το σκόπελο ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέλεξε την οδό της απ΄ ευθείας ανάθεσης και στις 1111/1998 ενέκρινε την προμήθεια 21 ρωσικών συστημάτων με δικαίωμα προαίρεσης άλλα 29. Άλλος αντίπαλος των ΤΟΡ ήταν οι γαλλικοί Crotale….”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ εκτονώνεστε ...