23 Απρ 2013

Η πτώση του χρυσού φέρνει αποπληθωρισμό;

Πάνω από 100 δολάρια έχασε η τιμή του πολυτίμου μετάλλου σε μια μέρα μόνο
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
Από εκεί που ο χρυσός προβάλλονταν ως «ασφαλές καταφύγιο» λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής και νομισματικής αστάθειας που προκαλεί η κρίση στην Ευρώπη και ο φόβος για ένα «νέο 2008», η τιμή του χρυσού «κατέρρευσε» πριν από λίγες ημέρες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.
Η πτώση αυτή η οποία συμπαρέσυρε και άλλα πολύτιμα μέταλλα όπως το ασήμι αλλά και τις τιμές εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, είναι η πρώτη ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομία βαδίζει στα χνάρια της Ιαπωνίας: κινδυνεύει δηλαδή με αποπληθωρισμό, μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών σε διεθνές επίπεδο, κάτι που προοιωνίζεται στασιμότητα αφού η μη άνοδος των τιμών θεωρείται αντικίνητρο για επενδύσεις.
Την προηγούμενη Δευτέρα η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 110 δολάρια η ουγκιά, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ πτώσης το οποίο είχε καταγράψει τον Ιανουάριο του 1980. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κατάρρευση του χρυσού να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας;», αναρωτήθηκε σχολιαστής στην αυστραλέζικη οικονομική εφημερίδα «Business Speactator».
Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008,τα τρισεκατομμύρια δολάρια, ευρώ και γεν που ρίχτηκαν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μέσω του μηδενισμού των επιτοκίων από τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες(Fed, Τράπεζα της Ιαπωνίας) και της πολιτικής επαναγοράς ομολόγων αναζητούσαν «αντιστάθμισμα» απέναντι στην πλημμυρίδα πληθωριστικού νομίσματος.
keynesΟ ξεχασμένος χρυσός, «το απομεινάρι από την εποχή της βαρβαρότητας» όπως τον είχε αποκαλέσει ο Βρετανός οικονομολόγος Τζον Μέυναρτ Κέυνς, έπαιρνε τα πάνω του, μία δεκαετία αφότου οι κεντρικές τράπεζες πούλαγαν χρυσό επειδή η αξία του έπεφτε κατακόρυφα-το 1999 στο απόγειο της διεθνούς χρηματιστηριακής φούσκας, η τιμή του χρυσού έπεφτε στο ρεκόρ των 251,70 δολαρίων η ουγκιά-έπαιρνε την εκδίκησή του…

Από το 2008 και μέσα σε τρία χρόνια η τιμή του τριπλασιάστηκε και έφθασε στο ρεκόρ των 1.930 δολαρίων η ουγκιά τον Σεπτέμβριο του 2011. Έκτοτε άρχισε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, χωρίς ωστόσο δραματικές πτώσεις σαν αυτήν της προηγούμενη Δευτέρας. Μέσα σε λίγες ημέρες η τιμή του χρυσού από τα 1.600 δολάρια η ουγκιά έφθασε στα 1.400 δολάρια, επίπεδο κοντά στο οποίο συνέχισε να κινείται τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δραματική πτώση στις αρχές της εβδομάδας. Από τον Οκτώβριο πέρυσι η τιμή του έχει υποχωρήσει 20%, με το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών να οφείλεται στην «ξαφνική» αλλαγή κλίματος των δέκα τελευταίων ημερών.
Αφορμή για την καταβαράθρωση της τιμής τη Δευτέρα στάθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η οικονομία το πρώτο τρίμηνο φέτος αναπτύχθηκε κατά 7,7% από 7,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και αρκετά κάτω του αναμενόμενου 8%, ποσοστό πάνω από το οποίο θεωρείται «πραγματική» ανάπτυξη για την άνω του ενός δισεκατομμυρίου πληθυσμού Κίνα.
Από το 2008 που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, η ανάπτυξη στον κόσμο συγκρατήθηκε χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών, προς τις οποίες κατευθύνθηκαν ως κερδοσκοπικά κεφάλαια το μεγαλύτερο μέρος του χρήματος που «έκοψε» πρωτίστως η αμερικανική Fed.
Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ριχτεί στο παγκόσμιο σύστημα ως ρευστότητα έκτακτης ανάγκης, αποσκοπούσαν υποτίθεται στο να αναθερμάνουν την παγκόσμια οικονομία, η οποία είχε «παγώσει» μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Μόνο που η πρωτοφανής αυτή ρευστότητα δεν διοχετεύτηκε σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά ξανά και ξανά στα ταμεία των απανταχού τραπεζών που αναζητούσαν εναγωνίως τρόπους να ρεφάρουν από τις απώλειες της χρηματοπιστωτικής φούσκας του 2008-έτσι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν σπεύσει να αγοράσουν μεταξύ άλλων και ελληνικά κρατικά ομόλογα πριν ξεκινήσει το 2010 ο δεύτερος γύρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που άρχισε από την Ελλάδα.
Η ατέλειωτη αυτή ρευστότητα μέσω της αγοράς ομολόγων κατευθύνθηκε σε νέες κερδοσκοπικές αναζητήσεις στα χρηματιστήρια και τις αγορές εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και ο χρυσός, ο οποίος έχει επίσης μετατραπεί σε «χρηματιστηριακό προϊόν» μέσω της δημιουργίας συνδεδεμένων με την τιμή του δεικτών ή της προθεσμιακής αγοράς, στην οποία διακινούνται εκατομμύρια συμβόλαια τα οποία θεωρητικά μπορούν να εξαργυρωθούν κάποια στιγμή σε ουγκιές χρυσού.
Gold-Bars-in-Fort-Knox
Φοβούνται Αποπληθωρισμό
Ο φόβος του αποπληθωρισμού φάνηκε όταν στα τέλη του 2012 η Ιαπωνία ανακοίνωσε μία νέα πρωτοφανή ένεση ρευστότητας, θέτοντας μάλιστα ως στόχο την επίτευξη πληθωρισμού 2%(!). Μετά την Ιαπωνία, λίγες ημέρες πριν ακολούθησε η Νότιος Κορέα η οποία ανακοίνωσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 15,4 δισ. δολαρίων για να τονώσει την οικονομία της. Η οικονομία της Νοτίου Κορέας έχει πληγεί από τον περιορισμό της εσωτερικής ζήτησης, ενώ και τα έσοδα από τις εξαγωγές μειώνονται λόγω της υποτίμησης του γεν και της πτώσης της διεθνούς ζήτησης.
Η πρόσφατη μεγάλη πτώση του χρυσού ενδεχομένως να είναι προάγγελος μιας βαθύτερης ύφεσης. Το ΔΝΤ άλλωστε αναθεώρησε τις προβλέψεις του προς τα κάτω για το 2013 στην πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεσή του κάνοντας λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη 3,3%, με πρόβλεψη για αρνητική ανάπτυξη 0,3% στην ευρωζώνη.
Χάθηκαν 560 δισ. δολάρια
Οι κεντρικές τράπεζες έχασαν 560 δισ. δολάρια από την αξία των αποθεματικών τους εξαιτίας της πρόσφατης μεγάλης πτώσης του χρυσού. Η αξία των συνδεδεμένων με το χρυσό χρηματιστηριακών προϊόντων μειώθηκε κατά 37,2 δισ. δολάρια το 2013. Οι καθαρές εκροές από επενδύσεις σε κεφάλαια που επένδυαν στο χρυσό έφθασαν στα 11,2 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 2011. Αντιθέτως οι εισροές σε κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές διεθνώς και ειδικότερα στις ΗΠΑ έφθασαν στα 21,25 δισ. δολάρια. Γεγονός που εξηγεί γιατί τις τελευταίες εβδομάδες η Γουόλ Στριτ κατέρριπτε ρεκόρ, χωρίς καμιά δραματική αλλαγή στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και με το θέμα της συμφωνίας όσον αφορά τον προϋπολογισμό ακόμη να τρέχει…
Οι κεντρικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι καθώς σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού που εδρεύει στο Λονδίνο, κατέχουν το 19% του συνόλου του χρυσού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κόσμο.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο”

1 σχόλιο:

  1. βρε Γιώργη, αφού πέφτει η τιμή του γιατί ξεκωλιάστηκαν και η Μέρκελ και ο Πούτιν να μαζεύουν χρυσό σαν υστερικιές; κάτι παίζει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. μήπως γιατί το δολλάριο και το ευρώ πάνε για φούντο; θα ζήσουμε (αν θα προλάβουμε) πολλά στο κοντινό μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ εκτονώνεστε ...