Ο Διατροφικός (και όχι μόνο) Βασιλίσκος
Τα νέα αναπτυξιακά μέτρα από το σάητ του Καρτέσιου και τα σχόλιά μου σε κόκκινο (όπως ξέρατε):1. Καταργείται ο καθορισμένος μέγιστος χρόνος ζωής στο φρέσκο γάλα: (αυτό που είχαν φαγωθεί οι ούργκεν) Το σημερινό καθεστώς περιορίζει τη μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες (θυμάμαι παλαιότερο καθεστώς τριών ημερών). Ο περιορισμός αυτός εμποδίζει τις εισαγωγές (καρφωθήκανε!!!!), περιορίζει τον ανταγωνισμό (για συνδέστε το με το παραπάνω λίγο…) και αυξάνει τα κόστη λόγω επιστροφών (…εξακολουθούν να καρφώνονται). Ετσι, οι τιμές του γάλακτος για τον καταναλωτή εν μέσω κρίσης αυξάνονται αντί να μειώνονται (θα μπορούσαν θαυμάσια να μην γαμάνε στο φόρο τον παραγωγό και να μην τον καθιστούν όμηρο του κάθε νταβατζή. Αλλά ο σκοπός είναι αυτός: να ξεμπερδεύουμε με τον μικρό παραγωγό και να τον μετατρέψουμε σε γεωργικό εργάτη της ούργκεν πολυεθνικής που έρχεται). Επιπλέον: -Ο περιορισμός των 5 ημερών δεν επιτρέπει στους καταναλωτές που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο γάλα (ενώ τώρα που θα έρχεται γάλα δέκα ημερών θα είναι φρέσκο. Έ,ρε δούλεμα!). -Οι μικροί παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις μεγάλες αστικές αγορές γιατί δεν επαρκεί ο χρόνος μεταφοράς (να σε χέσω Γιάννη, να σ’αλείψω μέλι. Αφού πουλήσατε τις συνεταιριστικές βιομηχανίες όπως τη ΔΩΔΩΝΗ σε νταβατζήδες και σκιτζήδες, τώρα κλαίγεστε για το μικρό παραγωγό. Δε γαμιέστε ν’ασπρίσετε, λέω!). Η μέγιστη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα πρέπει να καθορίζεται ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει ο κάθε παραγωγός (καρφώνονται πάλι! Ο μικρός παραγωγός δεν μπορεί να παστεριώσει, άρα ο στόχος είναι: ξεκάνουμε τον μικρό παραγωγό και τον μετατρέπουμε σε κολλήγο μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας), εφόσον αυτή τηρεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ΕΕ (τις οποίες φυσικά καθορίζουν ποιοί; Η χώρα εκείνη που αρχίζει από “Γε” και τελειώνει σε “νια” και τα συνεταιράκια της. Χα!).Πηγή
2. Αλλαγές στο καθεστώς πώλησης, παραγωγής και διακίνησης ψωμιού: Αίρονται περιορισμοί για την πώληση ψωμιού και από άλλα σημεία πώλησης (ενώ τώρα δεν μπορείς να βρείς αρτοσκευάσματα σε ψιλικατζίδικο. Ναι, καλά.). Δεν αποκλείεται να επιτραπεί η διάθεσή του από κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία (ΣΥΓΓΝΩΜΗ, στα βιβλία μαγειρικής συνιστούν διαφορετική σανίδα κοπής για κρέατα και λαχανικά, ακόμα κι αν αυτή πλυθεί. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΔΙΑΠΕΡΑΣΤΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΣΤΑ ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ όπου σταγονίδια αίματος και υγρών γεμάτων μικρόβια θα πέφτουν στο ψωμί . Επίσης αναθεωρούνται οι ορισμοί για το τι είναι αρτοποιός ή αρτοποιείο. Ορίζεται ότι αρτοποιός είναι μόνο αυτός που επιμελείται άμεσα το σύνολο της διαδικασίας παραγωγής, από την επιλογή πρώτων υλών, το ζύμωμα και τη μορφοποίηση της ζύμης μέχρι το ψήσιμο στο σημείο πώλησης (μάλιστα, δηλαδή θα έχουμε designer bread από κατεψυγμένη ζύμη που θα πουλιέται για προϊόν αρτοποιίας). Για τα εργαστήρια άρτου μπορεί να υπάρξει ειδικό σήμα, που να ενημερώνει τον καταναλωτή ότι τόσο το ζύμωμα όσο και το ψήσιμο γίνονται επιτόπου (να σε χέσω Γιάννη, να σ’αλείψω μέλι, άσε που χρειαζόμαστε κάποια design εργαστήρια άρτου στο Κωλονάκι -ναι, ξέρω ότι γράφεται αλλιώς- και στην Εκάλη). Θα διατηρηθεί, ωστόσο, ο περιορισμός να μη χρησιμοποιείται ο όρος «αρτοποιείο» από πρατήρια τα οποία λειτουργούν μόνο ως σημεία πώλησης (αλλά αν γίνεται και ψήσιμο; αφέθηκε να εννοηθεί ότι αρτοποιείο /= εργαστήριο άρτου). Καταργείται, εξάλλου, ο περιορισμός για την πώληση ψωμιού με προκαθορισμένο βάρος (άρα γίνεται πιο δύσκολο για τον καταναλωτή να συγκρίνει τιμές και ποιότητες… Πόσο ωραία τα φέρνει ο κερατάς…).
3. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και ψιλικατζίδικα : Σαρωτικές είναι και οι αλλαγές που δρομολογούνται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτραπεί η πώλησή τους και από άλλα καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, ακόμη και από ψιλικατζίδικα. Για την ακρίβεια, θα αρθεί κατά πάσα πιθανότητα η επιβολή ποσοστού μείωσης των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα οποία η πατέντα έχει λήξει (άρα μετά απο μια αρχική μείωση, κάποια εταιριούλα ή εταιριούλε θα σαρώσουν ολιγοπωλιακά την αγορά, αλλά μην ανησυχείτε, το ολιγοπώλιο θα οδηγήσει σε 50% φτηνότερα προϊόντα, το λέει και ο ζουτήρης), καταργείται η επιβολή μέγιστων τιμών χονδρικής και λιανικής (…τώρα θέλετε και σχόλιο;), τα ανώτατα περιθώρια κέρδους (…ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΤΕ ΣΧΟΛΙΟ;!) κ.λπ. Πάντως, δεν αποκλείεται οι λεπτομέρειες να καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργείου Υγείας (… τώρα σωθήκαμε!).
4. Στη χονδρική τα προϊόντα που θα παρασκευάζουν οι ίδιοι οι κρεοπώλεις: Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα εδώδιμα λίπη (μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη) μπορούν να πωλούνται μόνο από καταστήματα λιανεμπορίου και όχι από πωλητές σε λαϊκές αγορές (…συγγνώμη, ρε μαλάκα μου, ποιος αγρότης και μικρός παραγωγός μπορεί να κατασκευάσει μαργαρίνη; Μήπως εδώ υπαινίσσονται ότι οι λαϊκές θα μετεξελιχθούν σε ανοιχτά παζάρια όπου οι εταιρίες θα πουλάνε τα ρετάλια τους και τα δευτέρας διαλογής προϊόντα τους;). Η άρση αυτού του περιορισμού ενισχύει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τις διαθέσιμες επιλογές για τον καταναλωτή. Η ασφάλεια και η υγιεινή των προϊόντων μπορεί να διασφαλιστεί με την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και των υγειονομικών διατάξεων (…χμμμ. Και επειδή ξέρω ότι η τρόικα θέλει να καταργηθούν οι λαϊκές ή να μετατραπούν σε ανοιχτά free-for-all παζάρια, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει…).
5. Μεγαλύτερες συσκευασίες ελαιόλαδου για επιχειρήσεις εστίασης, ώστε να πέσει το κόστος: Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο πωλείται σε συσκευασίες μόνο μέχρι 5 λίτρα. Αυτό δημιουργεί επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις και μεταφέρεται στην τελική τιμή επιβαρύνοντας τους καταναλωτές (επιτέλους κάτι ουδέτερο, μάλλον επειδή δεν μπορώ να δω την πουστιά. Όποιος τη δει, να μου την πει).
6. Ανοίγει ο δρόμος για να πωλούνται μαγειρικά λίπη στις λαϊκές αγορές: Η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει την πώληση τέτοιων προϊόντων (μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη) σε λαϊκές αγορές. Η άρση του περιορισμού έρχεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να αυξήσει τις διαθέσιμες επιλογές για τον καταναλωτή (τα είπαμε πάλι, κάτι μαλακία έκανε ο συντάκτης του Έθνους).
7. Καταργείται η σήμανση και αποκλιμακώνονται οι τιμές στο τυρί: Το ισχύον καθεστώς θέτει περιορισμούς στη σήμανση παραδοσιακών και μη τυριών (τώρα ετοιμάζονται για την εισαγωγή made in Denmark and Germany “παραδοσιακών τυριών” αφού κόψανε τα πόδια του μικρού παραγωγού απαγορεύοντας του να παρασκευάζει τυρί με το γάλα του και τις παραδοσιακές του μεθόδους). Αντίστοιχοι περιορισμοί υπάρχουν και στις χώρες προέλευσης μιας ποικιλίας των τυριών στο λιανικό εμπόριο (που θα πουλήσουν οι ούργκεν τα βήτα διαλογής τυριά τους;). Με διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης καταργούνται περιορισμοί ως προς τη σήμανση (φυσικά, αφού δεν θα υπάρχουν τα παραδοσιακά τυριά, θα έρχονται τα δανέζικα και Lidl ερζάτς). Το αποτέλεσμα θα είναι η ελεύθερη διακίνηση και άλλων τυροκομικών προϊόντων (ξέρετε, τα διάφορα νάυλον τετηγμένα-αναεπεξεργασμένα), καθώς και η αποκλιμάκωση των τιμών (να η φάκα, να και το τυράκι – και κυριολεκτικά!).
8. «Πράσινο» για παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος: Δίνοντας προτεραιότητα στην πτώση των τιμών, το υπουργείο σκοπεύει να επιτρέψει την παραγωγή γιαουρτιού και από σκόνη γάλακτος (Ε, κάπως πρέπει και οι ούργκεν να ξεφορτωθούν την ληγμένη σκόνη γάλακτος, ποιός θα τη φάει; Ο υπάνθρωπος Έλληνας. Άντε που μου θέλετε και αυθεντικά προϊόντα! Ράους!), καθώς και από άλλα είδη (Ποιά άλλα είδη;). Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται ελάχιστη ποσότητα λίπους αλλά όχι ελάχιστα επίπεδα πρωτεϊνών (Μας περίσσεψαν κάτι σκόνες μελαμίνης, ειδικές για ανάμιξη σε προϊόντα γάλακτος από Κίνα, τι να κάνουμε;). Το μόνο δυνατό μείγμα περιλαμβάνει ίσα μέρη αγελαδινού γάλακτος και γάλακτος προβάτου ή βούβαλου (εντάξει, και απο κατσίκα. ΤΙ ΑΛΛΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΓΑΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ; Σόγια, η οποία είναι μάλλον προβληματικό τρόφιμο;). Ο ορισμός αυτός είναι απαραίτητο να διευρυνθεί, ώστε να περιλαμβάνει γάλα κάθε τύπου (έχετε να φάτε σόγια…) στην παραγωγή γιαουρτιού.
9. Πλήρης απελευθέρωση των εισαγωγών μπαχαρικών: Απελευθερώνονται οι εισαγωγές πιπεριού και μπαχαρικών, οι οποίες απαγορεύονταν από ρυθμίσεις που περιορίζουν τις επιλογές του καταναλωτή, χωρίς να σχετίζονται με θέματα υγείας και ασφάλειας (;;;;). Καταργείται, ακόμη, διάταξη με την οποία δεν επιτρέπεται η αποθήκευση αλατιού με άλλα τρόφιμα (Οκέι, και κάτι νορμάλ….).
10. Αρση της απαγόρευσης για τη χύμα μαγιονέζα: Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις απαγορεύεται η πώληση μαγιονέζας χύμα. Ο περιορισμός αυτός δεν σχετίζεται με λόγους ασφάλειας και υγείας, αλλά ούτε και πηγάζει από κάποιο πρότυπο της ΕΕ. Με την κατάργησή του θα απλοποιηθεί και θα εκσυγχρονισθεί η αγορά, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι επιλογές για τον καταναλωτή. Ετσι, λοιπόν, θα επιτρέπεται η πώληση και χύμα μαγιονέζας (τέλος πάντων, από τη στιγμή που πωλούνται χύμα σαλάτες με βάση τη μαγιονέζα, ίσως και να έχουν και δίκιο…).
11. Καταργείται το πλαφόν των 50γρ. για τον καφέ στα υποκαταστήματα: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μέγιστη επιτρεπόμενη συσκευασία υποκατάστατων καφέ είναι τα 50 γρ, ενώ δεν επιτρέπεται η πώλησή τους χύμα. Η διάταξη θεωρείται παρωχημένη και δεν σχετίζεται με θέματα υγείας και ασφάλειας. Συνεπώς η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργησή της (Οκέι, και κάτι νορμάλ…).
12. Αρση των περιορισμών στην παρασκευή ρυζόγαλου:Με βάση το ισχύον καθεστώς, το ρυζόγαλο πρέπει να παρασκευάζεται μόνο από φρέσκο, παστεριωμένο ή μη παστεριωμένο γάλα -με τουλάχιστον 3% περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος- και κανέναν άλλο τύπο γάλακτος. Ο ορισμός αυτός είναι παρωχημένος, αφού έχουν αλλάξει τόσο οι θρεπτικές συνήθειες όσο και οι τεχνολογίες παραγωγής (Ε, μπαρδόν, τι; Επειδή υπάρχει τεχνολογία που μετατρέπει σκόνη μελαμίνης και φτηνά άμυλα σε κόκκους ρυζιού και γάλα, θα πρέπει να τρώμε ότι σκατό φεύγει από τον κώλο της τεχνολογίας τροφίμων; Τι πουστιά ετοιμάζουν πάλι εδώ;). Παράλληλα επηρεάζει πλήθος προϊόντων, μειώνοντας έτσι την καταναλωτική επιλογή και δημιουργώντας αβεβαιότητα στους προμηθευτές (και όλα αυτά τα προβλήματα οφείλονται στο ότι το ρυζόγαλο πρέπει να φτιάχνεται με γάλα, ρύζι και άντε και κάποιο άμυλο. Ρε, δε με τραβάς τα βυζιά ν’ανοίξω γαλακτοβιομηχανία;).
13. Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στους πάγκους των λαϊκών αγορών: Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι παραγωγοί μπορούν να εκδίδουν άδεια για να πωλούν σε λαϊκές αγορές μόνο γεωργικά προϊόντα και ψάρια. Δεν μπορούν να πωλούν προϊόντα που δεν παράγουν οι ίδιοι ή προϊόντα που βρίσκονται σε ψυγεία ή αποθήκες (Ε, αυτό είναι το νόημα της λαϊκής αγοράς, ρε φίλε!). Με τη νέα ρύθμιση ένας παραγωγός θα μπορεί να πωλεί περισσότερα προϊόντα που προέρχονται μεν από αυτόν αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μια πρώτη διαδικασία επεξεργασίας (ψιτ, τι σας έλεγα παραπάνω ότι η ΕΕ θέλει να μετατραπούν οι λαϊκές σε ανοιχτά παζάρια free-for-all?). Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ εκτονώνεστε ...