28 Ιουν 2012

Ο Ιταλός “Τσίπρας”


Του Μιχάλη Μιχελή
Στην τελευταία δημοσκόπηση, ο γνωστός (κωμικός) ηθοποιός και ακτιβιστής Πέπε Γκρίλο (συνημμένη φωτογραφία), που έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία (4/10/09) του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» (με σημαντική παρουσία, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ), βρίσκεται στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των Ιταλών με 20%. (Προηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα (κεντροαριστερά) με 25%, τρίτο το κόμμα της δεξιάς με 17,2%. Οι δικοί μας Πράσινοι Ιταλοί, έχουν 1,1%)
Σημειωτέον, ότι τα πέντε αστέρια που σημαδεύουν τον τίτλο του εν λόγου κινήματος πολιτών του Πέπε Γκρίλο (συνημμένη φωτογραφία), αφορούν τις αντίστοιχες δράσεις τους  για : το Νερό ως δημόσιο αγαθό, τις μεταφορές ως κοινή ωφέλεια, την εναλλακτική ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη, το περιβάλλον.
Ξεκινώντας πριν από 7 χρόνια με μια μικρή ομάδα ατόμων, ο Πέπε Γκρίλο, καθιερώθηκε ως η πλέον ριζοσπαστική αντιπολίτευση, απέναντι στην πολιτική του Μπερλουσκόνι. Στη συνέχεια με την κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία και την πολιτική λιτότητας που επακολούθησε, το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» πήρε σαφή αντι-Ευρωπαϊκή θέση στην εφαρμοζόμενη συντηρητική πολιτική, παρ’ ότι δεν είναι αντίθετο, το συγκεκριμένο εναλλακτικό κίνημα, στην Ευρώπη των λαών. Στις εκλογές που έγιναν φέτος, κατόρθωσε κι ανέδειξε μερικούς δημάρχους, με σπουδαιότερη περίπτωση του Δήμου της Πάρμα (Φεντερίκο Πιτσαρότι), που κέρδισε την κεντροαριστερά (σε μια πόλη, μ’ έντονο το αριστερό της στοιχείο).
Το « Κίνημα των Πέντε Αστέρων» αν κι έχει επικεφαλής τον Πέπε Γκρίλο, πρεσβεύει την αντιεραρχική οργάνωση της άμεσης δημοκρατίας και την οργανωτική επικοινωνία, μέσω της διαδραστικής  ηλεκτρονικής επαφής των μελών και των φίλων. Δηλαδή έχει ανοικτές (προσβάσιμες) διαδικασίες, που ο καθείς (ηλεκτρονικά συνδεδεμένος), μπορεί να διατυπώσει άποψη κι ερώτημα και παράλληλα να προτείνει λύσεις και δράσεις. Σκοπός τους, όπως ισχυρίζονται, είναι ν’ αλλάξουν ριζικά την κοινωνία κι όχι μόνο την πολιτική.
Μέσα στις θέσεις τους είναι η αλλαγή ρυθμών της οικονομίας σε ηπιότερους ρυθμούς, η προώθηση της ποιότητας ζωής, η υποστήριξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, η αλληλεγγύη των γενεών, η τηλεργασία, η οικολογική μεταφορά στις συγκοινωνίες και η βιώσιμη κινητικότητα. Στο θεσμικό τομέα προτείνουν: τη ριζική αλλαγή των πολιτικών δομών και την αντικατάσταση του κανονισμού της υπέρ- προστασίας του πολιτικού προσωπικού. (Θητεία δύο περιόδων, για τους πολιτικούς αντιπροσώπους, σε όλες τις βαθμίδες. Βουλή-ΤΑ-Περιφέρεια, με μισθό διοικητικού δημοσίου υπαλλήλου (3.000 ευρώ), χωρίς κανένα προνόμιο).
«Η Ιταλία, πρέπει να βάλει στα άμεσα σχέδιά της, την εναλλακτική συμμαχία της Μεσογείου, αν θέλουμε να δούμε προκοπή ως χώρα, ως κοινωνία και ως εναλλακτικές προτάσεις», διατυπώνει ο Πέπε Γκρίλο, που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον, ακόμη και του περιοδικού «ΤΙΜΕ».
Μιχάλης Μιχελής
ΥΓ.  1. Ενδιαφέρον έχει, το «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, αλλά με το κεφάλι ψηλά με αξιοπρέπεια», που σημαδεύει το πολιτικό στίγμα, του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων».
        2. Η Ομοσπονδία των Πράσινων της Ιταλίας ( μέλος του ΕΠΚ), κρατά σιωπή ( για την ώρα),  ως προς την απώλεια μεγάλου μέρους των μελών της, που διαρρέουν προς το «Κίνημα των Πέντε   Αστέρων».

1 σχόλιο:

Εδώ εκτονώνεστε ...