17 Νοε 2014
Οι κάλπες στην Αμερική έβγαλαν... μεταλλαγμένα
Μέρα με τη μέρα, τα μεταλλαγμένα κερδίζουν έδαφος στις ΗΠΑ. Οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων κερδίζουν τη μια μάχη μετά την άλλη, ρίχνοντας στο τραπέζι εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών για το αμερικανικό Κογκρέσο, δύο πολιτείες – το Κολοράντο και το Όρεγκον – ψήφισαν ταυτόχρονα για την υποχρέωση ή μη των εταιρειών να αναγράφουν στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφών εάν περιέχουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Και η απάντηση της κάλπης ήταν... «όχι». Δεν θέλουν να ξέρουν, ρε παιδί μου...
Τρεις μέρες αργότερα, η κυβέρνηση έδινε το πράσινο φως για την καλλιέργεια μιας γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας πατάτας, της Innate, από τον όμιλο J.R. Simplot που εδρεύει στο Αϊντάχο. Η άδεια αυτή (άλλη μια στην ολοένα και μακρύτερη λίστα γενετικά τροποποιημένων προϊόντων που κατασκευάζονται νόμιμα πλέον στις ΗΠΑ, όπως π.χ. το καλαμπόκι, η σόγια κ.λπ.) αποκτάει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Simplot είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές των McDonalds, ενώ βασικό «επιχείρημα» που χρησιμοποίησε η εταιρεία προκειμένου να λάβει το πράσινο φως ήταν ότι η μεταλλαγμένη πατάτα δεν θα περιέχει «ακρυλαμίδιο», μια χημική ένωση που υποτίθεται ότι είναι καρκινογόνα όταν τηγανίζονται οι πατάτες.
Το γεγονός βέβαια ότι το Εθνικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη αποδειχτεί» και ότι η νέα «πατάτα» δεν θα παθαίνει απολύτως τίποτα, όσες κακουχίες και αν περάσει, είναι άσχετα.
Μυστήρια πράγματα
Το μεγάλο «μυστήριο» στις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τα μεταλλαγμένα, είναι ότι οι Αμερικανοί πολίτες καταφέρονται διαρκώς «κατά της ανεξέλεγκτης καλλιέργειάς τους» και ταυτόχρονα «υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής της παρουσίας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στις συσκευασίες», αλλά όποτε το ζήτημα τίθεται στις κάλπες η «πλειονότητα» των δημοσκοπήσεων εξατμίζεται εν ριπή οφθαλμού. Κάπως έτσι, τον Ιούλιο του 2013 τα 2/3 των ερωτηθέντων σε πανεθνική δημοσκόπηση των «Νew York Times» εξέφραζε «σοβαρή ανησυχία για τα μεταλλαγμένα», ενώ το 93% υποστήριζε ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική η σήμανσή τους στις συσκευασίες.
Όπου όμως κι αν στήθηκαν κάλπες για το ζήτημα, κέρδισε το άλλο στρατόπεδο. Πώς γίνεται αυτό; Ίσως τα εκατομμύρια δολάρια που ρίχνουν εταιρείες σαν τη Simplot ή τη γνωστή Monsanto να είναι η απάντηση. Μόνο στο Κολοράντο και το Όρεγκον την περασμένη Πέμπτη έπεσαν 30 εκατ. ευρώ από τα λόμπι των τροποποιημένων, ενώ στο Βερμόντ, τη μοναδική πολιτεία όπου οι πολίτες ζήτησαν την αναγραφή των μεταλλαγμένων στις ετικέτες, το λόμπι έχει ήδη ξεκινήσει την «αντίσταση» στα δικαστήρια.
Πηγή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εδώ εκτονώνεστε ...