5 Απρ 2014

Η Υγεία στη Θεσσαλονίκη έχει αρρυθμίες

Το “δεν υπάρχουν λεφτά, άρα τι να κάνουμε” είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να ακούγεται έως και λογικό… μέχρι να το ψάξεις. Αλλά το να κλείνουν ολόκληρες μονάδες σε νοσοκομεία επειδή υποτίθεται ότι είναι αναπόφευκτος ένας μήνας των γιατρών του τέως ΙΚΑ σε διαθεσιμότητα, ισοδυναμεί με έγκλημα κατά των ασθενών. Το θέμα (τους) σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα λυνόταν αυθημερόν, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των μονάδων. Τα υπόλοιπα του ρεπορτάζ, αξιολογείστε τα όπως νομίζετε.
2
Τα ασθενοφόρα νοσοκομείου παρέμεναν καθηλωμένα χωρίς βενζίνη, εξαιτίας των οφειλών του νοσοκομείου προς τον προμηθευτή. Τελικώς, το σωματείο εργαζομένων έβαλε χρήματα από την… τσέπη του και γέμισε τα ντεπόζιτα.
Παρόμοιες τραγικές καταστάσεις έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, τα οποία αντιμετωπίζουν ακραίες και τρομακτικές ελλείψεις, εξαιτίας της χρηματοδότησής τους που έχει μειωθεί κατά 60%.

Την ίδια στιγμή, με λουκέτο κινδυνεύουν πολλές κλινικές νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, μετά τη νέα διαθεσιμότητα στην οποία μπαίνουν από τις 8 Απριλίου και για ένα μήνα όλοι οι γιατροί που προέρχονται από τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ που έκλεισαν. Αυτό σημαίνει ότι εξετάσεις και προγραμματισμένα χειρουργεία βρίσκονται στον… αέρα, με τους ασθενείς να είναι σε απόγνωση.
Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει στη “Μ” ο διευθυντής ΕΣΥ και μέλος του δ.σ. της ΕΝΙΘ Στρατής Πλωμαρίτης, με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του για τη σημερινή κατάσταση υπηρεσιών υγείας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα “Υγεία, αναφαίρετο δικαίωμα ή εμπορεύσιμο αγαθό;”, που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Οικονομικού και Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Κίνημα των Λαών για την Υγεία. Παράλληλα, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ζούμε την κατάρρευση του ΕΣΥ, με τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και το λουκέτο σε οκτώ νοσοκομεία πανελλαδικά, εκ των οποίων τα τρία στη Θεσσαλονίκη.
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
“Έχουμε απολύσεις και διαθεσιμότητες γιατρών. Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από 8 Απριλίου έως 8 Μαΐου οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ που προέρχονται από τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Πρόκειται για γιατρούς που στελέχωσαν διάφορες υπηρεσίες νοσοκομείων οι οποίες τώρα μένουν στον αέρα. Στον ‘Άγιο Παύλο’ έγιναν εργασίες και στήθηκαν τέσσερις κλινικές: νευρολογική, ενδοκρινολογική, ουρολογική, νεφρολογική και τεχνητός νεφρός, και γιατροί που τις στελέχωσαν τίθενται σε διαθεσιμότητα”, επισημαίνει ο κ. Πλωμαρίτης και προσθέτει ότι “συνολικά ήρθαν περίπου 30 γιατροί, εκ των οποίων κάποιοι στελέχωσαν και άλλες κλινικές, όπως ορθοπεδική, καρδιολογική και χειρουργική, ενώ άλλοι πήγαν σε ‘Ιπποκράτειο’ και ‘Γ. Γεννηματάς’”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας της νέας διαθεσιμότητας των γιατρών θα κλείσουν κλινικές, εκ των οποίων και οι παραπάνω τέσσερις του “Αγίου Παύλου”, καθώς για ένα μήνα θα απομείνουν μόνο τρεις γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
“Έχουν κλειστεί ραντεβού και προγραμματιστεί χειρουργεία. Θα μπορούσε η πολιτεία, όταν έκλεισαν τα νοσοκομεία, να ζητήσει από τους γιατρούς να αποφασίσουν υπό ποιο καθεστώς θα εργάζονται. Αλλά δεν τους νοιάζει. Θέλουν να διώξουν κόσμο, να είναι πιστοί στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην τρόικα και τους δανειστές. Όσο για τους ασθενείς, είναι καταδικασμένοι. Σήμερα όποιος δεν έχει λεφτά είναι καταδικασμένος να πεθάνει”, τονίζει ο κ. Πλωμαρίτης και προσθέτει ότι εδώ και χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις.
Την ίδια στιγμή, σε διαθεσιμότητα μπήκαν και οι οδηγοί των ασθενοφόρων των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα αυτά να μένουν καθηλωμένα. Εκτός από δευτερογενείς διακομιδές, έκαναν εξορμήσεις και συνέλεγαν αίμα για χειρουργεία, για παιδιά με μεσογειακή αναιμία και πολυμεταγγιζόμενους.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ
Όπως εξηγεί ο ίδιος, η προσέλευση στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί, αλλά το προσωπικό είναι αριθμητικά λίγο και οι υποδομές υποβαθμισμένες. Αυτά δημιουργούν συνθήκες λειτουργίας μέσα στις οποίες οικοδομούνται τα ιατρικά λάθη, τα οποία θα στοιχίσουν την υγεία ή μερικές φορές και τη ζωή του ασθενούς, αλλά και θα ευνουχίσουν επιστημονικά έναν γιατρό.
Ταυτόχρονα, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης αποκλείονται από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη πάνω από 3.000.000 ανασφάλιστοι πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς που πεθαίνουν γιατί δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους.
Στα όριά του όμως έχει φτάσει και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει… φρακάρει από ανασφάλιστους ασθενείς. Όπως δηλώνει στη “Μ” ο γιατρός-συντονιστής στο Ιατρείο, Θεόδωρος Ζδούκος, τα ραντεβού που κλείνονται δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση, ενώ πάνω από 600 συνάνθρωποί μας λαμβάνουν σε μηνιαία βάση τα φάρμακά τους.
“Είμαστε συνέχεια υπερφορτωμένοι. Θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον άλλα δύο κοινωνικά ιατρεία για να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς. Έχει φρακάρει το Ιατρείο, παρά το ότι έχουμε το κοινωνικό ιατρείο της Θέρμης και τους Γιατρούς του Κόσμου”, λέει ο κ. Ζδούκος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν γίνεται τίποτε από την πολιτεία για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι αποκλείονται από το σύστημα υγείας. Συνέχεια έχουμε περιστατικά που προσπαθούμε να τα εξυπηρετήσουμε. Έχουμε περιπτώσεις που γίνονται δεκτές μετά τις πιέσεις του Κοινωνικού Ιατρείου, αλλά στο τέλος το χρέος πάει στην εφορία. Μιλάμε για δύσκολες περιπτώσεις, όπως πολλαπλούς καρκίνους και πολλαπλές εγχειρήσεις.
“Πολύς κόσμος δεν προλαβαίνει καν να κλείσει σε μας ραντεβού, μένει αδιάγνωστος και πάρα πολλά περιστατικά χάνονται. Δεν ξέρουμε τι απέγιναν ασθενείς για τους οποίους εμείς δεν μπορέσαμε να βρούμε χειρουργείο”, λέει ο κ. Ζδούκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...