11 Οκτ 2013

Η επόμενη μέρα του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες»

Το κίνημα «Χωρίς μεσάζοντες» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012 από τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νoμού Πιερίας «Ο Τόπος μου», στην Κατερίνη.

Οι πολίτες, βλέποντας τους πατατοπαραγωγούς της χώρας να βρίσκονται σε απόγνωση και να μην μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους ούτε καν σε εξευτελιστικές τιμές, τη στιγμή μάλιστα που η τιμή της πατάτας τότε έφτανε μέχρι και το ένα ευρώ το κιλό στα σουπερμάρκετ, αποφάσισαν να τους στηρίξουν. Παρήγγειλαν λοιπόν 25 τόνους πατάτες απευθείας από έναν μικροπαραγωγό προς 0,25€ το κιλό, παρακάμπτοντας έτσι τους μεσάζοντες.

Η ομάδα είχε αναλάβει να βρει καταναλωτές για τους 25 τόνους, και για το σκοπό αυτό κατασκευάστηκε μια διαδικτυακή εφαρμογή μέσω της οποίας τα 1.000 μέλη της, αλλά και όλοι οι δημότες της Κατερίνης, είχαν τη δυνατότητα να παραγγείλουν την ποσότητα που επιθυμούσαν. Έτσι, μόλις συμπληρώθηκε ο αριθμός των αγοραστών, ο γεωργός έφερε τις πατάτες στην Κατερίνη, σε ένα μεγάλο πάρκινγκ, και οι πολίτες, οργανωμένα και σε απόλυτη τάξη (με ακριβείς χρόνους παραλαβής που τους στάλθηκαν μέσω SMS), πλήρωσαν τον παραγωγό και παρέλαβαν το προϊόν.

Αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η πρωτοβουλία των πολιτών της Πιερίας βρήκε μιμητές σε ολόκληρη τη χώρα. Κίνησε το ενδιαφέρον των ελληνικών αλλά και μεγάλων ξένων ΜΜΕ. Ακολούθησαν εκτενή ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ (France24, Süddeutsche, Die TAZ, WDR, New Internationalist, και πριν από μια εβδομάδα η ολλανδική κρατική τηλεόραση). Περισσότερες από 50 πρωτοβουλίες πολιτών δρουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα και συνεχίζουν να διαθέτουν αγροτικά προϊόντα «Χωρίς Μεσάζοντες» δίνοντας «ανάσα» στους καταναλωτές.Γιατί ψωνίζω προϊόντα «Χωρίς Μεσάζοντες»

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και η ενίσχυσή της με κάθε ευρώ είναι σημαντική. Οι επιλογές των καταναλωτών αποτελούν μια μεταβλητή που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και να ανακουφίσει τους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας, να σώσει τις δουλειές μας.

Αλλάζουμε συνειδητά τις καταναλωτικές μας συνήθειες και επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό. Έτσι διασώζουμε θέσεις εργασίας, ανακυκλώνουμε το χρήμα μέσα στη χώρα μας, μειώνουμε τις εισαγωγές, συμβάλλουμε στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερες, ποιοτικότερες καλλιέργειες των δικών μας αγροτικών προϊόντων.

Κυρίως όμως, αναδεικνύουμε την αισχροκέρδεια και την αδικία που συντελούνται σε βάρος των γεωργών, όπως επίσης, στέλνουμε το μήνυμα ότι εμείς οι καταναλωτές, οι απλοί πολίτες, δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι. Η επιλεκτική επιβολή φόρων σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, η δραστική μείωση του εισοδήματός μας, κι από την άλλη πλευρά τα κέρδη των πολυεθνικών στα ύψη, αποτελούν θρασύτατη πρόκληση και συσσωρεύουν θυμό. Η απάντηση στην κρίση είναι η αυτοοργάνωση!

Το κράτος δεν θέλει ή δεν μπορεί;

Δυστυχώς, η ανίκανη κρατική μηχανή σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης, οδηγεί την κοινωνία σε τραγικά αδιέξοδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο αμέσως μόλις έκανε την εμφάνισή του το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» και ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το τεράστιο πρόβλημα της αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών, έσπευσε να ανακοινώσει τη δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση των τιμών αγροτικών προϊόντων. Μια ημιτελής εφαρμογή βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε… δοκιμαστική λειτουργία!

Οι πολίτες όμως, χωρίς την παραμικρή στήριξη και διευκόλυνση από την πολιτεία, προχώρησαν και τελειοποιούν τις δράσεις τους. Στο Βόλο, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στη Βέροια και σε πολλές άλλες πόλεις, τα αγροτικά προϊόντα που διατίθενται «Χωρίς Μεσάζοντες» διαθέτουν πιστοποιητικό χημικών αναλύσεων με την ένδειξη "Δεν πιστοποιήθηκαν δραστικές". Δηλαδή το προϊόν δεν παρουσιάζει κανένα ίχνος φυτοφαρμάκων.

Συμβολαιακή γεωργία στην πράξη!

Στην Κατερίνη, οι πολίτες προχώρησαν μάλιστα στο επόμενο βήμα, τη συμβολαιακή γεωργία, δηλαδή στην άμεση σύνδεση της παραγωγικής διαδικασίας με την εμπορία, μέσω μιας κοινής προφορικής συμφωνίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, προς την κατεύθυνση του αμοιβαίου οφέλους.

Φέτος, στο νομό Πιερίας, μετά από συμφωνία με την «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας» καλλιεργήθηκαν 480 στρέμματα όσπρια (ρεβίθια, φασόλια και φακές) και για πρώτη φορά η ευρύτερη περιοχή αποκτά την αυτονομία της σ' αυτό το είδος γεωργικών προϊόντων.

Η συμβολαιακή γεωργία εξασφαλίζει στους ντόπιους παραγωγούς την αναγκαία και τόσο πολύτιμη στις μέρες μας ρευστότητα ώστε όχι μόνο να συνεχίσουν να παράγουν, αλλά μέσα από καλύτερο προγραμματισμό να επιτύχουν καλύτερες τιμές, βελτίωση των όρων παραγωγής και τελικά να καλύτερη ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες.

Ποιοτικά άριστα και έως 50% φθηνότερα

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013, στην Κατερίνη θα διατεθούν τα όσπρια που καλλιέργησαν οι ντόπιοι παραγωγοί για λογαριασμό των πολιτών. Τα όσπρια έχουν ήδη συσκευαστεί, θα είναι περίπου 50% φθηνότερα από αυτά των σούπερ μάρκετ, είναι ελεγμένα από βιοχημικό εργαστήριο, δεν θα χρειαστούν μεταφορικά και οι παραγωγοί θα πληρωθούν στο χέρι.

Η πρώτη χρονιά ήταν δύσκολη, καθώς δεν μπόρεσαν όλοι οι παραγωγοί να αντιληφθούν τα οφέλη αυτής της συμφωνίας. Τώρα όμως, βλέποντας τους συναδέλφους τους να διαθέτουν τη σοδειά τους σε μία μόνο μέρα και να επιστρέφουν στο σπίτι τις τσέπες γεμάτες, τα πράγματα άρχισαν ν' αλλάζουν: Κρεμμύδια, πατάτες, πορτοκάλια και όσπρια είναι τα προϊόντα που θα καλλιεργηθούν το έτος 2014 και θα απορροφηθούν από την πρωτοβουλία πολιτών «Χωρίς Μεσάζοντες» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας «Ο Τόπος μου».

Μήπως γνωρίζετε κάποιον οργανισμό, κάποια τράπεζα, κάποιον φορέα, επιμελητήριο ή αγροτικό συνεταιρισμό που μπορεί να συμβάλει με τόσο απλό και αποτελεσματικό τρόπο, χωρίς αγκυλώσεις, νόμους και γραφειοκρατία στην πραγματική ανάπτυξη του τόπου;

Είμαστε το 99%

Σταματάμε να αγοράζουμε ξένα προϊόντα! Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας και απαντάμε με τον δικό μας τρόπο. Δημιουργούμε συναλλακτικές κινήσεις σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και αγορών. Στηρίζουμε τα κινήματα «Χωρίς Μεσάζοντες» των πόλεών μας.
Είμαστε το 99%! Αντιστεκόμαστε ενωμένοι και επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...