3 Οκτ 2013

Τα απαγορευμένα γράμματα

Του Μιχάλη Μιχελή
Τα έβαλε με τους οικολόγους ο Ερντογκάν, γιατί διαφωνούν στην οικοδόμηση του πάρκου Γκεζί (στην πλατεία Ταξίμ).
Τα έβαλε με τους μοντερνιστές, που ήθελαν να κυκλοφορούν  ενδυματολογικά, χωρίς τα δικά του σεμνότυφα πρότυπα.
Τα έβαλε με τους δημοκρατικούς που δεν ανέχονται τον δεσποτισμό του.
Τα έβαλε με τον οποιοδήποτε, που δεν σέβεται τ’ αυστηρά ισλαμικά του πρότυπα.
Αφού λοιπόν είδε κι απόειδε ότι τελικά ο τσαμπουκάς του δεν περνά, άρχισε τις παραχωρήσεις.
Επιτρέπει δηλαδή στις υπαλλήλους του δημοσίου, να προσέρχονται στην εργασία τους χωρίς να έχουν με μαντίλι καλυμμένη την κεφαλή τους.
Έκανε άρση του νόμου, που απαγόρευε το δημόσιο φίλημα.
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να τροποποιηθεί η εκλογική διάταξη, βάση της οποίας χρειάζεται τώρα ένα κόμμα το 10% για να μπει στο Κοινοβούλιο. (Θα γίνει 5% κι έτσι θα περάσουν το BDP, το συντηρητικό κόμμα του Κουρδιστάν και το ισλαμικό «Saadet»).
Όμως εκείνο που έκανε την περισσότερο αίσθηση και δικαίωσε τους μακροχρόνιους αγώνες των Κούρδων, ήταν ότι επιτέλους νομιμοποιούνται τα τρία απαγορευμένα τους γράμματα (συνημμένη φωτογραφία από κουρδική διαδήλωση).
Διότι οι «γραφικοί σατανάδες» για την τουρκικό εθνικισμό, που φοβάται τον διασπαστικό εισοδισμό των μειονοτήτων, είναι το Q, το W και το X.
Αυτά τα τρία γράμματα, δεν συμπεριλαμβάνονται στο τουρκικό αλφάβητο.
Επειδή λοιπόν για τον Ερντογκάν, στη χώρα του επικρατούσε μέχρι πρότινος «Ένα έθνος, μια γλώσσα», όποιος χρησιμοποιούσε αυτά τα τρία απαγορευμένα γράμματα, πήγαινε στην φυλακή (από 3 -6 μήνες), σύμφωνα με το νόμο του 1925.

Στην τουρκική γλώσσα το διεθνώς αναγνωρισμένο «Ταxi» μετατρέπεται σε «Taksi».
H «Washington» σε «Vashington». Δηλαδή μετατρέπεται το Q σε Κ, το W σε V και το Χ σε KS.΄
Αξίζει ν’ αναφερθεί, ότι ο Κούρδος αγωνιστής, έγραψε επιστολή στον Ταγίπ Ερντογκάν  στην κουρδική γλώσσα (δηλαδή χρησιμοποίησε τα τρία απαγορευμένα γράμματα) και πήγε φυλακή 18 μήνες, με την κατηγορία της πρόκλησης του τουρκικού καθεστώτος!
Όποιος θέλει να μάθει την κουρδική γλώσσα, να πάει στο ιρακινό Κουρδιστάν, διατυμπανίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σε δημόσια σχολεία της Τουρκίας, απαγορεύεται η εκμάθηση της συγκεκριμένης γλώσσας. Έτσι οι πλούσιοι Κούρδοι προτιμούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους, στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Τα χωριά που απόκτησαν τουρκικά ονόματα, σύμφωνα με το σχέδιο χαλάρωσης, μπορούν να επανακτήσουν την παλιά τους ονομασία και να προσθέσουν φυσικά τα τρία απαγορευμένα γράμματα που τα καθιστούσε εθνικά επικίνδυνα!
Τώρα πλέον στην Τουρκία αναγνωρίζεται η πολυγλωσσία, δηλαδή μπορεί κάποιος να ομιλεί στην μητρική του γλώσσα. (Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, επαναλειτούργησε και το ελληνόφωνο σχολείο της Ίμβρου, που είχε διακοπεί η λειτουργία του το 1963).
Και για να κλείνουμε την ιστορία με τα τρία απαγορευμένα γράμματα, οι κακόγλωσσοι εχθροί του Ερντογκάν λένε, ότι δεν το έκανε από μια φιλική διάθεση προς τους Κούρδους, αλλά λόγω των νέων δεδομένων στην τουρκική κοινωνική ζωή.
Η υπεράσπιση κατηγορούμενου (που χρησιμοποίησε τα τρία γράμματα), ζήτησε ένα έγγραφο από την έδρα του δικαστηρίου. Ο εκνευρισμένος πρόεδρος του είπε να πάει να το αναζητήσει στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο δικηγόρος έδειξε ότι δεν ξέρει το συγκεκριμένο site. O αφελής λοιπόν πρόεδρος του είπε: www.adalet.gov.tr .
Κι η απάντηση: Κύριε πρόεδρε, είστε τρείς φορές ένοχος, για το www που εκστομίσατε!
Χάος και γέλια στο ακροατήριο.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...