18 Ιουν 2013

H ανεργία σπάει όλα τα ρεκόρ

                                        Αυτό είναι το πραγματικό “success” story…
Tα ρεκόρ είναι για να σπάνε, λένε στον αθλητισμό. Ακολουθώντας πιστά την αθλητική παραδοχή, η Ελλάδα του μνημονιακού ζόφου καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην ανεργία. Ρεκόρ όμως που ισοδυναμεί (κυριολεκτικά) με κραχ για την κοινωνία και διαλύει οτιδήποτε στέρεο είχαμε κατά νου όλα τα προηγούμενα χρόνια…

Την ίδια στιγμή, η ανεργία δείχνει ότι αποτελεί και το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ευρώπης, με τους άνεργους – κυρίως τους νέους – να σχηματίζουν ουρές στα γραφεία εύρεσης εργασίας. Για την Ελλάδα, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν τη σκληρή αλήθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
• Το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο του 2013 έφτασε συνολικά το 26,8% έναντι 22,2% τον Μάρτιο του 2012 και 26,7% τον Φεβρουάριο του 2013, με τους ανέργους να ανέρχονται για τον φετινό Μάρτιο σε 1.309.071 άτομα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 215.735 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο πέρυσι (αύξηση 19,7%) και κατά 4.626 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο φέτος (αύξηση 0,4%).
• Στους νέους 15-24 ετών η ανεργία έφτασε τον Μάρτιο το 58,3% (από 53,1% τον Μάρτιο του 2012).
• Στην ομάδα 25-34 ετών η ανεργία άγγιξε το 34,6% (από 30,3%).
• Στην ομάδα 35-44 ετών έφτασε στο 24,1% (από 19%).
• Στην ομάδα 45-54 ετών στο 20,7% (από 16,5%).
• Στην ομάδα 55-64 ετών στο 15,6% (από 12,5%).
• Στην ομάδα 65-74 ετών στο 8,7% (από 4,2%).


• Στον γυναικείο πληθυσμό, το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σημαντικά υψηλότερο (30,4% τον Μάρτιο φέτος από 26% τον Μάρτιο του 2012) σε σχέση με εκείνο του ανδρικού πληθυσμού (24,1% από 19,4%).
Συνολικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων τον Μάρτιο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.580.680 άτομα, ενώ οι άνεργοι και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασαν τα 4.688.549 άτομα.
Σε επίπεδο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, η ανεργία έχει ως εξής: Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία (29,9%), Μακεδονία – Θράκη (28%), Αττική (27,9%), Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα (26,6%), Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα – Ιόνιοι Νήσοι (23,6%), Αιγαίο (23%) και Κρήτη (21,4%).
Η πραγματική ανεργία
Η κατάσταση εδώ και καιρό δείχνει μη αναστρέψιμη. Η πραγματική ανεργία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, είναι πολύ μεγαλύτερη, αν συνυπολογίσει κανείς τους μακροχρόνια ανέργους, όσους εργάζονται και δεν λαμβάνουν τα δεδουλευμένα, όσους βρίσκονται σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, όσους αδυνατούν να καλύψουν με τα ελάχιστα μεροκάματα τις βασικές ανάγκες τους.
Ενδεικτική είναι η εικόνα για την ανεργία που σκιαγραφεί για το «Ποντίκι» το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Στο λεκανοπέδιο η ανεργία των νέων, μέχρι 32 ετών, αγγίζει το 36%. Από τους λίγους που εργάζονται, οι 3 στους 7 περίπου, το 40% δηλαδή, είναι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν πληρώνονται με βάση τα προσόντα τους, αλλά σχεδόν ως ανειδίκευτοι.
Επιπλέον, υπάρχει μια τάση να απολύονται παλαιότεροι εργαζόμενοι και στη συνέχεια στη θέση τους να προσλαμβάνονται νέοι με αμοιβές 350-400 ευρώ.
Παράλληλα, τείνει να γίνει καθεστώς η απλήρωτη εργασία, που σημαίνει καθυστέρηση πληρωμών 2-3 μηνών ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο «χάρτης»
Το κοινωνικό και εργασιακό κραχ που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία περιγράφεται από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών η Eurostat για την ανεργία στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο «χάρτης» που «φιλοτέχνησε» η Κομισιόν, σε πείσμα των «εντός των τειχών» κυβερνητικών και άλλων… προθύμων οι οποίοι καταγράφουν με εκπτώσεις τα ποσοστά της ανεργίας, βρίσκει την Ελλάδα να σπάει όλα τα ρεκόρ…
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι η πέμπτη περιφέρεια της Ε.Ε. με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (29,9%) και η πρώτη στην Ε.Ε. στην ανεργία των νέων (15 έως 24 ετών), με ποσοστό 72,5%.
Μέσα στις δέκα ευρωπαϊκές περιφέρειες με την υψηλότερη ανεργία στους νέους κατατάσσονται ακόμα η Πελοπόννησος (61,4%), η Ήπειρος (60,5%), η Κεντρική Μακεδονία (60,4%) και η Στερεά Ελλάδα (59,1%).
Ειδικότερα, για τους νέους τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται
• στη Δυτική Μακεδονία (72,5%),
• στη Θέουτα της Ισπανίας (70,6%),
• στα Κανάρια Νησιά (62,6%),
• στην Ανδαλουσία (62,3%),
• στην Εξτρεμαδούρα (61,6%),
• στην Πελοπόννησο (61,4%),
• στην ισπανική περιφέρεια Μελίλα (60,9%),
• στην Ήπειρο (60,5%),
• στην Κεντρική Μακεδονία (60,4%) και
• στη Στερεά Ελλάδα (59,1%).
Επιπλέον, στις δέκα ευρωπαϊκές περιφέρειες με την υψηλότερη ανεργία στους άνδρες κατατάσσονται η Δυτική Μακεδονία (25,1%) και η Αττική (24%), ενώ όσον αφορά την ανεργία των γυναικών στα δέκα υψηλότερα ποσοστά της Ε.Ε. μπαίνουν η Δυτική Μακεδονία (36,8%), η Στερεά Ελλάδα (36,3%) και η Θεσσαλία (30,5%).
Αναφορικά με την κατηγορία των μακροχρόνιων ανέργων, στα δέκα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. καταγράφονται η Πελοπόννησος (68,6%) και το Βόρειο Αιγαίο (67,3%).
Συνολικά, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας το 2012 κατέγραψαν η Δυτική Μακεδονία (29,9%), η Στερεά Ελλάδα (27,8%), η Κεντρική Μακεδονία (26%), η Δυτική Ελλάδα (25,5%), η Αττική (25,3% από 17,6% το 2011) η Ήπειρος (22,9%), η Θεσσαλία (22,6%), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (22,5%), η Κρήτη (21,7%) και το Βόρειο Αιγαίο (21,2%). Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στο Νότιο Αιγαίο (15,1%) και στην Πελοπόννησο (19,9%).
Βυθίζεται η Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, μαζί με τη χώρα μας, «βυθίζονται» στην ανεργία και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την Eurostat, τον Απρίλιο του 2013, η ανεργία στην ευρωζώνη έφτασε στο 12,2%, ενώ στην Ε.Ε. των 27 η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 11% για τον ίδιο μήνα. Συνολικά, καταγράφονται 26,5 εκατ. άνεργοι στην Ε.Ε. και 19,3 εκατ. άνεργοι στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, χτυπάει «κόκκινο» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών. Με βάση τα στοιχεία της Εurostat, τον Απρίλιο του 2013 η ανεργία των νέων παρέμεινε σταθερή στο 23,5% στην Ε.Ε. και στο 24,4% στην ευρωζώνη. Συνολικά, καταγράφονται 5,6 εκατ. άνεργοι νέοι στην Ε.Ε. και 3,6 εκατ. στην ευρωζώνη.
To σχέδιο
«Πρέπει να δράσουμε επειγόντως. Έξι εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Ένας αριθμός προσβλητικός. Έχουμε συμφωνήσει με την καγκελάριο Μέρκελ για ένα σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος για να αυξήσουμε την απασχόληση των νέων» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Sciences Po) το think tank Berggruen Institute, με τίτλο «Ευρώπη, τα επόμενα βήματα».
Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «πρέπει να δράσουμε γρήγορα, διότι, αν αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά στην ανεργία, θα χάσουμε τη μάχη για την πραγματική Ένωση της Ευρώπης».
Η «καυτή πατάτα» που λέγεται ανεργία και το πόσο απασχολεί πλέον συνολικά την Ευρώπη φαίνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ στην «Bild Zeitung». «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταστήσει εφικτή μια θέση επαγγελματικής εκπαίδευσης ή εργασίας για τους νέους. Σκοπεύουμε – μεταξύ άλλων – να χρησιμοποιήσουμε τους όρους (χορήγησης) των δανείων μας ως κίνητρο για τις εταιρείες, ώστε με αυτόν τον τρόπο να προσφέρουν στους νέους μία ευκαιρία».
Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει επίσης ότι η ΕΤΕπ προτίθεται να διαθέσει μέχρι το τέλος του 2015 σχεδόν 70 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η Σουηδία, μια πλούσια χώρα, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η ανεργία στη σκανδιναβική χώρα έφτασε στο 8,2%, με την ανεργία όμως των νέων να αγγίζει το 24,4%, με μέσο όρο της Ε.Ε. στο 23,5%. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των μεταναστών, ιδιαίτερα των νέων ηλικίας 19-24 ετών, ξεπέρασε το 35% το 2011, ποσοστό που πολλοί αποδίδουν στις «φυλετικές διακρίσεις» από τους Σουηδούς εργοδότες.
Πόσο τυχαίο είναι ότι… καιγόταν επί ημέρες
Μακροχρόνια ανεργία
Ανάμεσα στους δείκτες και τα ποσοστά που καταδεικνύουν αφενός το «εκρηκτικό» πρόβλημα της ανεργίας, στη χώρα μας και στην Ευρώπη, και αφετέρου το κοινωνικό «κραχ» που έχει υποστεί η κοινωνία με τους εκατομμύρια ανέργους, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων.
Στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα μπαίνουν όσοι βρίσκονται πάνω από 12 μήνες άνεργοι, με την κατηγορία να περιλαμβάνει και νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία. Στην ουσία πρόκειται για τη «λίστα θανάτου» των ανέργων… Σε αυτή παίζουν ρόλο τα χρόνια που έχει μείνει κάποιος εκτός εργασίας, η ηλικία του, η κατάρτισή του και η εξειδίκευση που έχει αποκτήσει το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν εντός της αγοράς εργασίας.
Διότι αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας θεσμός και καμία λειτουργία του κράτους που να είναι σε θέση να εκπαιδεύσει, να εξειδικεύσει και εν τέλει να επαναφέρει στην αγορά εργασίας τον (μακροχρόνια) άνεργο ή τουλάχιστον να μην επιτρέψει να μετατραπούν οι νεότεροι σε μακροχρόνιους άνεργους από… πολύ μικρή ηλικία.
«Όσο πιο πολύ μένει κάποιος εκτός της αγοράς εργασίας απαξιώνονται οι γνώσεις και οι δεξιότητές του», σημειώνει ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Αγραπιδάς. Με τραγικό για τον άνεργο αλλά και για την κοινωνία αποτέλεσμα να εξελίσσονται τα επαγγέλματα και να μένουν στάσιμοι όσοι βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας.
Το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η ανεργία μεταμορφώνεται κυριολεκτικά σε αγώνα επιβίωσης για τις ηλικίες από 35 χρόνων και άνω, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον, σύμφωνα με τους ειδικούς, να ενταχθούν σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον. Σε αυτό το στάδιο οι κοινωνικές και οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τραγικές για τα άτομα χωρίς εργασία, αφού στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία προοπτική, ενώ πολλαπλές και σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη φορολογία.
Ακόμα και αν αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα, ακόμα και αν επιτευχθεί η οικονομική ανάκαμψη και δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι μακροχρόνια άνεργοι δύσκολα απορροφώνται επαγγελματικά. Και αυτό επειδή οι μακροχρόνια άνεργοι δύσκολα θα ανταποκριθούν στη ζήτηση εργασίας εξαιτίας της απαξίωσης και της καθήλωσης των προσόντων και των δεξιοτήτων τους, εξηγεί ο καθηγητής του Παντείου.
Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, σημειώνει ο ίδιος, επιλέγουν από άλλες κατηγορίες εργαζομένων, συνήθως προτιμούν νεότερους σε ηλικία και όσους βγαίνουν από τα πανεπιστήμια, ενώ, όταν προσλαμβάνουν ανέργους, προτιμούν άτομα που βρίσκονται μικρό διάστημα εκτός εργασιακού περιβάλλοντος                                                                                                                                                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...