7 Μαΐ 2012

Δύστροπη Πραγματικότητα


Θα αποτολμήσω μία εκτίμηση σε σχέση με κάποιες από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις.
Θα ξεκινήσω από τα τρία κόμματα της φιλελεύθερης δεξιάς. Το γεγονός πως μείνανε εκτός βουλής θα εντείνει τις πιέσεις που θα προκύψουν στο εσωτερικό τους, τόσο από την βάση αλλά και από τμήματα των ηγετικών κύκλων τους, οι οποίες θα συγκλίνουν υπέρ της ενοποίησης τους. Εαν όλοι αυτοί ήταν ενωμένοι, με το 2,55% της ΔΗΣΥ, το 1,70 της Δράσης, και το 2% της ΔΞ, θα πιάνανε γύρω στο 6%, ενδεχομένως και παραπάνω.
Εικάζω ότι ηγεμονική παρουσία θα έχει σε αυτή την διαδικασία ενοποίησης το κόμμα Δημιουργία Ξανά, το οποίο κατάφερε και απέσπασε ποσοστό γύρω στο 2% παρότι είναι ένα κόμμα με ζωή μόλις δύο τριών μηνών και αποτελούμενο από άγνωστα στο ευρύ κοινό στελέχη.

Αναμένω πως αρκετά σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και στο ΚΚΕ. Εξελίξεις που πιθανότατα θα εκφραστούν με αλλαγή ηγεσίας. Αυτές οι εξελίξεις θα είναι απόρροια των εντονότατων πιέσεων που θα ασκήσει η βάση, αλλά και τμήμα των ηγετικών κύκλων του κόμματος υπέρ μίας αλλαγής της στρατηγικής του ΚΚΕ και γενικότερα της πολιτικής του γραμμής. Αυτή η αλλαγή θα σηματοδοτήσει την αποδυνάμωση του σταλινικού ρεύματος. Η μεταρρυθμιστική πτέρυγα που ενδεχομένως θα αποκτήσει την ηγεσία θα θελήσει να έρθει σε κάποιας μορφής συνεννόηση και συνεργασία με τον Συριζα. 


Εαν παρόλα αυτά οι σκληροπυρηνικοί επικρατήσουν σε αυτή την εσωκομματική διαμάχη θα είναι μάλλον και η τελευταία τους νίκη. Σε αυτή την περίπτωση το ΚΚΕ θα χάσει μεγάλο μέρος της κομματικής του βάσης αλλά και σημαντικό αριθμό κομματικών στελεχών. Πέραν της όχι ασήμαντης μείωσης των εκλογικών ποσοστών του που κάτι τέτοιο θα επιφέρει, η ζημιά θα είναι ακόμα βαθύτερη εφόσον το ΚΚΕ θα στερήσει από τον εαυτό του την δυνατότητα να ανανεωθεί. Ένα κόμμα όμως που στερεί από τον εαυτό του αυτή την δυνατότητα, έχει πλέον ανεπιστρεπτί μπεί στον δρόμο της βαθιάς παρακμής. Το ΚΚΕ βαθμιαία θα αποδυναμωθεί και θα καταλήξει ένα φάντασμα του εαυτού του όπως είναι σήμερα και το άλλοτε πανίσχυρο γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα.
Ο Σύριζα κατάφερε και βγήκε δεύτερο κόμμα όχι επειδή ξαφνικά όλοι αυτοί που τον ψήφισαν πείστηκαν για την ορθότητα της ιδεολογίας του ή της πολιτικής στρατηγικής του αλλά γιατί θέλανε να τιμωρήσουν τους δύο μεγάλους, και κυρίως το Πασοκ, για την τρισάθλια κατάσταση στην οποία οδήγησαν την χώρα. Το να ο Σύριζα θα καταφέρει να προσδέσει στο άρμα του όλους αυτούς τους ψηφοφόρους του Πασοκ είναι κάτι που μένει να φανεί. Θα εξαρτηθεί πάντως από τους πολιτικούς του χειρισμούς στο άμεσο μέλλον, και ιδιαίτερα από την αποτελεσματικότητα που θα έχουν αυτοί οι χειρισμοί ως πρός το να συμβάλλουν στο να βγεί η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.
Οι Ο-Π στην παρούσα φάση δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα εαν όμως δεν καταφέρουν και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να μπούν στην βουλή τότε θα έχουν πρόβλημα. Θα έχουν πρόβλημα επειδή ένα τμήμα από οσους τους ψηφίζουν τώρα θα αποφασίσουν να στραφούν είτε στην Δημάρ είτε στον Συριζα (που είναι κόμματα τα οποία εκφράζουν οικολογικές ανησυχίες, ειλικρινείς ή όχι είναι άλλη κουβέντα) ώστε να μην νιώθουν πως η ψήφος τους πάει χαμένη, εφόσον οι Ο-Π δεν θα μπορούν να μπούν στο κοινοβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση εκτός από τμήμα της κομματικής τους βάση είναι πολύ πιθανό πως θα χάσουν και ένα τμήμα από τα στελέχη του κομματικού τους μηχανισμού.
Άλλο ένα αποτέλεσμα που θα έχει η αδυναμία εισόδου τους στην βουλή θα είναι πως ακόμα και μέσα στους κόλπους αυτών που θα παραμείνουν στο κόμμα θα ενταθούν οι πιέσεις για ένα πολύ στενότερο εναγκαλισμό με τα δύο κόμματα της αριστεράς που προανέφερα. Ένας εναγκαλισμός όμως ο οποίος θα αποτελεί μία στρατηγική επιλογή τεράστιου ρίσκου για τους Ο-Π εφόσον ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της πολιτικής τους επιρροής και αρα και της εκλογικής.
Οι Αν.Ελλ ίσως να είναι ένα πυροτέχνημα, ίσως όμως και να αποτελέσουν την κυρίαρχη πολιτική έκφραση της συντηρητικής δεξιάς μελλοντικά. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα υπερδεξιό πολιτικό μόρφωμα του οποίου η φυσιογνωμία επηρεάζεται σημαντικά από τον χαρακτήρα του αρχηγού του.
Η θεωρία που θέλει τους βουλευτές της ΝΔ που προσχώρησαν στους Αν. Ελλ να συμπράτουν μετεκλογικά με την ΝΔ μου φαίνεται πως δεν έχει λογική βάση. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές εαν ήταν, φεύγοντας από την ΝΔ, να συμπάξουν πάλι μαζί της, ε, τότε δεν θα φεύγανε ποτέ. Και αν λάβουμε υπόψη την εκλογική συντριβή της ΝΔ θα ήταν τελείως παράλογο πολιτικά να συμπράξουν με την ΝΔ σε αυτή την φάση. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.
Η ΧΑ πολύ φοβάμαι πως θα μας απασχολήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Η άποψη που λέει πως τάχα πολύ σύντομα θα ξεφουσκώσει, πέραν του ότι δεν δείχνει να έχει βάση στην πραγματικότητα, είναι και πολιτικά επικίνδυνη ακριβώς επειδή προτρέπει πρός τον εφησυχασμό. Εφησυχασμός όμως την στιγμή κατά την οποία έχουμε είσοδο στην βουλή νεοναζιστικού κόμματος, και με αρκετά υψηλά ποσοστά μάλιστα (αν αναλογιστεί κανείς που βρίσκονταν το εν λόγω κόμμα μόλις δύο χρόνια πρίν), είναι αδιανόητος.
Προβλέπω πως στο άμεσο μέλλον θα ενταθούν οι επιθέσεις σε μετανάστες, και πέραν του Άγιου Παντελεήμονα, σε μέλη αριστερών οργανώσεων και αναρχικούς, αλλά και γενικότερα σε όποιον δεν θα γουστάρουν, πολύ περισσότερο δε εαν αυτός τολμά να ασκεί κριτική στα οσα λένε και κάνουν. Εαν λάβουμε δε υπόψη πως τμήμα της αστυνομίας τους υποστηρίζει, είτε παθητικά είτε ακόμα και ενεργά, η πιθανότητα να νιώσουν σχετικά ασφαλείς, και αρα να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον όλων των παραπάνω, αυξάνεται δραματικά. Πιστεύω πως θα δούμε πολλά από αυτούς, και εντός αλλά και εκτός κοινοβουλίου.
Η άποψη που τους θεωρεί μία φούσκα που πολύ σύντομα θα ξεφουσκώσει, θα το επαναλάβω, πέρα από εμπειρικά αστήρικτη, είναι και επικίνδυνη πολιτικά ακριβώς επειδή προτρέπει πρός τον εφησυχασμό και την έλλειψη επαγρύπνισης. Η επαγρύπνιση όμως τώρα πρέπει να ενταθεί, και πολύ, όχι να μειωθεί.
Για τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα δεν έχω να πω πολλά, πιστεύω πως έχουν υποστεί μη αναστρέψιμη ζημιά. Πολλοί θεωρούν πως μπορούν να ανανεωθούν και έτσι να επιβιώσουν. Το θεωρώ από παρα πολύ δύσκολο εως αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο. Και αυτό επειδή αποτελούνται από στελέχη τα οποία πλέον έχουν διαμορφωθεί πολιτικά, τα πολιτικά αντανακλαστικά τους έχουν πλέον παγιωθεί, και ως εκ τούτου πρακτικά είναι αδύνατο να αλλάξουν. Αυτή η αδυναμία αλλαγής όλων αυτών των στελεχών όμως σημαίνει πως και η ανανέωσή των κομμάτων τους είναι πλέον αδύνατη.
Πιστεύω πως πρώτο θα οδηγηθεί στην διάλυση το Πασοκ λόγω της συντριπτικής του ήττας. Είναι απολύτως σίγουρο πως αυτή η ήττα θα δρομολογήσει εσωκομματικές εξελίξεις και επιπρόσθετα θα εντείνει την αποσυσπείρωση και τις όποιες διαλυτικές τάσεις.
Η ΝΔ έχει υποστεί εξίσου συντριπτική ήττα όμως το γεγονός πως είναι πρώτο κόμμα της δίνει την δυνατότητα να αντέξει λίγο παραπάνω όμως και αυτή στο τέλος θα οδηγηθεί μάλλον στην διάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εδώ εκτονώνεστε ...