7 Φεβ 2014

Όταν η Κεφαλονιά μέτρησε 800 νεκρούς από τον Εγκέλαδο


Όλα ξεκίνησαν στις 9 Αυγούστου του 1953 όταν οι Κεφαλονίτες, άνθρωποι της θάλασσας μα και της υπαίθρου, άνθρωποι εξοικειωμένοι και μονιασμένοι με τη φύση, έμελλε να βιώσουν την άκαμπτη δύναμη και τη γυμνή βία της. Ήταν η πρώτη μιας σειράς θυμωμένων σεισμικών δονήσεων με μέγεθος 6.4 βαθμών
Ηρώ Καλλιγά
Υποψήφια Διδάκτωρας Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, κάτοικος Κεφαλονιάς


Ο Εγκέλαδος κατά την ελληνική μυθολογία ήταν ο αρχηγός των Γιγάντων. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη φυλακίστηκε από τη θεά Αθηνά κάτω από την Αίτνα (ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας) απ' όπου προκαλούσε σεισμούς στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί. Σε μια ακόμη μάταιη μάχη του για ελευθερία, ο Εγκέλαδος χτυπά το 1953 την περιοχή της Κεφαλονιάς (αλλά και της Ζακύνθου και της Λευκάδας) αφήνοντας στην απόληξη των σεισμικών κυμάτων 800 νεκρούς, 1.690 τραυματίες, 145.052 άστεγους και ένα νησί-ερείπιο.

6 Φεβ 2014

δωρεάν έντεκα βιβλία του Αντόνιο Γκράμσι

Κατεβάστε

εργοστασιακά συμβούλια. – Αντόνιο Γκράμσι 
Σοσιαλισμός και κουλτούρα
Παρελθόν και Παρόν
Οι θέσεις της Λυών
Λογοτεχνία και εθνική ζωή
Κείμενα 
Η ζωή ενός επαναστάτη
Η οργάνωση της κουλτούρας
Για το Μακιαβέλι
Ιστορικός υλισμός – τετράδια της φυλακής
Οι διανοούμενοι
 Πηγή

Τριπλάσιες οι εταιρείες με ληξιπρόθεσμα

Μια άλλη όψη του δράματος…

newego_LARGE_t_641_105481399
Τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και τα «χαράτσια» αποδείχθηκαν «σανίδα» σωτηρίας για τα έσοδα του 2013, καθώς φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω του οικονομικού αδιεξόδου, που πιστοποιείται από την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων, που αγγίζουν πλέον τα 64 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν νέα χρέη που γεννήθηκαν το 2013!
Χαρακτηριστικό της «ασφυξίας» της αγοράς αποτελεί το γεγονός ότι ο αριθμός των νομικών προσώπων, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών, αυξήθηκε κατά 202%.
Συγκεκριμένα, από 148.658 επιχειρήσεις που είχαν ληξιπρόθεσμα ύψους 35,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2012, στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 με χρέη 40,4 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονταν 448.563 επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των φυσικών προσώπων εμφανίζεται μειωμένος, από το Δεκέμβριο του 2012 στο Δεκέμβριο του 2013, κατά 191.000 άτομα και με ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,347 δισεκατομμύρια ευρώ, από 2,548 δισεκατομμύρια ευρώ.

4 Φεβ 2014

Η άλλη όψη της μίζας

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, με πολλές ουρές…



Οι αποκαλύψεις για το εκτεταμένο λάδωμα πολιτικών και στρατιωτικών που συνόδευσε τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της περασμένης εικοσαετίας καλά κρατούν. Ποια υπήρξε όμως η στάση των κυρίαρχων ΜΜΕ απέναντι σ’ εκείνη την ξέφρενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος – όχι τώρα, που όλοι ξορκίζουν το κακό, αλλά τη στιγμή που αυτό υλοποιούνταν;
Αν πιστέψουμε το έγκυρο «Βήμα» του 1998, το δίδυμο Τσοχατζόπουλου-Σμπώκου έκανε στην πραγματικότητα μια μικρή αντιγραφειοκρατική επανάσταση, εκσυγχρονίζοντας με τον δέοντα δυναμισμό τις απαρχαιωμένες και αναποτελεσματικές διοικητικές δομές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Χαρακτηριστικό δείγμα του «εκσυγχρονιστικού» λόγου εκείνων των ημερών τα σχετικά αποσπάσματα, που αξίζει να παρατεθούν αυτούσια. Αν μη τι άλλο, για να διαπιστωθεί η συγγένειά τους με παρεμφερείς διακηρύξεις της τρέχουσας μνημονιακής «κοσμογονίας»:

«Ενα στοίχημα έβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Πεντάγωνο: να αλλάξει την ταχύτητα και τις διαδικασίες υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ενα δύσκολο στοίχημα, αν αναλογιστεί κανείς τις δεκάδες γραφειοκρατικές επιτροπές εισηγήσεων, αξιολογήσεων, βαθμολογήσεων, αναθεωρήσεων, εκτιμήσεων, ακυρώσεων που λειτουργούσαν επί δεκαετίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερούν επί σειρά ετών τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων και το κυριότερο, με τις τόσες εν ενεργεία επιτροπές, να αμφισβητούνται συνεχώς οι διαφανείς διαδικασίες.
»Οταν κάλεσε, την επομένη κιόλας της ανάληψης των καθηκόντων του, στο γραφείο του τους επιτελείς και τους επιστημονικούς συνεργάτες του και τους είπε κοφτά: “εντός 15 ημερών θέλω να ετοιμάσετε το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα”, ουδείς πήρε τις προθεσμίες στα σοβαρά. Για να ετοιμαστεί ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα της τάξεως των 4 και πλέον τρισ. δρχ. θα απαιτούνταν τουλάχιστον τρία χρόνια, είπαν οι έκπληκτοι συνεργάτες του και ζήτησαν από τον υπουργό να το ξανασκεφτεί και να τους δώσει μεγαλύτερη προθεσμία. “Μα σε τρία χρόνια η τεχνολογία θα ξεπεράσει τη σημερινή, οπότε θα προμηθευτούμε ξεπερασμένα όπλα και πιθανόν ακριβότερα” αντέτεινε εκείνος και ζήτησε να ετοιμαστεί το πρόγραμμα εντός 15 ημερών ή διαφορετικά όποιος δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο -είπε ο υπουργός- “να πάει στο σπίτι του”. Ως δια μαγείας το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ (στις 16 Νοεμβρίου του 1996), ύψους 4,3 τρισ. δρχ. και που θεωρείται το καλύτερο της τελευταίας 20ετίας, ετοιμάστηκε και αξιολογήθηκε εντός 15 ημερών. [...]