3 Μαΐ 2012

Με διαγράφουν ασταμάτητα εδώ και σαράντα χρόνια….

Με διαγράφουν ασταμάτητα  εδώ και σαράντα χρόνια….

Η πρώτη μου διαγραφή έγινε στην Τρίτη δημοτικού.
Αποβλήθηκα από το σχολείο  γιατί είχα ερωτευτεί την Μαίρη.
Η Μαίρη ήταν  το ωραιότερο κορίτσι της τάξης. Σε κάποιο  κυνηγητό στο διάλλειμα βρεθήκαμε εγώ από την μια μεριά της πόρτας και αυτή από την άλλη. Της είπα μέσα από την κλειδαρότρυπα «σ αγαπώ» . Αυτή για κάποιο λόγο το είπε στο δάσκαλο. Ο Δάσκαλος με σακάτεψε    στο ξύλο και μετά με απέβαλε για δύο βδομάδες.

Διαγράφομαι  δεύτερη φορά στις μέρες του πολυτεχνείου.
Ήμουν τότε μέλος σε μια οργάνωση που λεγόταν «Νέοι Σοσιαλιστές» . Ταυτοχρόνως ήμουν και ο κιθαρίστας ενός αθλίου συγκροτήματος που το ονομάζαμε «Ιπτάμενα καράβια» και που είχε κάνει κόλαση την ζωή των κατοίκων της οδού Σαρκουδίνου.  Η Οργάνωση μου  είπε ότι δεν πρέπει να πάρουμε μέρος στην εξέγερση γιατί «είναι στημένο από την ασφάλεια για να μαζέψουν τους αριστερούς». Τα «Ιπτάμενα καράβια» θελαν να κατέβουμε. Κατέβηκα και ακολούθησε η διαγραφή μου από την, εν λόγω, οργάνωση.

Η Τρίτη διαγραφή μου έγινε αργότερα από το ΚΚΕ (μλ) . Είχα βάλει στο ψηφοδέλτιο της σχολής και δύο Κνίτες και αυτό ήταν «εκτός γραμμής».

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς στις Σκουριές

Χιλιάδες πολίτες από τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη, έκαναν χθες Πρωτομαγιά στις  Σκουριές. Αναμενόμενα χαμηλότερος ο μέσος όρος ηλικίας σε σχέση με την 25η Μαρτίου, λιγότεροι ηλικιωμένοι και οικογένειες με μικρά παιδιά, δεδομένου ότι η πιθανότητα της σύγκρουσης υπήρχε μέχρι την τελευταία στιγμή, στην περίπτωση που η Αστυνομία επιχειρούσε ξανά να εμποδίσει την πρόσβαση στις Σκουριές. Αλλά και πολύ “νέο  αίμα” στον αγώνα, ειδικά από τα χωριά κάτω από την Ιερισσό – Ν. Ρόδα, Ουρανούπολη, Αμμουλιανή.
Αναμενόμενη επίσης, πολυάριθμη αλλά διακριτική τελικά, η παρουσία της Αστυνομίας. Καθολική η απουσία της εταιρείας και των σεκιουριτάδων της.Γελοιότητα του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Πέτρου Στρατουδάκη τα διακόσια μέτρα συρματοπλέγματος “πολυτελείας” αριστερά και δεξιά του δημόσιου δασικού δρόμου, για την “προστασία” δυο σκουριασμένων κοντέινερς και μιας παράγκας.
Το απόγευμα της Δευτέρας, παραμονής Πρωτομαγιάς, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης επίβλεψε προσωπικά το ξήλωμα από τις μπάρες και τις ηλεκτρονικές συσκευές συναγερμού και ανίχνευσης διέλευσης που είχε τοποθετήσει η εταιρεία πάνω στα δέντρα. Οι μπάρες που ξηλώθηκαν είχαν πάνω επικολλημένο το αστείο έγγραφο του Δασάρχη Αρναίας που ανέθετε στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ …την ευθύνη της κυκλοφορίας στους δημόσιους δασικούς δρόμους, το οποίο προφανώς δεν ισχύει πλέον.

2 Μαΐ 2012

Τώρα κλαιν’ όλα τ’ αλάνια, που θα μείνουνε χαρμάνια…

Από εχθές (1η Μαΐου), άρχισε  να ισχύει, σε περιοχές της Ολλανδίας (στα νότα της χώρας, Zeeland, Brabant και στα βόρεια, Limburg), η απαγόρευση στο ελεύθερο κάπνισμα της μαριχουάνας για τους αλλοδαπούς, ενώ επιτρέπεται μόνο για τους Ολλανδούς, που έχουν όμως τη λεγόμενη «κάρτα κάνναβης». Το μέτρο αυτό που θα ισχύσει και στο Άμστερνταμ από την 1η Ιανουαρίου 2013 (όπως και στην υπόλοιπη χώρα), σκοπό έχει σύμφωνα με την άποψη του νομοθέτη, στον περιορισμό της χρήσης των ναρκωτικών και στον έλεγχο της εμπορίας. Αυτή η απαγορευτική διάταξη, θα έχει επιπτώσεις, στο 1 εκατομ. τουρίστες, που  πάνε στην Ολλανδία, για ν’ αγοράσουν τη δόση τους.
Παράλληλα, άρχισαν συστηματικοί έλεγχοι της αστυνομίας του Άμστερνταμ και των άλλων μεγαλουπόλεων, για να επισημανθούν τα σπίτια που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κάνναβης. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί στον έλεγχο των 30.000 περίπου καλλιεργητών κάνναβης, που με το πρόσχημα της ιδιωτικής χρήσης, τελικά την εμπορεύονται.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της πυροσβεστικής, το 30% των πυρκαγιών στα σπίτια προέρχονται από την χρήση θερμαντικών μηχανισμών, για την ανάπτυξη του εν λόγω φυτού. Από το συστηματικό αυτό έλεγχο, που διενεργείται τώρα, η ηλεκτρική υπηρεσία της Ολλανδίας υπολογίζει, ότι θα έχει απώλειες εσόδων, της τάξης των 50 εκατομ. ευρώ ετησίως. Η γενική εισαγγελία έχει υπολογίσει, ότι μια συγκομιδή (σε τρείς μήνες), έχει κόστος 23.000 ευρώ στον καλλιεργητή. Με το δεδομένο ότι πληρώνει ως μέσο όρο ρεύμα 7.500 ευρώ, του επιφέρει καθαρό κέρδος, 15.639 ευρώ. Φυσικά τα έσοδα είναι μεγαλύτερα, εάν υποκλέβεται ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στις παράνομες οικιακές καλλιέργειες είναι πολύ υψηλά (50.000 στην πρώτη επισήμανση και σφράγισμα των σπιτιών για 3 χρόνια). Αυτό έχει εξαναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες, να βάζουν πολύ αυστηρούς όρους στην ενοικίαση των κατοικιών τους, ενώ οι σχετικές εταιρίες ενοικιάσεων, υπολογίζουν ότι θα ζημιωθούν ετησίως 60 εκατομ. ευρώ, από την απαγορευτική αλλαγή των κανονισμών ενοικίασης και πώλησης. Μέχρι τώρα, νοίκιαζαν τα σπίτια χωρίς χαρτιά κι όταν έπεφτε σήμα στον καλλιεργητή, ότι έρχεται η αστυνομία, το εγκατέλειπε.  Σε περίπτωση διαφυγής του καλλιεργητή κάνναβης, υπόλογη πλέον είναι η εταιρία του real estate, που επιμελήθηκε τη διαμεσολάβηση.  Γι αυτό κι έχουν αναρτηθεί, οι σχετικές προειδοποιητικές πινακίδες (συνημμένη φωτογραφία).
Μιχάλης Μιχελής

30 Απρ 2012

H ΠΡΩΤΗ ΜΑΗ ΗΜΕΡΑ ΦΑΡΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ....

Έχοντας βρει τα αρχεία της εφημερίδας " ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ " είναι φυσικό και επακόλουθο να εντυπωσιαστώ πάρα πολύ. Έχω ήδη αρχίσει να δακτυλογραφώ σαν τρελός κείμενα και να μελετώ την οικονομική κρίση όπως την έβλεπαν στα 1932 και 1933, καθώς και μετά το 1944.


Ωστόσο, η Πρώτη του Μάη είναι επίκαιρο ζήτημα....

Δακτυλογραφώντας λοιπόν σας αφιερώνω το κείμενο αυτό..



Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΑΘΗΝΑ 2 Μαίου 1933
ΓΙΑ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Η ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σ’ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5.000 ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ Η ΚΡΑΥΓΗ «ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ»
ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΤΗΧΗΣΑΝ ΠΑΝΤΟΥ.
ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ ΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ ΣΩΡΕΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ.
ΟΙ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΑΝΤΟΥ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΣΚΟΡΠΟΝΤΑΣ ΑΦΑΝΤΑΣΤΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ
Η πρωτομαγιά του 1933 θα παραμείνει ιστορική, ιστορική για την συμμετοχή, ιστορική για τη συμμετοχή και τη μαχητικότητα των εργατών, για τις εκδηλώσεις υπέρ του ενιαίου μετώπου και για την άγρια τρομοκρατία που εξαπολύθηκε για το εργατικό αίμα που χύθηκε και ακόμα για τον πρωτοπορειακό ρόλο των αρχειομαρξιστών μέσα στα γεγονότα που ξετυλίχτηκαν.

Η Αρχαία Αθήνα διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον κόσμο του Αιγαίου. Θέμα του βιβλίου είναι ακριβώς η ιστορία αυτής της πόλης από τον 7ο ως το τέλος του 4ου αιώνα, μια ιστορία που σημαδεύεται από βίαιες ταραχές και ριζικές ανακατατάξεις: η συνωμοσία του Κύλωνα, η νομοθεσία του Δράκοντα, οι μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα, η τυραννίδα του Πεισιστράτου, η «επανάσταση» του Κλεισθένη, τα Μηδικά, ο «αιώνας» του Περικλή, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος και οι συνέπειες του, τα χρόνια του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου.
Η συγγραφέας συνδυάζει και αξιοποιεί με θαυμαστή επιδεξιότητα πλήθος τεκμήρια κάθε είδους, ιστορικές και φιλολογικές πηγές, αρχαιολογικά ευρήματα. Στην πραγμάτευση της όχι μόνο παραπέμπει στα αρχαία κείμενα, αλλά κα τα παραθέτει όταν τη βοηθούν να ερμηνεύσει την οικονομική κατάσταση, τις κοινωνικές σχέσεις και τα πολιτικά φαινόμενα της εποχής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη γένεση και τη πορεία των δημοκρατικών θεσμών, σε άμεσο συσχετισμό με τις ανάγκες που τους δημιούργησαν.
Περισσοτερα  εδω

Ο φυρερίσκος και τα πρωτοπαλίκαρά του



Ο φύρερ (αρχηγός), το υπέρτατο ον. Στην προκειμένη περίπτωση «αρχηγός», ισόβιος αρχηγός του πιο ακραίου κομματικού σχηματισμού, της Χρυσής Αυγής, φέρεται να είναι ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος. Η εντολή του προς τους Χρυσαυγίτες ήταν μία και μοναδική: «Οταν προχωρώ, θα προχωράτε. Οταν πολεμώ, θα πολεμάτε στο πλάι μου». Αυτά λέει ο κ. Χ. Κουσουμβρής, ένας από τους υπαρχηγούς της φασιστικής αυτής οργάνωσης και επί 12ετία ταμίας του κόμματος που αποσκίρτησε πριν από μερικά χρόνια και αποκάλυψε σε βιβλίο το αληθινό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής, αλλά και του φύρερ της κ. Μιχαλoλιάκου. Να λοιπόν τι αφηγείται: «Ο αρχηγός ήταν υπέρτατο ον για μας. Ο λόγος του διαταγή. Αυτό απαιτούσε και από εμάς. Τυφλή υποταγή. Αν κάποιος τον αμφισβητούσε, αναλαμβάναμε εμείς, τα πρωτοπαλίκαρά του, να τον συνετίσουμε με κάθε είδους εκφοβισμό. Δυστυχώς έχω αναγκασθεί να χειροδικήσω εναντίον φίλων μου, μόνο και μόνο επειδή αμφισβήτησαν τα λεγόμενα του αρχηγού».Δώδεκα χρόνια στη Χρυσή Αυγή για τον αποσκιρτήσαντα κ. Κουσουμβρή δεν ήταν λίγα. Δεκαπέντε ράμματα ήταν το παράσημο που πήρε από τους ξυλοδαρμούς στους οποίους πήρε μέρος σε όλη τη διάρκεια της «θητείας» του στην οργάνωση. Τα άλλα παράσημα τιμής που πήρε από τον κ. Μιχαλολιάκο σε ειδικές εκδηλώσεις δεν μετρούν, αφού αυτά ο αρχηγός τα έδινε σε όλα τα πρωτοπαλίκαρά του.
Αυτοί που ξέρουν από μέσα τη Χρυσή Αυγή λένε ότι ο κ. Μιχαλολιάκος έχει ένα είδος αντιπάθειας στον αριθμό 2. Και αυτό όχι γιατί δεν του κάθεται το νούμερο στις αστρολογικές προβλέψεις που αρέσκεται να κάνει, αλλά γιατί – όπως συμβαίνει κάθε φορά – απομακρύνει αυτούς που αναδείχθηκαν ή αναδεικνύονται στην οργάνωσή του, την οποία ελέγχει απόλυτα εδώ και μία δεκαετία.
Η λειτουργία της Χρυσής Αυγής όλα αυτά τα χρόνια σημαδεύτηκε από πολλές αποχωρήσεις στελεχών της και μίνι διασπάσεις, οι οποίες σχεδόν πάντοτε συνοδεύτηκαν από εκατέρωθεν κατηγορίες, απειλές και ενίοτε άγριους ξυλοδαρμούς – «ξυλίκια», όπως τα ονομάζουν οι Χρυσαυγίτες. Εκτός από την περίπτωση του κ. Κουσουμβρή που απομακρύνθηκε έχοντας 15 ράμματα ως παράσημο, όλα τα μέλη της οργάνωσης που αποσκίρτησαν, εκδιώχθηκαν ή παρέμειναν ανενεργά, έχουν, κατά σύμπτωση, ράμματα στο πρόσωπό τους.